Πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο και πότε είναι η εποχή του κάθε είδους;

Πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο και πότε είναι η εποχή του κάθε είδους;

Έχουμε συνδέσει τα ψάρια με το καλοκαίρι. Όμως δεν είναι όλα στην εποχή τους. Δες ποια να προτιμάς κάθε εποχή.

Γράφει: Τάνια Ζερβού

Πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο
Μπορεί να έχουμε συνδέσει τα ψάρια γενικότερα με το καλοκαίρι, όμως, δεν είναι για όλα τα είδη αυτή η κατάλληλη εποχή για να τα καταναλώσεις. Ποια ψάρια να προτιμήσεις το καλοκαίρι και τις υπόλοιπες εποχές; Ποια είναι η εποχή του καθενός; Αλλά και πώς θα ξεχωρίσεις πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο; Δες αναλυτικά παρακάτω!

Πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο;
Το ψάρι που μόλις έχει αλιευθεί είναι εντελώς άοσμο. Μετά από λίγο αρχίζει να έχει την οσμή της θάλασσας και ακολουθεί το στάδιο που μυρίζει ψάρι, αποκτά δηλαδή πιο έντονη μυρωδιά. Το μπαγιάτικο ψάρι έχει βαριά οσμή, σχεδόν ανυπόφορη.
Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό και άκαμπτο. Εάν το ακουμπήσεις στην παλάμη σου, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω. Εάν το πιέσεις με το δάχτυλό σου, δεν αφήνει σημάδι και το κρέας είναι τόσο ελαστικό που επανέρχεται γρήγορα. Πάντως, ο πάγος βοηθά σε αυτό και μπορεί να κάνει σκληρά τα ψάρια, ακόμη κι αν δεν είναι φρέσκα. Συχνά στον πάγο προστίθεται και αλάτι.

Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά.
Τα βράγχια έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Είναι υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.
Το φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλούν στο δέρμα, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του αφαιρούνται ολόκληρα χωρίς να κόβονται.

Στο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι η σάρκα αποσπάται εύκολα από το κόκαλο, χωρίς να διαλύεται, ενώ το κόκαλο είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο.
Πώς ορίζεται η εποχή κάθε ψαριού;
Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το χρονικό διάστημα που η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.α. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Υπάρχουν και τα ψάρια, των οποίων η προτεινόμενη κατανάλωση περιορίζεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Δες ποια θεωρείται η καλύτερη εποχή για να καταναλώνεις το κάθε ψάρι:
Άνοιξη: μαίνουλα
Καλοκαίρι: Κουτσομούρα, μελανούρι, τσιπούρα, λιθρίνι, κολιός, σαρδέλα
Φθινόπωρο: Τσίπουρα, σαφρίδι
Χειμώνας: Μαρίδα, μπαρμπούνι, γόπα, λαβράκι
Όλες τις εποχές: Συναγρίδα, πέρκα, σκορπιός, γωβιός, στήρα, σφυρίδα, ροφός

www.shape.gr

Υπερτροφές αποτοξίνωσης απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα