Διατροφικές συμβουλές για… άτομα με κατάθλιψη!

Διατροφικές συμβουλές για… άτομα με κατάθλιψη!

Έχω κατάθλιψη. Τι πρέπει να προσέξω ώστε η διατροφή μου να συμβάλλει στην γρηγορότερη ανάκαμψη μου;

Μέσα από απλές και εύκολες καθημερινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αμυνθεί καλύτερα απέναντι στην κατάθλιψη.

Δομήστε τα γεύματα σας. Τρώτε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην χάνετε γεύματα. Απολαύστε τρία καλά ισορροπημένα γεύματα και σχεδιάστε σνακ για τα ενδιάμεσα κενά. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρέχετε στο σώμα σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε ποιοτικά. Η δίαιτα από μόνη αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για τον οργανισμό. Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και έχουν ιστορικό κατάθλιψης πρέπει να τρώνε φαγητά τα οποία είναι καλά για το σώμα και το μυαλό. Προσπαθήσετε να εισάγετε περισσότερο ολοκληρωμένες τροφές, φρούτα και λαχανικά, και υγιεινά λιπαρά ξεκινώντας με αυτήν την λίστα σούπερ τροφών.

Τρώτε επαρκής θερμίδες ακόμα και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πολύ χαμηλή θερμιδική δίαιτα μεταβάλλει τον μεταβολισμό και αυξάνει την πιθανότητα της κακής διατροφής. Εάν τρώτε λιγότερο από 1000 θερμίδες την ημέρα μειώνεται το ποσό της τρυπτοφάνης (ενός βασικού αμινοξέος που χρειάζεται για την παραγωγή σεροτονίνης) στο σώμα. Σαν αποτέλεσμα της πτώσης των επίπεδων της σεροτονίνης είναι η αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και η πιθανότητα επανεμφάνισης της.

Καταναλώνετε αρκετά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα ψάρια έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, η σόγια, τα καρύδια, αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα 3 και λιναρόσπορος.

Περιορίστε την καφεΐνη. Η καφεΐνη λειτουργεί σαν διεγερτικό προκαλώντας ανησυχία και μεταβάλλει τις συνήθειες ύπνου. Μην καταναλώνετε περισσότερο από 200 με 300 μιλιγραμμάρια καφεΐνης ημερησίως.

Πείτε όχι σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την αντικαταθλιπτική αγωγή. Για πολλούς η κατάθλιψη και η χρήση υποκατάστατων είναι σε κοντινή συσχέτιση. Αν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα αναζητήστε βοήθεια. Ο εθισμός και η βίαιη συμπεριφορά μπορούν να σας εμποδίσουν από μια πλήρη ανάρρωση.

Τρώτε αρκετούς καλούς υδατάνθρακες, που αυξάνουν την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το λιγότερο προσπαθήστε να προσλαμβάνετε περίπου 130 γραμμάρια υδατάνθρακες κάθε μέρα. Και προσπαθήστε να αποφύγετε τους λευκούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, λευκό αλεύρι, κλπ.) και προτιμήστε τα ολικής αλέσεως (καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως), φρούτα και λαχανικά.

Ενημερώστε τον γιατρό σας αν θέλετε να ξεκινήσετε δίαιτα. Με την έγκριση του γιατρού σας ξεκινήστε με ένα αργό και σταθερό σχέδιο απώλειας βάρους.

Ακολουθείστε μια ισορροπημένη δίαιτα που καλύπτει όλες τις ανάγκες σας για πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την δίαιτα σας με βάση το ιατρικό ιστορικό σας. Προσεκτικά αξιολογήστε τις αλλαγές της διάθεσης σας ενώ κάνετε την δίαιτα σας και ζητήστε άμεση βοήθεια αν παρατηρήσετε αλλαγές.

Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή σας. Μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον για την προσωπική φροντίδα, την καλή διατροφή και άσκηση, όλα αυτά που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Ενώ οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, μπορούν να βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα όταν συνδυάζετε με την θεραπεία που προτείνει ο γιατρός σας!

Υπερτροφές πο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr