ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η θερμοκρασία αρχίζει να κορυφώνεται και ο οργανισμός αντιδρά στις αλλαγές της θερμοκρασίας με συνέπεια να χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες.
Ο ιδρώτας που προκαλεί η ζέστη της ηλιακής ακτινοβολίας ενισχύει την ταχύτερη αποβολή ορισμένων στοιχείων από τον οργανισμό, κάνοντας έτσι πιο επιτακτική την ανάγκη για αναπλήρωση των απωλειών αυτών μέσω της διατροφής. Εμπλουτίστε λοιπόν την καθημερινή σας διατροφή με συγκεκριμένες βιταμίνες έτσι ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από την καλοκαιρινή ζαλάδα, την ηλίαση, τη φωτογήρανση και τα εγκαύματα!

Βιταμίνη A
Η βιταμίνη Α, αποδεδειγμένα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, συντελεί στη γρηγορότερη αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος από ηλιακά εγκαύματα, μπλοκάρει τη φωτογήρανση, και βοηθάει στην ανασύσταση του κολλαγόνου του δέρματος και της ελαστίνης.

Πηγές: Συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό, βούτυρο, λιπαρά ψάρια. Ως β-καροτένιο περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (καρότα, πιπεριές, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, σταφύλια, μούρα, ντομάτες).

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από την φωτογήρανση, αφού δρα ως ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποτροπή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως η θερμοπληξία, τα εγκαύματα και τα εξανθήματα.

Πηγές: Εσπεριδοειδή, μούρα, ντομάτες, πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, μαϊντανός.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε συνιστά ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και ασκεί προστατευτικό ρόλο ενάντια στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγές: ξηροί καρποί, φυτικά έλαια, σπόροι (ηλιόσποροι), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμοί φρούτων.

Βιταμίνη Β12
Εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης.

Πηγές: Τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό), γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, αυγά.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, ύστερα από επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε περίπτωση που πραγματοποιείται λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, είναι δυνατή η αποχή από τα συγκεκριμένα συμπληρώματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, ο κύριος λόγος λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, είναι η έλλειψη του ήλιου κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και η αδυναμία παραγωγής της βιταμίνης αποκλειστικά από το σώμα. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας συστήσει αν θα συνεχίσετε να λαμβάνετε αυτό το συμπλήρωμα ή όχι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (MSc)

Νικολοπούλου Δήμητρα

www.figuraclinica.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr