Κεφίρ πίνεις; Μάθε τα οφέλη του και φτιάξε σούπερ σοκολατένιο ρόφημα

Κεφίρ πίνεις; Μάθε τα οφέλη του και φτιάξε σούπερ σοκολατένιο ρόφημα

Το κεφίρ θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων. Μπορείς να το φτιάξεις και να αρχίσεις να το πίνεις κι εσύ.

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Τι είναι το κεφίρ

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, η οποία είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι.
Το κεφίρ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης των κόκκων που πολλαπλασιάζονται όταν
βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον. Συνήθως κυκλοφορούν «από χέρι σε χέρι», αλλά δε θα δυσκολευτείς να τους βρεις.
Προφανώς υπάρχει και ευκολότερος τρόπος – να το βρεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σούπερ ευεργετικό ρόφημα, που μοιάζει με πηχτό γάλα ή αραιωμένο γιαούρτι. Η γεύση του είναι υπόξινη – στη σπιτική καλλιέργεια η γεύση είναι πολύ έντονη, ενώ στα κεφίρ του εμπορίου πιο ήπια.

Σου κάνει καλό

▶ Έχεις καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και προστασία του εντέρου από
βλαβερά βακτήρια.
▶ Ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του εντέρου.
▶ Προστατεύει το έντερο σε περίπτωση ακτινοθεραπείας.
▶ Προφυλάσσει από τις κολπικές μυκητιάσεις.

Φτιάξε κεφίρ

Σε ένα μέτριο μπολ με καπάκι βάλε τη μαγιά του κεφίρ και αρκετό γάλα (ακόμα και γάλα καρύδας) ώστε να σκεπάσει τα σποράκια. Άφησε το μπολ στο ψυγείο για 24 με 48 ώρες. Για να το πιεις, σούρωσε το γάλα με ψιλό σουρωτήρι και φύλαξέ το σε γυάλινο μπουκάλι. Για να φτιάξεις την επόμενη δόση, επανάλαβε τη διαδικασία.
Αν δε σκοπεύεις να τα ξαναχρησιμοποιήσεις αμέσως, φύλαξέ τα στην κατάψυξη.
Το έτοιμο κεφίρ διατηρείται στο μπουκάλι στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Shape tested «Nα προτιμήσω το σπιτικό ή από το σούπερ μάρκετ;»

Αγαπώ την υγιεινή διατροφή, αλλά το σπιτικό κεφίρ μου φάνηκε πολύ ξινό/στυφό για να το βάλω στην καθημερινότητά μου. Η διαδικασία παρασκευής ωστόσο δεν είναι δύσκολη και είναι ένας τρόπος για να δεσμευτείς στη νέα αυτή συνήθεια. Προσωπικά, όταν θέλω να ενισχύσω τον οργανισμό μου, προτιμώ ένα μπουκάλι κεφίρ από το σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή: Σοκολατένιο κεφίρ

Θα χρειαστείς:

• 2 φλ. γάλα με κεφίρ
• 2 μικρές κατεψυγμένες μπανάνες
• 2 κ.σ. σκόνη κακάο

Πρόσθεσε τα συστατικά στο μπλέντερ και ομογενοποίησέ τα. Απόλαυσε το ρόφημά σου δροσερό ή διατήρησέ το στο ψυγείο για έως 2 μέρες.
Αυτό το ήξερες; Αν αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά γιατί σε φουσκώνουν, μπορείς να πιεις
άφοβα το κεφίρ και, μάλιστα, με τον καιρό θα βελτιωθεί η αντοχή του οργανισμού σου στη λακτόζη.

www2.shape.gr

Κανναβέλαιο λαμπερά μαλλιά και πρόσωπο χωρίς ρυτίδες! Ένα λάδι για όλα!

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα