Πλάνο διατροφής για τέλειο μαύρισμα και αδυνάτισμα

Πλάνο διατροφής για τέλειο μαύρισμα και αδυνάτισμα

Κι όμως το τέλειο μαύρισμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διατροφικών επιλογών που εξασφαλίζουν υγιές δέρμα με λαμπερή, ηλιοκαμένη όψη που διαρκεί.

Γράφει:
Κωνσταντίνα Μερκούρη

Τα καλά νέα είναι ότι το μυστικό για λαμπερό και ομοιόμορφο μαύρισμα δεν έχει σχέση μόνο με τον ήλιο. Τα ακόμη καλύτερα είναι πως βρίσκεσαι στην κουζίνα μας και αφορά τη διατροφή μας.

Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα εθελοντών, στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και του Μάντσεστερ, ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικό, αφού έδειξε ότι 5 κουταλιές χυμού ντομάτας (περασμένη από τον τρίφτη) ήταν αρκετά για να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εθελοντές έτρωγαν κάθε μέρα για 3 μήνες 55 γραμμάρια συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας μαζί με 10 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (στα ζυμαρικά, στην πίτσα, στο ρύζι, σε φαγητά ή ακόμη και σε φυσική μορφή).

Πώς θα χάσεις λίπος από τους γλουτούς και την περιφέρεια

Το αποτέλεσμα είναι τόσο περίεργο, όσο και ενδιαφέρον: το δέρμα εκείνων που είχαν προσθέσει στο καθημερινό τους μενού την ντομάτα ήταν προετοιμασμένο κατά 33% περισσότερο (τόσο δηλαδή όσο μας προστατεύει μια κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εντάξει στη διατροφή τους μόνο το ελαιόλαδο. Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι η ντομάτα αύξησε και τα επίπεδα προκολλαγόνου, διανομέα πρωτεΐνης που αναδομεί το δέρμα και το διατηρεί τονωμένο, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι η ντομάτα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν δύο στύλους της μεσογειακής διατροφής, αλλά και ιδανικές τροφές για να αποκτήσεις τέλειο μαύρισμα. Η πρώτη αποτελεί σπουδαία πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρότατου αντιοξειδωτικού που απενεργοποιεί τη δράση των ελεύθερων ριζών πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα, δυναμώνοντας τις άμυνες που ο οργανισμός μας διαθέτει από τη φύση του. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, όπως με την έκθεση στον ήλιο, οι άμυνες αυτές μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να εμποδίσουν τη φωτογήρανση, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση δερματικών κηλίδων και πρώιμων ρυτίδων.

Στο μεταξύ, το καλοκαιρινό τραπέζι γεμίζει με κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα πεπόνια και τα καρότα. Όλα αυτά είναι πλούσια σε Β καροτίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας χαρίζει πιο σκούρο δέρμα. Στα φρούτα και τα λαχανικά θα βρεις επιπλέον βιταμίνη C που ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου (πρωτεΐνη στήριγμα του δέρματος) και μεταλλικών αλάτων (ζωτικά στοιχεία που χάνουμε με τον ιδρώτα).

Για να οργανώσεις ένα μενού όπως ακριβώς σου αρέσει, το οποίο αφενός θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις τέλειο μαύρισμα και αφετέρου θα σε βοηθήσει να πέσεις ένα νούμερο στα ρούχα σου, ετοιμάσαμε μικρές εναλλακτικές επιλογές, με φρέσκες σαλάτες, φρούτα και gourmet γεύματα που έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι χορταστικά και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανανεώσεις το αντηλιακό σου και να επιλέξεις το γαστρονομικό συνδυασμό της αρεσκείας σου.

Πλάνο διατροφής για τέλειο μαύρισμα και αδυνάτισμα:
Πρωινό

160 γρ. χυμό από μύρτιλλα και 2 φρυγανιές ή
άπαχο γιαούρτι (ή 200 ml γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και 20 γρ. Δημητριακά ή
Πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) και 2 φέτες ψωμί με μαρμελάδα φράουλα.

Δεκατιανό

300 γρ. Βερίκοκα ή
160 γρ. Πορτοκάλι ή
300 γρ. Καρπούζι ή
300 γρ. Κεράσια

Μεσημεριανό

Ριζότο (70 γρ. Ρύζι) με ντομάτα και κολοκυθάκια και μια σαλάτα με ψητά λαχανικά ή
Ριζότο (55 γρ. Ρύζι) με γαρίδες και λαχανικά, 200 γρ. Καρότα στον ατμό και 300 γρ. Καρπούζι ή
Κους κους (50 γρ.) με θαλασσινά, καρότα και χυμό ντομάτας, σαλάτα με ρόκα και ντομάτα και 300 γρ. καρπούζι ή
Ζυμαρικά (70 γρ.) με 100 γρ. Πορτσίνι, 100 γρ. Καρότα και 200 γρ. Πιπεριες, και 300 γρ. Βερίκοκα.

Σνακ

250 γρ. Πεπόνι ή
300 γρ. Ροδάκινα ή
160 γρ. Χυμό από μύρτιλο

Βραδινό
150 γρ. Στήθος κοτόπουλου στο φούρνο με 150 γρ. Καρότα και κολοκυθάκια, και σαλάτα με ρόκα, ντομάτα, πορτοκάλι σε βινεγκρέτ από ελαιόλαδο και ξίδι ή
140 γρ. Μοσχάρι στη σχάρα με κολοκύθα και 300 γρ. Κεράσια ή
140 γρ. Συναγρίδα στο φούρνο με 200 γρ. Κολοκυθάκια και 250 γρ. Βερίκοκα ή
Σασίμι με τόνο και 250 γρ. μούσμουλα ή
Καρπάτσιο με 200 γρ. ανάμεικτη σαλάτα και 250 γρ. ροδάκινα ή
210 γρ. γλώσσα στο φούρνο με 200 γρ. μελιτζάνες και ποικιλία από φρέσκα φρούτα (μπανάνα, ροδάκινο, φράουλα, βερίκοκο).

Σημείωση: Μπορείς να τρως στο μεσημεριανό γεύμα 70 γρ. ψωμί ολικής άλεσης.

www.missbloom.gr

Λάδι Φραμπουαζ ή Σμέουρο. Το λάδι με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και ισχυρή αντιρυτιδική δράση!

Καροτέλαιο. Αντιγήρανση σε διάρκεια.

Καλλυντικό σέρουμ βιταμίνης C απο τα μυστικά ομορφιάς.

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr