5 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ακμής

5 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ακμής

Τι πρέπει να αποφεύγεις και ποια είναι τα φυσικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής

Παρόλο που εμφανίζεται κυρίως σε νεανικές επιδερμίδες η ακμή δε γνωρίζει ηλικία και μπορεί να προσβάλλει απροειδοποίητα, περιστασιακά ή με διάρκεια, έντονη ή σε ελαφριά μορφή. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να φορτώσεις τον οργανισμό σου με χημικές ουσίες που θα επιβαρύνουν τη γενικότερη ισορροπία σου και επιπλέον η φύση έχει φροντίσει για σένα με τα δυνατά όπλα που διαθέτει.
Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και μερικά μικρά μυστικά θα σε βοηθήσουν να πετύχεις γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα πριν πας διακοπές αλλά και να βελτιώσεις την υγεία του δέρματός σου μια για πάντα.

Γράφει:
Τάνια Ζερβού

5 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ακμής

1.“Καθάρισε” το διαιτολόγιό σου
Είναι καλοκαίρι και τα parties δίνουν και παίρνουν, το ίδιο και το finger food που τα συνοδεύει, αλλά αυτό πολλές φορές δεν κάνει καθόλου καλό στο δέρμα σου. Είναι καλό να ξέρεις ποιες τροφές ερθίζουν το δέρμα σου για να τις αποφεύγεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη και ο ιδρώτας επιτείνουν το πρόβλημα.

Αν το δέρμα σου κοκκινίζει εύκολα ή αισθάνεσαι συχνά κάψιμο εσωτερικά, αρχικά μείνε μακριά από καυτερά και πικάντικα φαγητά.
Το αλκοόλ είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και μάλιστα από τους πιο σοβαρούς οπότε φρόντισε να πίνεις με μέτρο αν δε μπορείς να αποφύγεις εντελώς το καλοκαιρινό coctail σου.
Μην συνδυάζεις το αλκοόλ με τηγανητά σνακ ή γαλακτοκομικά προϊόντα, που και από μόνα τους οδηγούν σε λιπαρότητα και επιπλέον έκκριση σμίγματος.
Τέλος, η λευκή ζάχαρη και το αλεύρι περιέχουν ουσίες που ευνοούν την εξάπλωση των ερεθισμών στην επιδερμίδα.
Η λύση είναι να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να καταναλώνεις άφθονο νερό. Αν θέλεις καμιά φορά να υποκύψεις σε ένα πειρασμό, προτίμησε μαύρη σοκολάτα που περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά.

 

2. Τσάι, τσάι, τσάι
Πιες όσο περισσότερο τσάι μπορείς αλλά χρησιμοποίησέ το και ως τοπικό αντισηπτικό και καταπραϋντικό παράγοντα. 2-3 κούπες την ημέρα με εναλλαγή διαφόρων ποικιλιών θα φέρουν γρήγορα ορατό αποτέλεσμα στο δέρμα σου, ενώ αν βυθίσεις για 10 λεπτά ένα σακουλάκι τσάι σε νερό, το τσάι αυτό είναι μια ευεργετική κομπρέσα για να αντιμετωπίσεις τοπικά την ακμή.

Το χαμομήλι βοηθά στην καταπολέμηση της ερυθρότητας του δέρματος, είναι αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό, ενώ αν το πιεις βοηθάει στη μείωση του στρες και τον καλό ύπνο.
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, σε προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίσει την εξάπλωση της κοκκινίλας και των μολύνσεων του δέρματος.
Τέλος, το κόκκινο τσάι είναι η τέλεια επιλογή για τις ξηρές επιδερμίδες καθώς ενυδατώνει και επουλώνει το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.

3. Έχε στο ντουλάπι σου σκόνη κουρκουμά
Είναι μια δερματολογικά ευεργετική τροφή που μπορείς τόσο να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου όσο και να την εφαρμόσεις τοπικά. Περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά και προλαμβάνει τα σπυράκια.

Κατανάλωσε 1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά ή εναλλακτικά ψάξε για συμοληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμά.
2 φορές την εβδομάδα μπορείς να φτιάξεις μια μάσκα προσώπου ανακατεύοντάς τον με νερό και αφήνοντας το μείγμα επάνω στο πρόσωπό σου για 10 λεπτά.

Προσοχή: Κάνε μια δοκιμή σε μία μικρή περιοχή για να ελέγξεις αν το δέρμα σου αντδρά με τη σκόνη. Αν σε 24 ώρες δεν έχεις δει κάποιο ερέθισμα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Καθάρισε πολύ καλά το πρόσωπό σου με άφθονο νερό για να αποφύγεις το πορτοκαλί εφέ από το φυσικό χρώμα του φυτού.

4. Συμπληρώματα ψευδάργυρου
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα ακμής, να επουλώσει το κατεστραμμένο δέρμα και να μειώσει την παραγωγή σμίγματος.

Συζήτησε με το δερμάτολόγο ή τον γιατρό σου αν μπορείς να λάβεις συμπληρώματα με ψευδάργυρο ή δοκίμασε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο σαν βασικό συστατικό.

5. Αιθέριο έλαιο νυχτολούλουδου
Είναι πλούσιο σε Ω-6 λιπαρά οξέα που δρουν βελτιωτικά στα ερεθισμένα δέρματα. Μειώνει την ερυθρότητα και τις φλεγμονές, εμποδίζει την παραγωγή σμίγματος βοηθώντας στο να μη φράζουν οι πόροι και να μη δημιουργούνται σπυράκια. Χρησιμοποιείται κυρίως κατά της ορμονικής ακμής, όταν εμφανίζονται εσωτερικά σπυράκια στο πηγούνι και τη γραμμή του σαγονιού.

Σημείωση: Κάποια βότανα και αιθέρια έλαια αποφεύγονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ρώτησε τον γιατρό σου, προτού χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά.

www.missbloom.gr

Αιθέριο έλαιο Νυχτολούλουδου. Το έλαιο των ρυτίδων.

Δισκία Κουρκουμά

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr