Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε ασθένειες και συμπτώματα που σας βασανίζουν με την Οστεοπαθητική και την Χειροπρακτική

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε ασθένειες και συμπτώματα που σας βασανίζουν με την Οστεοπαθητική και την Χειροπρακτική

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε ασθένειες και συμπτώματα που σας βασανίζουν με την Οστεοπαθητική και την Χειροπρακτική

Πολλοί λένε ότι είναι κάποια νέα “μόδα” στο χώρο της ιατρικής και της εναλλακτικής θεραπείας. Αντιθέτως, πρόκειται για θεραπείες που όσοι τις έχουν δοκιμάσει ορκίζονται ότι τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, αλλά και μυοσκελετικά προβλήματα. Φυσικά μιλάμε για την οστεοπαθητική και την χειροπρακτική!

Η πρώτη δεν έχει σχέση με την οστεοπόρωση και η δεύτερη δεν έχει να κάνει απλά με μερικές κινήσεις μασάζ, αλλά είναι πλέον μία αναγνωρισμένη επιστήμη που διδάσκεται σε πανεπιστημιακές σχολές και χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, που ολοένα αυξάνονται. Ποιο είναι το… μυστικό που κάνει αυτές τις μεθόδους τόσο δημοφιλείς;

Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι μπερδεύουν τις δύο μεθόδους και δεν γνωρίζουν τον ακριβή ορισμό, ώστε να μπορούν να τις ξεχωρίσουν. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε μαζί μας τις διαφορές μεταξύ Οστεοπαθητικής – Χειροπρακτικής.

Τι είναι η οστεοπαθητική;

Η Οστεοπαθητική ασχολείται και μελετά τη μηχανική, τη στατική και τη δυναμική του ανθρώπινου σώματος, αποδίδοντας τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη σπονδυλική στήλη. Βασίζεται στην αρχή, ότι η καλή υγεία εξαρτάται, κατά ένα μεγάλο μέρος, από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, και ότι το νευρικό σύστημα ελέγχει όλα τ’ άλλα συστήματα του οργανισμού, οπότε και είναι υπεύθυνο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Ο οστεοπαθητικός πιστεύει ότι η δομή του σώματος ελέγχει τη λειτουργία «structure governs function» και ότι όλα τα κύτταρα και διάφορα όργανα του σώματος, όπως το στομάχι, το συκώτι, τα νεφρά κ.α. για να λειτουργήσουν φυσιολογικά, πρέπει να δέχονται νευρικές ώσεις ή θα μπορούσαμε αλλιώς να πούμε, νευροηλεκτροχημική ενέργεια, με μορφή μηνυμάτων από τον εγκέφαλο, μέσω της σπονδυλικής στήλης. Όμως, για να υπάρξει φυσιολογική λειτουργία, είναι απόλυτα απαραίτητο οι νευρικές αυτές ώσεις (ενεργά δυναμικά) να διοχετεύονται ανενόχλητα, χωρίς καμιά παρεμπόδιση, από τον αντίστοιχο σπόνδυλο.

Ποια προβλήματα μπορεί να θεραπεύσει και με ποιο τρόπο;

Η οστεοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει αιτίες από μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ιλίγγους, μουδιάσματα στα άκρα κ.α. Ακόμα, μπορεί να εφαρμοστεί στα σπλάχνα και να θεραπεύσει παθήσεις στο πεπτικό σύστημα, ενώ μπορεί να βοηθήσει και τις εγκυμονούσες ή τις λεχώνες που αντιμετωπίζουν πόνους λόγω των αλλαγών στο σώμα τους, αλλά και μωρά –ακόμα και νεογέννητα- που αντιμετωπίζουν προβλήματα θηλασμού, ύπνου, κολικών. Επιπλέον, η οστεοπαθητική μπορεί να δώσει διέξοδο σε προβλήματα που μπορεί να προκληθούν λόγω άγχους (π.χ. πόνοι στον αυχένα, στη γνάθο και μουδιάσματα στα άκρα).

Για τη θεραπεία, θα πρέπει ο οστεοπαθητικός να εκτιμήσει το πρόβλημα του ασθενή και στη συνέχεια, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος να εφαρμόσει πίεση, τραβήγματα ή μαλάξεις.

Από ποιους εξασκείται η οστεοπαθητική;

Ο οστεοπαθητικός οφείλει να έχει εξειδικευτεί με πολυετείς σπουδές στον τομέα, ενώ θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με την συνεχή εξέλιξη της θεραπείας. Το άτομο που ασκεί την οστεοπαθητική μπορεί στις σχετικές σχολές του εξωτερικού να έχει κάνει σπουδές ιατρικής (ανατομία, φυσιολογία, παθολογία) και έπειτα να έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα οστεοπαθητικής, ή μπορεί ακόμα να είναι και γιατρός που έχει εξειδικευτεί για 2-3 χρόνια στην συγκεκριμένη θεραπεία.

Αναλυτικότερα τι είναι η Χειροπρακτική

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες η χειροπρακτική είναι μια σύγχρονη θεραπευτική ειδικότητα και συνδυάζει την επιστήμη με τη τέχνη. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Μελετά και ασχολείται με τη σωστή δομή της σπονδυλικής στήλης και των άλλων αρθρώσεων του σώματος, με αντικειμενικό σκοπό την αφαίρεση των εμποδίων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Η Χειροπρακτική βασίζεται σε νεοϊπποκρατικές αρχές και στηρίζεται στο «ενιαίον της νόσου» και στη διαφύλαξη της υγείας ή την επαναφορά της προς την σωστή πορεία με απλές, τελείως ακίνδυνες και απόλυτα φυσικές μεθόδους. Η Χειροπρακτική είναι η τέχνη η οποία χρησιμοποιεί τις εσωτερικές φυσικές δυνάμεις του οργανισμού, που έχει για να θεραπεύεται από μόνος του, και εξετάζει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις μυοσκελετικές δομές και τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη σπονδυλική στήλη και το νευρικό σύστημα.

Τα είδη της μεθόδου

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη γέννησή της έχουν δημιουργηθεί πολλές υποειδικότητες, όπως είναι η αμιγής χειροπρακτική, η ορθοπεδική και η εμβιομηχανική. Αυτό σημαίνει πως ενώ η φιλοσοφία της μεθόδου παραμένει η ίδια, ενδέχεται η προσέγγιση να διαφέρει από θεραπευτή σε θεραπευτή, ανάλογα με τη σχολή στην οποία ανήκει. Η κυρίως θεραπεία, ωστόσο, παραμένει η ίδια: ο χειροπρακτικός χρησιμοποιεί χειρισμούς ώστε να επαναφέρει τα τόξα της σπονδυλικής στήλης, τις καμπύλες του σώματος δηλαδή, στη φυσιολογική τους θέση. Η μέθοδος εστιάζει στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης των σπονδύλων και των νεύρων του νωτιαίου μυελού.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η χειροπρακτική μπορεί να εφαρμοστεί τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε προβλήματα αρθρώσεων. Μερικές από τις περιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι: αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα που εντοπίζονται στη θωρακική μοίρα, όπως κύφωση και σκολίωση, οσφυαλγίες, αρθρίτιδες, πόνοι στα γόνατα, τραυματισμοί και πονοκέφαλοι που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο.

Από ποιους εξασκείται η χειροπρακτική;

Οι σπουδές των Χειροπρακτών γίνονται σε αναγνωρισμένες σχολές. Είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, ελάχιστης διάρκειας 5 ετών, σε προπτυχιακά τμήματα που οδηγούν σε πτυχία επιπέδου Μπάτσελορ ή και Μάστερ. Η αναγνώριση των σχολών γίνεται από έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, το Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης, που θέτει τις προδιαγραφές και εποπτεύει την εφαρμογή συγκεκριμένων προδιαγραφών σπουδών, που οφείλουν όλες οι σχολές να ακολουθήσουν. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές. Μετά το τέλος των σπουδών, απαιτείται και ένας χρόνος πρακτικής άσκησης στη χώρα εργασίας των αποφοίτων.

glykouli.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr