10 βότανα & τροφές «ασπίδα» κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη!

10 βότανα & τροφές «ασπίδα» κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη!

Η σχέση καλής διατροφής και διαβήτη είναι πολύ στενή, αφού η παχυσαρκία είναι μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούν την ασθένεια. Ασπίδα κατά του διαβήτη, ωστόσο, παρέχει η κατανάλωση βοτάνων τα οποία, με φυσικό τρόπο, προστατεύουν τον οργανισμό από αυτή την επικίνδυνη πάθηση. Eρευνες μεγάλων πανεπιστημίων έχουν δείξει ότι τα βότανα βοηθούν ώστε να μειωθούν έως και 27% οι πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας. Εκτός από τα 10 βότανα που αναφέρονται παρακάτω, ευεργετική δράση κατά του διαβήτη έχουν και πολλά άλλα. Μεταξύ αυτών είναι ο ευκάλυπτος, η αχλαδιά, η αψιθιά, το γεράνι, η γλυκόριζα, το δενδρολίβανο, η κερασιά, η λάππα, η νεραντζιά, η πικραλίδα και η τσουκνίδα.

1. Αλόη


Η αλόη είναι από τα πιο γνωστά βότανα στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αλόης μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Η θεωρία αυτή αποδείχτηκε και πειραματικά όταν σε ασθενείς μη εξαρτώμενους από ινσουλίνη δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η γλυκόζη στο αίμα τους είχε μειωθεί κατά 45% χωρίς να αλλάξει το βάρος τους.

2. Μαντζουράνα
Ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά «αντιδιαβητικά» βότανα. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ, μετά από μελέτη για τα βότανα στα σούπερ μάρκετ. Έχει πολύ ισχυρή δράση στηνπαρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών -τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Κανέλα
Καταναλώνεται κυρίως ως μυρωδικό σε φαγητά και γλυκά, υπάρχει ως αιθέριο έλαιο, ενώ χρησιμοποιείται και ως αφέψημα. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτει μια ουσία, την υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες δόσεις γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

4. Σκόρδο
Θεωρείται εδώ και 5.000 χρόνια ένα βότανο που δυναμώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης. Έρευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση παρέχειπροστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί ο διαβήτης. Έτσι, με την κατανάλωση σκόρδου, μειώνονται οι πιθανότητες προσβολής από σχετικές ασθένειες -αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια, διαβητική νεφροπάθεια κα.

5. Βρώμη
Θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Η δράση της αποδίδεται στηνεξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμης περιέχονται 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Έτσι ρυθμίζεται πιο ικανοποιητικά ο μεταβολισμός των υδρογονανθράκων που καταναλώνουμε. Επίσης βελτιώνεται σημαντικά η ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

6. Καρότο
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια κυριαρχούσε η άποψη πως ήταν ακατάλληλο για τους διαβητικούς, γιατί τα ζάχαρα που περιέχει μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Η θεωρία αυτή έχει καταρρεύσει, καθώς αποδείχτηκε ότι το γλυκαιμικό φορτίο του καρότου είναι χαμηλό και άρα η κατανάλωση του δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία των διαβητικών. Μολονότι δεν περιέχει κάποια ουσία αποκλειστικά για τη ρύθμιση της ινσουλίνης, τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε βοηθούν τον ασθενή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

7. Λάχανο
Απ’ όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλα το λάχανο αποτελεί «ασπίδα» για τον οργανισμό ενάντια στο διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που έγινε από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι η κατανάλωση μιάμισης μερίδας λάχανου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Αυτές οι ιδιότητες του λάχανου αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες και σταυψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.

Μήλο
Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο & πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης. Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή που συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οιπολυφαινόλες του μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη.

9. Ξηροί καρποί


Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστες λιπαρές ουσίες που βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθήσουν τη δράση της ινσουλίνης. Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών 5 φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες, ενώ ακόμα κι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μείωσε τον κίνδυνο κατά 21%.

10. Τζίνσενγκ
Στην ιατρική της Απω Ανατολής, η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χορήγηση βοτάνων, το τζίνσενγκ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη. Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτή η δράση του τζίνσενγκ έχει ως αποτέλεσμα τηνάμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr