Ανακαλύψτε το ευεργετικό έλαιο χοχόμπα

Ανακαλύψτε το ευεργετικό έλαιο χοχόμπα

Πίσω από το αστείο όνομά του, βρίσκεται ένα πανίσχυρο συστατικό με πολλαπλή δράση και ιστορία αιώνων, που μόνο αμελητέα δεν είναι

Ας ξεκινήσουμε το αίνιγμα: Ποιο συστατικό που συναντάμε συχνά σε καλλυντικά αποκαλούμε έλαιο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι; Ισως να το μαντέψατε. Είναι το έλαιο χοχόμπα.

Μπορεί να έχει τη μορφή και την υφή ενός ελαίου αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα υγρό, φυτικό κερί, άχρωμο και άοσμο. Εξάγεται από τον καρπό του ομώνυμου φυτού και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ομορφιά. Και όχι μόνο.

Η καταγωγή του

Πρώτοι οι Ινδιάνοι, πριν από πολλούς αιώνες, είχαν ανακαλύψει τις καταπληκτικές ιδιότητες της χοχόμπα: Εβραζαν τα φύλλα της για να φτιάξουν ένα θεραπευτικό ρόφημα ενώ οι κυνηγοί και οι ιππείς το έτρωγαν για να κόβουν την πείνα τους.

Στον υπόλοιπο κόσμο η χοχόμπα άρχισε να γίνεται γνωστή από τον 18ο αιώνα και μετά. Πλέον το έλαιο του φυτού είναι ένα αγαπημένο συστατικό που το συναντάμε πολύ συχνά, ιδίως στο κομμάτι της περιποίησης: σε ενυδατικές κρέμες, σε προϊόντα μαλλιών, σε αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, κρέμες για τα χέρια και τα πετσάκια και σε πολλά ακόμα. Παράλληλα, οι αλεσμένοι καρποί του λειτουργούν ως ένα εξαιρετικό φυσικό απολεπιστικό που καθαρίζει και λειαίνει ήπια την επιδερμίδα.

Το φυτό

Πιθανότατα να μην το έχετε συναντήσει, αφού η χοχόμπα είναι ενδημικό φυτό της περιοχής του Νέου Μεξικού και της Αριζόνας. Πρόκειται για έναν θάμνο που μπορεί να φτάσει σε ύψος ως και τα 5 μ. και να ζήσει ως και 100 χρόνια. Ευδοκιμεί σε μέρη που έχουν ζεστό και ξηρό κλίμα καθώς και αμμώδες υπέδαφος. Οι καρποί του έχουν σκούρο σοκολατένιο χρώμα και μοιάζουν αρκετά με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το φυτό καλλιεργείται κυρίως για το εκχύλισμα του κεριού, το οποίο εξάγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης.

Οι ισχυρές ιδιότητες

Το έλαιο χοχόμπα είναι ένα ολοκληρωμένο οργανικό προϊόν ομορφιάς.

Πρόκειται για ένα πλούσιο, εξαιρετικά ενυδατικό συστατικό, ιδανικό για τον κανονικό, μεικτό τύπο, ενώ κάνει θαύματα στον ξηρό τύπο επιδερμίδας με τάση αφυδάτωσης.

Η δομή του θυμίζει πολύ το φυσικό σμήγμα που διατηρεί την υγρασία και προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις. Είναι απολύτως συμβατό με την επιδερμίδα και δεν προκαλεί κανέναν ερεθισμό. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για τον λιπαρό ή με τάσεις ακμής τύπο επιδερμίδας ακριβώς εξαιτίας της ομοιότητάς του με το σμήγμα.

Το έλαιο χοχόμπα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, B6 και ιδιαίτερα Ε, που θρέφουν, προστατεύουν και ανανεώνουν την επιδερμίδα.

Είναι υγροσκοπικό, δηλαδή διεισδύει στην κεράτινη στιβάδα, που είναι το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, και μεταφέρει την υγρασία στα βαθύτερα στρώματά της σφραγίζοντάς τη.

Οι δερματολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι το έλαιο της χοχόμπα διεγείρει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, το οποίο εκτός από πρωτεΐνη νεότητας κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό και πιο εύκολα επουλώσιμο.

Αρα οι Ινδιάνοι δεν είχαν άδικο. Η χοχόμπα όχι μόνο είναι καλλυντική αλλά επιταχύνει και το κλείσιμο των πληγών.

Η μεγάλη διάρκεια ζωής

Σε σύγκριση με άλλα έλαια, το χοχόμπα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αντιστέκεται στην υδρόλυση και στην οξείδωση. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι το έλαιο μπορεί να αντέξει σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι και 300οC, χωρίς να αλλοιωθεί η σύστασή του. Το ρευστό κερί της χοχόμπα είναι αγνό, γι’ αυτό είναι βιοδιασπώμενο και μη τοξικό. Εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο σταθερά και μεγάλης διάρκειας έλαια ομορφιάς, διαθέτει καλή υφή, απλώνεται εύκολα και απορροφάται γρήγορα χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.

Η συμβατότητά του με άλλα έλαια

Το χοχόμπα είναι ένα αποτελεσματικό έλαιο βάσης (carrier oil). Μπορεί να συνδυαστεί με ασφάλεια με αρκετά άλλα έλαια όπως καρύδας, αργκάν, αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θρεπτικό κοκτέιλ για την επιδερμίδα. Επιπλέον, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έλαια βάσης για τα αιθέρια έλαια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία αναγκών ανάλογα με το αιθέριο έλαιο με το οποίο θα συνδυαστεί. Για παράδειγμα, μαζί με ιλάννγκ-ιλάνγκ αντιμετωπίζει τη γήρανση της επιδερμίδας, μαζί με χαμομήλι περιποιείται την επιδερμίδα που ξεφλουδίζει, μαζί με περγαμόντο καταπολεμά τη λιπαρότητα.

Οι πολλαπλές χρήσεις του στην ομορφιά

Βάλσαμο για την ψωρίαση. Θρέφει το δέρμα και δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στην περιοχή που παρουσιάζει υπερκεράτωση και επιταχύνει την επούλωση των φλεγμονών.

Προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Μπορεί να μειώσει προσωρινά την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι τις εξαφανίζει. Όπως όλα τα καλλυντικά, χρειάζεται συνέπεια για να εξασφαλίσει τα καλά αποτελέσματα.

Διευκολύνει το μασάζ. Οι κινήσεις διεγείρουν την καλή κυκλοφορία και τη λέμφο, ενώ το έλαιο απορροφάται γρήγορα και δεν «κολλάει». Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν μετά το μασάζ θέλουμε να ντυθούμε.

Δρα ενάντια στο φριζάρισμα και προστατεύει από την ψαλίδα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Journal of Cosmetic Dermatology» έδειξε ότι η χοχόμπα κάνει τα μαλλιά περισσότερο ελαστικά και ανθεκτικά στο σπάσιμο. Tip: Μετά το λούσιμο απλώστε ομοιόμορφα μερικές σταγόνες κατά μήκος των μαλλιών και χτενίστε προκειμένου να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Το φριζάρισμα θα καταπολεμηθεί και τα μαλλιά θα γίνουν πιο ελαστικά και λαμπερά.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και περιποιείται την επιδερμίδα του κεφαλιού τονώνοντας την τρίχα.

Ενυδατικό προσώπου. Η πλούσια σύστασή του αφήνει το δέρμα απαλό και ελαστικό. Tip: Εφαρμόστε μερικές σταγόνες στο πρόσωπο το πρωί και/ή το βράδυ ως θεραπεία νύχτας. Επίσης επουλώνει τα ξηρά και σκασμένα χείλη.

Αντιμετωπίζει την πιτυρίδα.

Tip: Ρίξτε μερικές σταγόνες στο τριχωτό και κάντε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων. Η πιτυρίδα θα μειωθεί.

Έλαιο Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα. Το έλαιο που μοιάζει με το δέρμα μας!

Αιθέριο Έλαιο Υλάνγκ-Υλάνγκ

Χαμομηλέλαιο! Για ακμή, σκασμένα χέρια, πόνους.

Αιθέριο Έλαιο Χαμομήλι

Αιθέριο Έλαιο Περγαμόντο σε ειδική προσφορά!

 

 

Διαβάστε ακόμα