Μήπως έχετε κάποια από τα 12 πρώιμα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας; Τα βότανα που “σώζουν” από τη νόσο!

Μήπως έχετε κάποια από τα 12 πρώιμα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας; Τα βότανα που “σώζουν” από τη νόσο!

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκύπτει από ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι υγιές, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) – Σε άτομα με ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους. Αυτό κάνει τις αρθρώσεις να πρηστούν, να σκληρύνουν και να σας πονούν.

 

Μιχάλης Θερμόπουλος 

Τα άτομα που έχουν ΡΑ θα έχουν μερικές περιόδους όπου δεν εμφανίζουν συμπτώματα και άλλες φορές που τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ΡΑ, αλλά η σωστή θεραπεία και η μέτρια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των φλεγμονών. Εάν η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφεθεί χωρίς κατάλληλη αγωγή, οι αρθρώσεις, ο χόνδρος και τα οστά στις πληγείσες περιοχές μπορεί να καταστραφούν.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώιμα σημάδια
Τα κύρια συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος και η ακαμψία των αρθρώσεων. Πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, όμως, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρώιμα σημάδια.

Ορισμένα από αυτά τα σημάδια σχετίζονται με το πώς το άτομο αισθάνεται συνολικά, ενώ άλλα αφορούν ειδικά τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν ΡΑ, ιδιαίτερα εάν επηρεάζουν περισσότερες από μία αρθρώσεις ή και τις δύο πλευρές του σώματος.

Τα σήματα έγκαιρης προειδοποίησης της ΡΑ περιλαμβάνουν:

1. Κόπωση
Πριν από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ΡΑ μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να στερείται ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη.

Τα συναισθήματα κόπωσης μπορεί να επηρεάσουν:

Καθημερινές δραστηριότητες
Σχέσεις
Σεξουαλική διάθεση
Παραγωγικότητα στην εργασία
Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.

2. Ελαφρύς πυρετός
Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία των ασθενών και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγείται οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιπτώσεων στις αρθρώσεις.

3. Απώλεια βάρους
Ένα τρίτο σημάδια είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται εμπύρετος και κουρασμένος, χωρίς όρεξη, μπορεί συνεπεία αυτών να αρχίσει να χάνει και βάρος.

4. Ακαμψία αρθρώσεων
Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ΡΑ είναι η ακαμψία των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να έρθει αργά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Εκτός από την ακαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ΡΑ.

Αυτός ο τύπος δυσκαμψίας επηρεάζει συνήθως ένα άτομο αφού έχει παραμείνει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ένα χαρακτηριστικό παράπονο των ασθενών με ΡΑ.

5. Ευαισθησία αρθρώσεων
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται και με αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο χέρια, όσο και πόδια και θεωρείται τυπικό πρώιμο σημάδι της ΡΑ.

Στα χέρια, η άρθρωση στην μέση και στην βάση των δακτύλων μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητη, όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια μιας κίνησης.

Στα πόδια, οι αρθρώσεις στην βάση των ποδιών μπορεί να πάθουν το ίδιο. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τους ασθενείς να περπατούν στις φτέρνες, ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.

6. Πόνος στις αρθρώσεις
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή καθιστά την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που περιέχει, προκαλώντας πόνο.

7. Οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων
Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της ΡΑ. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι ένα σημάδι της ΡΑ.

Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν την ροή περισσότερου αίματος σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα κοκκινωπή εμφάνιση.

9. Θερμότητα στις αρθρώσεις
Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί πριν καν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ή διόγκωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ.

10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.

11. Μείωση του εύρους κινήσεων
Στα πρώτα της στάδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολο να τις λυγίσει και να τις ευθυγραμμίσει.

12. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές
Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με ΡΑ να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους με την κατάσταση.

Τα βότανα που “σώζουν” από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, οπότε η προσθήκη αντιφλεγμονωδών βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή σας μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τη Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική (NCCAM), δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση συγκεκριμένων βοτάνων ή μπαχαρικών αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τούτου λεχθέντος, μια σειρά από βότανα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και, τουλάχιστον βάσει των μέχρι στιγμής ερευνών αλλά και προσωπικών εμπειριών από ασθενείς, έχουν θετική δράση στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Τζίντζερ

Η τζιντζερόλη (gingerol) είναι η βασική χημική ένωση στο τζίντζερ, του δίνει την ξεχωριστή του γεύση και πολλές από τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η τζιντζερόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Κουρκούμη

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια στην κουρκούμη έχουν ιδιότητες κατά της αρθρίτιδας. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κουρκούμης μπορεί να έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πράσινο τσάι

Αποδεικτικά στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι (το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά) μπορούν να καταστείλουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού και ως εκ τούτου να περιορίσουν τη φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Κανέλα

Έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Complementary & Alternative Medicine, έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

Σκόρδο

Έρευνα του 2013, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology, έδειξε ότι το σκόρδο διαθέτει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, διότι αναστέλλει την παραγωγή των φλεγμονωδών ουσιών που είναι γνωστές ως κυτοκίνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θέρμανση του εκχυλίσματος σκόρδου θέρμανσης μειώνει σημαντικά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μαύρο πιπέρι

Οι πιπεριές χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση του πόνου και του οιδήματος στις παραδοσιακές φυσικές θεραπείες. Για παράδειγμα, η καψαϊκίνη, η ουσία που κάνει τις πιπεριές καυτερές, χρησιμοποιείται σε αλοιφές και κρέμες ως θεραπεία της αρθρίτιδας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση Natural Product Communications, έδειξε ότι πολλές από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στην καψαϊκίνη βρίσκονται επίσης και στο μαύρο πιπέρι.

www.iatropedia.gr

Δισκία Κουρκουμά απο τα μυστικά ομορφιάς.

Λάδι κουρκουμά η κουρκουμέλαιο. Το θεραπευτικό!

Βότανο Πικρόξυλο σε Δισκία ρυθμίζει ζάχαρο. (χοληστερίνη)

Υπερτροφές πο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

 

Διαβάστε ακόμα