Πώς πονά η κατάθλιψη το σώμα

Πώς πονά η κατάθλιψη το σώμα

8 συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλώς «στο κεφάλι σας».

Η κατάθλιψη πονάει. Και ενώ συχνά συνδυάζουμε αυτή την ψυχική ασθένεια με συναισθηματικό πόνο όπως θλίψη, κλάμα και αισθήματα απελπισίας, η έρευνα δείχνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί και ως σωματικός πόνος.

Ενώ δεν συνδέουμε συχνά την κατάθλιψη με τον φυσικό πόνο, κάποιοι πολιτισμοί το κάνουν- ειδικά εκείνες που θεωρούν «ταμπού» να μιλάμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία.

Για παράδειγμα, στην κινεζική και την κορεατική κουλτούρα, η κατάθλιψη θεωρείται μύθος. Έτσι, οι ασθενείς, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο σωματικός πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη ψυχικής δυσφορίας, πηγαίνουν στους γιατρούς για να θεραπεύσουν τα φυσικά συμπτώματά τους αντί να περιγράψουν την κατάθλιψη.

Τα φυσικά συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν ότι μια κατάθλιψη είναι έτοιμη να αρχίσει ή να σας καθοδηγήσουν για το κατά πόσον μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά συμπτώματα καταδεικνύουν ότι η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα κάτι αληθινό και μπορεί να είναι επιζήμια για τη γενική ευεξία μας.

Εδώ είναι οκτώ από τα πιο συνηθισμένα φυσικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Κόπωση ή σταθερά χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας
Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της κατάθλιψης. Περιστασιακά, όλοι βιώνουμε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να τα νιώθουμε το πρωί, την ώρα που ελπίζουμε να μείνουμε στο κρεβάτι και να παρακολουθήσουμε τηλεόραση αντί να δουλέψουμε.

Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, αισθήματα ευερεθιστότητας και απάθεια.

Μειωμένη ανοχή στον πόνο (τα πάντα πονούν περισσότερο)
Μήπως αισθάνεσαι ότι τα νεύρα σου είναι σε ένταση αλλά δεν μπορείς να βρεις κάποια φυσική αιτία για τον πόνο σου; Όπως αποδεικνύεται, η κατάθλιψη και ο πόνος συχνά συνυπάρχουν.

Μια μελέτη του 2015 έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ των ανθρώπων που παρουσιάζουν κατάθλιψη και της μειωμένης ανοχής στον πόνο, ενώ μια άλλη μελέτη του 2010 έδειξε ότι ο πόνος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ανθρώπους που είναι καταθλιπτικοί.

Αυτά τα δύο συμπτώματα δεν έχουν σαφή σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά είναι σημαντικό να τα αξιολογήσετε μαζί, ειδικά εάν ο γιατρός σας συστήνει τη λήψη φαρμάκων.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αναλγητικό, καταπολεμώντας τον πόνο.

Ο πόνος στην πλάτη ή οι πονεμένοι μύες
Μπορεί να αισθάνεστε μια χαρά το πρωί, αλλά όταν είστε στη δουλειά ή κάθεστε στο σχολείο, η πλάτη σας να αρχίζει να πονάει. Θα μπορούσε να είναι άγχος ή κατάθλιψη. Αν και σχετίζονται συχνά με κακή στάση σώματος ή τραυματισμούς, οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα ψυχολογικής δυσφορίας.

Μια ερευνητική μελέτη από το 2017 σε 1.013 Καναδούς πανεπιστημιακούς φοιτητές, διαπίστωσε σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της οσφυαλγίας.

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι εδώ και καιρό πιστεύουν ότι τα συναισθηματικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν χρόνιους πόνους, αλλά εξακολουθούν να διερευνούνται οι ιδιαιτερότητες, όπως η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος.

Πονοκέφαλοι
Σχεδόν όλοι βιώνουν περιστασιακούς πονοκεφάλους. Είναι τόσο συνηθισμένοι που δεν τους εκλαμβάνουμε σαν κάτι σοβαρό. Αγχωτικές καταστάσεις εργασίας, όπως η σύγκρουση με έναν συνάδελφο, μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να μην προκαλείται πάντα από άγχος, ειδικά εάν έχετε ανεχτεί τον συνάδελφό σας στο παρελθόν. Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στους καθημερινούς πονοκεφάλους, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης.

Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους που προκαλούν θανατηφόρα ημικρανία, οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη δεν επηρεάζουν αναγκαστικά τη λειτουργία του καθενός. Περιγραφόμενος από το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας ως «πονοκέφαλος έντασης», αυτός ο τύπος πόνου στο κεφάλι μπορεί να βιώνεται σαν μια ήπια σφύζουσα αίσθηση, ειδικά γύρω από τα φρύδια.

Προβλήματα ματιών ή μειωμένη όραση
Σου φαίνεται μήπως λίγο θολό το τοπίο; Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τα πάντα να φαίνονται γκρίζα και ζοφερά, μια έρευνα το 2010 στη Γερμανία δείχνει ότι αυτό το πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί όντως να επηρεάσει την όραση κάποιου.

Σε αυτή τη μελέτη που έγινε σε 80 άτομα, εκείνοι με κατάθλιψη δυσκολεύονταν να βλέπουν τις διαφορές στο ασπρόμαυρο. Γνωστή από τους ερευνητές ως «αντίληψη αντίθεσης», θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον κόσμο να φαίνεται θολό.

Πόνος στο στομάχι ή ανακατωσούρα στην κοιλιακή χώρα
Αυτό το αίσθημα στο στομάχι σας είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια της κατάθλιψης. Ωστόσο, όταν η κοιλιά σας αρχίζει να συσπάται, είναι εύκολο να θεωρήσετε ότι είναι πόνος αερίων ή εμμήνου ρύσεως.

Ο πόνος που επιδεινώνεται, ειδικά όταν εμφανίζεται άγχος, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ υποδεικνύουν ότι η δυσφορία στο στομάχι, όπως οι κράμπες, το φούσκωμα και η ναυτία μπορεί να είναι σημάδι κακής ψυχικής υγείας.

Ποιος είναι ο σύνδεσμος; Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει (ή να είναι αποτέλεσμα) φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, με πόνο που εύκολα μπορεί να μπερδευτεί με ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πεπτικά προβλήματα ή ακανόνιστες συνήθειες εντέρου
Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να είναι ενοχλητικά και άβολα. Συχνά προκαλούνται από τροφική δηλητηρίαση ή ιούς του γαστρεντερικού. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η ενόχληση στο έντερο προέρχεται από μια φυσική ασθένεια.

Εντούτοις, συναισθήματα όπως η θλίψη, το άγχος και η πίεση μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό μας σύστημα. Μια μελέτη του 2011 υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και γαστρεντερικού άλγους.

www.iatronet.gr

Βότανο πασιφλόρα: το φυσικό ηρεμιστικό απο τα μυστικά ομορφιάς.

5-HTP 50 MG. Μείωση στρες, ενέργεια, βαθύς ύπνος.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr