Κλύσμα: Μπορεί να κάνει ζημιά στο έντερο;

Κλύσμα: Μπορεί να κάνει ζημιά στο έντερο;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν καθαρισμό του παχέος εντέρου τους, το λεγόμενο κλύσμα, ώστε να απαλλαγούν από τα αποτελέσματα της δυσκοιλιότητας ή κάποιας άλλης αιτίας που μπορεί να φρακάρει το έντερό τους. Είναι, όμως, τελικά καλό για την υγεία το να κάνει κανείς κλύσμα;

 

Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να συγχέεται η έννοια του κλύσματος με αυτή της κολονοσκόπησης, μιας και η δεύτερη είναι εξέταση που γίνεται στο έντερο για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη κάποιας ανωμαλίας στη λειτουργία του στα πλαίσια ενός συνολικού ελέγχου του συγκεκριμένου τμήματος του οργανισμού.

Πώς γίνεται το κλύσμα;
Με στόχο τον καθαρισμό του εντέρου, η διαδικασία περιλαμβάνει είτε την κατάποση ενός καθαρτικού, φυτικού ή άλλης σύνθεσης, είτε την εντερική υδροθεραπεία, κατά την οποία χλιαρό νερό εγχέεται μέσω ειδικού σωλήνα στο έντερο.


Είναι καλό για την υγεία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι ιδιαίτερα. Ενώ γενικότερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το εντερικό κλύσμα είναι καλό για τον οργανισμό, καθώς τον «καθαρίζει» απομακρύνοντας τα βλαβερά βακτήρια και ότι έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις, όπως βελτίωση του κυκλοφορικού, πνευματική ηρεμία κλπ., τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Και τούτο, γιατί σκοπός της λειτουργίας του εντέρου είναι η… αποθήκευση των τοξινών του οργανισμού και η αποβολή τους μέσω της αφόδευσης. Οπότε, εφόσον πηγαίνει κανείς τακτικά τουαλέτα δεν υπάρχει λόγος να το κάνει.

Παράλληλα, μπορεί το κλύσμα να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο έντερο. Για παράδειγμα η συχνή κατανάλωση καθαρτικών για πολλά χρόνια, κάνει το έντερο να «τεμπελιάζει», σε σημείο που να το καθιστά ανίκανο για αφόδευση.

Όσο για την υδροθεραπεία, εφόσον το νερό περάσει στο έντερο με μεγαλύτερη πίεση, είναι πιθανό να κάνει του κάνει ζημιά, προκαλώντας του ερεθισμούς και φλεγμονές.

Να το κάνει κανείς ή όχι;
Το κλύσμα είναι καλό να μην γίνεται αβίαστα, αλλά πρώτα να έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι εναλλακτικοί τρόπο, εφόσον διαπιστώσει κανείς ότι έχει… μπλοκάρει και δυσκολεύεται στην αφόδευση. Μια καλή λύση είναι αρχικά η προσπάθεια τροποποίησης του διαιτολογίου, με την προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Εάν το πρόβλημα παραμένει, τότε επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος και θα σας γράψει να πάρετε συγκεκριμένο καθαρτικό από το φαρμακείο.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ενεργείτε αυτοβούλως.

boro.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr