Υγιεινό, σπιτικό, εύκολο και vegan παγωτό καραμέλας!

Υγιεινό, σπιτικό, εύκολο και vegan παγωτό καραμέλας!

Πως θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να έχετε στην κατάψυξη ένα υγιεινό παγωτό με φρέσκα και υγιεινά υλικά; Το συμπυκνωμένο γάλα καρύδας αποτελεί την ιδανική εναλλακτική για vegan γλυκά, καθώς διαθέτει την κρεμώδη υφή που χρειάζονται.

Η διατροφική αξία του γάλακτος καρύδας
Το γάλα καρύδας προκύπτει όταν η σάρκα του καρπού βυθιστεί για αρκετές ώρες σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στην επιφάνεια η κρέμα της καρύδας και απομακρύνεται. Το υγρό που απομένει φιλτράρεται μέσα από ειδικό διηθητικό ύφασμα, και κάπως έτσι προκύπτει το γάλα καρύδας. Όσο περισσότερες φορές φιλτραριστεί, τόσο λιγότερο συμπυκνωμένο είναι.

Θρεπτικά το γάλα καρύδας είναι γεμάτο ενέργεια, δηλαδή θερμίδες! Οι τελευταίες αποδίδονται κυρίως στα κορεσμένα λιπαρά που διαθέτει. Θυμηθείτε πως λιπαρά παρόμοιου τύπου βρίσκονται και στο αγελαδινό ή πρόβειο γάλα. Πριν βιαστείτε όμως να “κατηγορήσετε” το φυτικής προέλευσης γάλα καρύδας, θα πρέπει να ξέρετε πως περιέχει λιπαρά μεσαίας αλύσου (MCT). Εκείνα απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό, επιβαρύνοντας λιγότερο την καρδιά και τα αγγεία, όπως αρκετές μελέτες υποστηρίζουν. Άλλες αναφορές, αλλά σε καμία περίπτωση επίσημοι ισχυρισμοί υγείας, υποστηρίζουν πως το γάλα καρύδας συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης, στην απώλεια βάρους, ακόμη και στην “δραστικότητα” της ινσουλίνης για άτομα με υψηλό ζάχαρο.

Φτωχότερο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D από το ζωικό, το γάλα καρύδας θεωρείται καλή φυτική πηγή σιδήρου. Ακόμη, δίνει στον οργανισμό σας φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο.

Εκείνο που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως γλυκά, που περιέχουν γάλα καρύδας, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να αντιμετωπίζονται ως “γλυκές εξαιρέσεις”. Με πιο απλά λόγια, απολαύστε το vegan παγωτό σας με μέτρο. Ακόμη και εάν είναι σπιτικό, με φυσικά υλικά, όπως στη συνταγή που ακολουθεί.

Συνταγή για salted caramel παγωτό με γάλα καρύδας
Η συνταγή που ακολουθεί χρειάζεται μόνο 7 υλικά, και έχει φυσική γλυκύτητα από σάκχαρα φρούτων. Έχει περίπου 380 θερμίδες ανά μερίδα, η οποία αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι ή ένα μπαλάκι του τένις! Αποδίδει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή λίγο λιγότερες από ένα αυγό!

Υλικά (8 μερίδες)

Για το παγωτό από γάλα καρύδας

1 ½ φλιτζάνι κάσιους (μουλιασμένα για 4-6 ώρες σε κρύο νερό, ή μία ώρα σε πολύ ζεστό νερό και στραγγισμένα)
425g συμπυκνωμένο γάλα καρύδας, light
3 κουτ. σούπας, λιωμένο λάδι καρύδας
½ φλιτζάνι σιρόπι αγαύης
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για την αλατισμένη καραμέλα
14 αποξηραμένα δαμάσκηνα (μουλιασμένα για 10 λεπτά σε ζεστό νερό και στραγγισμένα)
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
1 κουτ. σούπας bourbon

 

Εκτέλεση
Το προηγούμενο βράδυ τοποθετείστε στο ψυγείο το μπολ της παγωτομηχανής.
Σε ένα μπλέντερ προσθέστε όλα τα υλικά για το παγωτό (κάσιους, γάλα καρύδας, λάδι καρύδας, αγαύη, εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι). Πολτοποιήστε καλά, μέχρι το μίγμα να πάρει κρεμώδη υφή.
Εάν έχετε χρόνο, τοποθετείστε το μίγμα στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες.
Τοποθετείστε το μίγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή μέχρι το παγωτό σας να είναι έτοιμο.
Για την αλατισμένη καραμέλα προσθέστε τα δαμάσκηνα και το ζεστό νερό στο μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσουν απαλή υφή. Προσθέστε το αλάτι και το bourbon, ανακατέψτε ξανά.
Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, μπορείτε να το μεταφέρετε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για να το φυλάξετε. Προσθέστε την “καραμέλα” και λίγο επιπλέον αλάτι! Ανακατέψτε το μίγμα με το χέρι.
Τοποθετήστε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.
Εάν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή μπορείτε να τοποθετήσετε το μίγμα του παγωτού στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα θα πρέπει να ανακατεύετε καλά για να ενσωματώσετε φυσαλίδες αέρα, που θα κάνουν το παγωτό περισσότερο κρεμώδες και ανάλαφρο. Θα χρειαστούν περίπου 6 με 8 ώρες μέχρι το μίγμα να είναι έτοιμο για να προσθέσετε την “καραμέλα”.

Το vegan παγωτό σας είναι έτοιμο να το απολαύσετε χωρίς ενοχές, αλλά με πολλή καλοκαιρινή διάθεση!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Recipe adapted from Minimalist Baker. SEA SALT CARAMEL COCONUT ICE CREAM. Accessed 6/8/2019.
https://minimalistbaker.com/sea-salt-caramel-coconut-ice-cream/
Medical News Today. Health benefits of coconut milk. Jamie Eske. Health Benefits of Coconut Milk. Accessed 6/8/2019.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323743.php

/www.healthview.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων απο τα μυστικά ομορφιάς..

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr