Bone Broth: Ο θαυματουργός ζωμός ομορφιάς

Bone Broth: Ο θαυματουργός ζωμός ομορφιάς

Πολλοί είναι αυτοί που λένε για τα οφέλη του bone broth, ενός ζωμού που είναι γνωστός αιώνες τώρα. Στην πραγματικότητα, ο ζωμός αυτός θεωρείται “θαυματουργός”, μιας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Πολλές είναι οι διάσημες που αγαπάνε τη συγκεκριμένη συνταγή. Η Gwyneth Paltrow και η Salma Hayek το έχουν χαρακτηρίσει ως ο “ρευστός χρυσός”. Μιας και ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και συμβάλλει στην υγιή εμφάνιση του δέρματος. Γι’ αυτό άλλωστε αρκετές την έχουν προσθέσει στη δίαιτά τους.

Eva Toliou

Το bone broth είναι μία καταπραϋντική και δυναμωτική λύση
Ένα ζελέ πλήρες σε κολλαγόνο απελευθερώνεται από τα κόκαλα την ώρα του βρασμού και βοηθά όχι μόνο στην ενυδάτωση και στις φλεγμονές αλλά και στους μύες της κοιλιάς.

Πιο απλά, το bone broth είναι μία κοτόσουπα που μαγειρεύεται με κόκαλα και συνδετικό ιστό. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από κρέας αγελάδας, ψαριού και κόκαλα κοτόπουλου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι το να βάλεις τα κόκαλα στο νερό και να προσθέσεις λίγο μηλόξιδο. Έτσι απελευθερώνονται διάφορα θρεπτικά συστατικά και ο ιστός.

Αν και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, χρησιμοποιείται και για να βοηθήσει στο πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια η ζελατίνη βοηθά στους μύες της κοιλιάς.

Τα οφέλη ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Είναι το κλειδί σε κάθε ανανέωση ομορφιάς, σε μαλλιά, νύχια και είναι πλούσιο σε κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι μια από τα σημαντικότερες πρωτεΐνες και χαρίζει στο δέρμα μία λεία όψη, ενυδατωμένη και ελαστική.

Ο ζωμός είναι ένα βασικό κομμάτι στο ψυγείο μου. Δεν είναι μόνο μία εύγευστη βάση για σούπες, βοηθάει επίσης και στο έντερο. Πλούσιο σε κολλαγόνο και ζελατίνη που απελευθερώνεται από τα κόκαλα την ώρα που το μαγειρεύεις. Καταπολεμά τις φλεγμονές και οφέλη την αποκατάσταση της εντερικής επένδυσης. Επίσης, ο ζωμός των οστών μπορεί να είναι υψηλός σε ισταμίνες, που προκαλούν αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Αν αισθάνεστε χειρότερα μετά την κατανάλωση ζωμού οστών, οι ισταμίνες μπορεί να είναι ένα ζήτημα για σας.

Ιδανικοί χρόνοι μαγειρέματος

Χορτοφαγική σούπα: 1 ώρα

Σούπα με ψάρι: 8-12 ώρες

Κοτόσουπα: 12-24 ώρες

Κόκαλα από αρνί και μοσχάρι: 24-48 ώρες

 

Αρκετά κρεμμύδια, μόνο το πράσινο μέρος

2 καρότα κομμένα στη μέση

2 sticks σέλερι, κομμένα στη μέση

2 κουταλιές της σούπας μη παστεριωμένο με μηλόξιδο

Αρκετό μαϊντανό

10 κλαδάκια θυμάρι

1 βλαστό από δεντρολίβανο (προαιρετικό)

8 κόκκοι μαύρου πιπεριού

4 λίτρα νερό

1 κιλό κόκαλα ή έναν κύβο ζωμό λαχανικών

Τοποθέτησε τα λαχανικά, το μηλόξιδο, τα βότανα και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει περίπου 5 λίτρα νερό. Ρίξε το νερό και άφησέ το να φτάσει σε σημείο βρασμού. Γυρίστε το σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα οστά και ανακατέψτε. Αφαιρέστε ότι ήρθε στην επιφάνεια, ακαθαρσίες ή το περίσσιο λίπος.

Στράγγιξε το ζωμό σε κόσκινο, σαν να φιλτράρεις καφέ. Εάν ο ζωμός περιέχει αρκετό λίπος, το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Ο ζωμός αρχίζει να μοιάζει με ζελέ. Μόλις όμως θερμανθεί, γίνεται και πάλι υγρός. Φύλαξε το στο ψυγείο έως και 5 μέρες ή μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.

πηγή: www.savoirville.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

Φύλλα-Κισσός-λιώνει το λίπος!

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr