Τεϊόδεντρο – Ένα θαυματουργό αιθέριο έλαιο

Τεϊόδεντρο – Ένα θαυματουργό αιθέριο έλαιο

Το τεϊόδεντρο, γνωστό ως tea tree oil και τσαγιόδεντρο είναι ένα αιθέριο έλαιο που αναδύει ένα γήινο, φρέσκο, ξυλώδες άρωμα μεσαίας αρωματικής νότας. Εξάγεται με απόσταξη ατμού από τα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου με την επίσημη ονομασία Melaleuca Alternifolia, το οποίο φύεται στη Νοτιοανατολική περιοχή της Αυστραλίας.

Η θεραπευτική του αξία ήταν γνωστή, εδώ και χιλιάδες χρόνια, στους ιθαγενείς κατοίκους αυτής της ηπείρου που αντιμετώπιζαν τις φρικτες βακτηριακές λοιμώξεις των τροπικών περιοχών, καθώς η παρουσία βακτηρίων, μικροβίων, ιών και μυκήτων ήταν πάντοτε αυξημένη στις τροπικές περιοχές.

Πλέον το τεϊόδεντρο μπορείς να το βρεις είτε μέσα σε προϊόντα περιποίησης όπως σαπούνια, αντιφθειρικά σαμπουάν, κρέμες, είτε στη μορφή αιθέριου ελαίου και μάλιστα σε προσιτή τιμή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία. Είναι ισχυρό, φυσικό και παρέχει τριπλή απολυμαντική δράση. Είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων και γενικώς προορίζεται για πολλές χρήσεις όπως αναφέρονται παρακάτω:

1. Για την ακμή:

Το τεϊόδεντρο χαρακτηρίζεται για την αντισηπτική του δράση και γι αυτό μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου βάζοντας λίγες σταγόνες σε μικρά ξεσπάσματα ακμής, είτε απευθείας στο «σπυράκι» (χωρίς βατονέτα ή βαμβάκι καθώς χάνεις ποσότητα) είτε αναμιγνύοντας το μέσα στην ενυδατική σου.

2. Για αλλεργίες:

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κάνοντας εντριβές στο στήθος, στο στομάχι ακόμη και σε κάποια σημεία στις πατούσες ώστε να σε ανακουφίσει από τις αλλεργίες.

3. Για τις ψείρες και τις κόνιδες

Ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια από το αιθέριο έλαιο σε ένα βαμβάκι και βρέχουμε με αυτό μια λεπτή χτένα. Με αυτή θα χτενίσουμε σχολαστικά τα μαλλιά τούφα-τούφα, γυρίζοντάς τα και ανάποδα. Θυμήσου, όσο χτενίζεις, να τρίβεις κάθε τόσο τη χτένα με το βαμβάκι. Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν οι ψείρες και τα αυγά τους. Το σαμπουάν αυτό λειτουργεί και προληπτικά ως απωθητικό για τις ψείρες.

4. Για τους μύκητες

Καθώς το τεϊόδεντρο είναι και αντιμυκητιακό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την αντιμετώπιση των μυκήτων ειδικά στα νύχια που είναι και συχνό φαινόμενο, βάζοντας το πάλι τοπικά στην περιοχή ανάμεσα στο δέρμα και στο νύχι ή και μέσα στο ποδόλουτρο ρίχνοντας λίγες σταγόνες.

5. Για κουρασμένα πόδια:

Με ένα 15λεπτο ποδόλουτρο που θα κάνεις αφού ρίξεις 3-5 σταγόνες σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, θα νιώσεις τα πόδια σου δροσερά και ξεκούραστα.

6. Για τη στοματική υγιεινή:

Μπορεί να καταπολεπήσει άφθες, περιοδοντίτιδα και κακοσμία του στόματος. Σε 60 γρ. χλιαρό νερό, ρίχνεις 5 σταγόνες tea tree και 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή κανέλας (για καλύτερη γεύση) και κάνεις στοματικές πλύσεις. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση δεν κάνεις κατάποση.

7. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Προτείνεται για κάποια χρόνια ασθένεια ή σε περιπτώσεις που νιώθουμε καταβεβλημένοι. Προσθέτουμε 3-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέσα σε 2 κουταλάκια λάδι και κάνουμε μασάζ σε όλο το σώμα. Αμέσως τονώνεται ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Τσιμπήματα εντόμων

Μπορείς να αλείψεις το τσίμπημα με 1 αδιάλυτη σταγόνα αιθέριο έλαιο, 3-4 φορές την ημέρα.

9. Για απολύμανση του αέρα στο σπίτι

Συνίσταται σε περίοδο επιδημίας (π.χ. γρίπη) για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Αναμειγνύουμε 20 σταγόνες σε 200 ml νερό, και ψεκάζουμε με αυτό το χώρο.

10. Για τη μούχλα

Πολλές φορές, λόγω κακής μόνωσης στο σπίτι από βροχές, το σπίτι και ειδικά οι ντουλάπες μπορεί να μουχλιάσουν με αποτέλεσμα αυτό να περάσει και στα ρούχα. Μπορείς, λοιπόν, να αναμείξεις μέσα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, νερό με τεϊοδεντρο και να το ψεκάσεις μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Απαγορεύεται η κατάποση, γιατί είναι δηλητηριώδες
Πριν το χρησιμοποιήσουμε κάνουμε ένα τεστ, εφαρμόζοντας 1-2 σταγόνες στο εσωτερικό του καρπού για τυχόν αλλεργίες και άλλες παρενέργειες

Δεν το βάζουμε σε ανοιχτές πληγές
Δεν το χρησιμοποιούμε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το τρίχωμα των ζώων, γιατί, αν το γλείψουν, είναι τοξικό και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα και θάνατο
Το φυλάσσουμε σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι και σε σκοτεινό μέρος
Αποφεύγεται σε εγκυμοσύνη και θηλασμό

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr