Πώς θα γεράσεις πιο αργά από τη μαμά σου

Πώς θα γεράσεις πιο αργά από τη μαμά σου

Πώς θα γεράσεις πιο αργά από τη μαμά σου
Μήπως εκτός από το χρώμα των ματιών και την κατατομή του προσώπου έχεις κληρονομήσει από τη μητέρα σου και κάποια «σημάδια» πρόωρης γήρανσης; Κι όμως, μπορείς να τα αναστρέψεις εγκαίρως.

Μπορεί να έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην κληρονομικότητα κάποιων ασθενειών, ωστόσο το αν ο χρόνος θα φανεί με εσάς πιο φιλικός απ’ ό,τι με τη μητέρα σου είναι τελικά στο χέρι σου.

Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, όπου μελετήθηκαν 114 «ζευγάρια», μητέρες με κόρες, όσον αφορά τις ρυτίδες και τις καφέ κηλίδες που παρουσίασαν στα πρόσωπά τους καθώς περνούσαν τα χρόνια, φάνηκε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Και αυτό επειδή τα γονίδια που «περνούν» από τη μητέρα στην κόρη είναι δυνατόν να επηρεαστούν σε ποσοστό μέχρι και 80% από τις καλές ή κακές συνήθειες όχι μόνο σε σχέση με τη φροντίδα του δέρματός αλλά και το γενικότερο τρόπο ζωής.

Αν λοιπόν «μοιράζεσαι» με τη μητέρα σου περισσότερες ομοιότητες από την ίδια μύτη ή τα πράσινα μάτια, μην «μοιραστείς» και τα λάθη που έκανε σε βάρος της επιδερμίδας της. Ποια είναι αυτά και πώς θα τα αποφύγεις; Διάβασε παρακάτω…

Οι τρεις κακές συνήθειες της μαμάς που πρέπει να ξεχάσεις…

1. ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Σε φορτώνει και με ρυτίδες

Η μητέρα σου ήταν φανατική καπνίστρια και καπνίζεις και εσύ; Πριν ανάψεις το επόμενο τσιγάρο, διάβασε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Γέιλ και Χάρβαρντ (ΗΠΑ) για το τι ακριβώς κάνεις στο δέρμα σου όσο δεν απαλλάσσεσαι από την κακή σου συνήθεια.

Κάθε φορά που εισπνέεις τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σου, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνονται. Παράλληλα, πολλές από τις 4.000 τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.

Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία), δημιουργώντας διαταραχές στην παραγωγή κολλαγόνου και στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος, το σχηματισμό ρυτίδων και το «σταχτί» χρώμα της επιδερμίδας. Επιπλέον ευθύνεται για τα συμπτώματα ξηρότητας, πρόωρης γήρανσης, για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για τη σύσταση κολλαγόνου.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: Αν δεν το κόψεις τελείως, μείωσέ το τουλάχιστον στο ελάχιστο, καθώς οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

2. ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η φθορά είναι αθροιστική

Μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια για να δεις στο δέρμα σου τις άσχημες συνέπειες. Από τη στιγμή όμως που θα γίνουν ορατές, η εμφάνισή τους θα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών και η φθορά είναι αθροιστική. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό η προστασία να ξεκινά από νωρίς και να διαρκεί όλο το χρόνο.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς στο πρόσωπο και στα εκτεθειμένα σημεία του σώματός σου (χέρια, ντεκολτέ) χειμώνα-καλοκαίρι αντηλιακό, το οποίο πρέπει να έχει τουλάχιστον δείκτη προστασίας 30. Από την άλλη πλευρά, πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προστατεύεις το δέρμα σου φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και καπέλο.

3. ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΝΕΡΟ!
Η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη της

Είναι γνωστό ότι η μείωση του αποθέματος νερού τόσο στο σώμα όσο και στο δέρμα συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Χωρίς νερό τα κύτταρα καταστρέφονται, οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και η επιδερμίδα τη σφριγηλότητα και τη λάμψη της. Για να μείνει λοιπόν η επιδερμίδα σου άφθαρτη από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος, πρέπει να φροντίσεις να ενυδατώνεσαι, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πώς θα το πετύχεις; Όπως εξηγούν ειδικοί της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα: «Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μέσα στην ημέρα 8 ποτήρια νερό (1,5 λίτρο περίπου). Επίσης, ανάλογα με τον τύπο δέρματος μπορείς να προσφέρεις στο πρόσωπό σου ενισχυμένη και εντατική ενυδάτωση τόσο με τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας όσο και με μάσκες ενυδάτωσης. Ακόμα, όταν πλένεις το πρόσωπό σου πρέπει να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό (το πολύ ζεστό ή παγωμένο νερό το ξεραίνει), απαλό καθαριστικό προϊόν χωρίς ερεθιστικές ουσίες (ιδίως εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα) και… τα δάχτυλά σου (και όχι κάποιο ύφασμα που μπορεί να είναι σκληρό για το δέρμα».

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: Καθάριζε το δέρμα σου με σκέτο νερό το πρωί και το βράδυ με γαλάκτωμα ή λιπαρό σαπούνι και να χρησιμοποιείς πάντα ενυδατική κρέμα πριν βγεις έξω και, βέβαια, μην παραλείπεις να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου και «εσωτερικά», πίνοντας άφθονο νερό, τσάι και φυσικούς χυμούς.

Και οι τρεις καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις…

1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ωφελεί και το δέρμα

Με τη συστηματική άσκηση γυμνάζονται οι μύες που παρέχουν στήριξη στους ιστούς του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο λείο και ελαστικό. Επιπλέον η φυσική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της ροής αίματος και οξυγόνου στο δέρμα – η οποία με τη σειρά της βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των δερματικών κυττάρων και στην καλύτερη κυκλοφορία θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία και την όψη της επιδερμίδας.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: Όπως επισημαίνει ο διακεκριμένος καθηγητής Thomas Kirkwood, δ/ντής του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία: «Μιλάμε κυρίως για την αερόβια άσκηση (δηλαδή περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι), η οποία βελτιώνει την υγεία γενικά και καθυστερεί όχι μόνο τη γήρανση του δέρματος αλλά και τις νόσους που συνδέονται με το γήρας (όπως η άνοια, η οστεοπόρωση κ.ά.).

2. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΡΜΑ
Η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται

Μπορεί τους μαύρους κύκλους ή τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια να τα κληρονόμησες από τη μητέρα σου, όμως η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη επί του συγκεκριμένου θέματος δικαιώνει τη λαϊκή ρήση «κοιμήσου να κάνεις δέρμα». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρόνι Μαρκς, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο Κάρντιφ, τονίζοντας ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, οι λιγοστές ώρες ύπνου μπορεί να κάνουν τους μυς να χαλαρώσουν ή να χάσουν τον τόνο τους, αναδεικνύοντας πιο έντονα τους μαύρους κύκλους.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: O πλέον αποδοτικός ύπνος για την υγεία και την «ανακατασκευή» των κυττάρων της επιδερμίδας –καταλήγει– ο δρ Μαρκς είναι αυτός που διαρκεί από 6 έως 8 ώρες καθημερινά και είναι νυκτερινός. Επίσης στη μείωση των μαύρων κύκλων μπορεί να βοηθήσει και η συστηματική χρήση μιας ειδικής κρέμας στη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

3. ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Για αντιγήρανση στο… πιάτο

Ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των προβλημάτων του δέρματος μπορούν να παίξουν τροφές όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, το άπαχο κρέας που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Β, τα καρότα, που περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, καθώς και οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός, δηλαδή ψάρια που υπερέχουν σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Επίσης, τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο) είναι άριστες πηγές των ωμέγα-6, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Και βέβαια το ελαιόλαδο πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όχι μόνο γιατί είναι βασικό στοιχείο υγιεινής διατροφής, αλλά –μεταξύ άλλων– έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ: Μείνε μακριά από κορεσμένα λίπη, αλκοόλ, λευκή ζάχαρη, τηγανητά, γλυκά, σάλτσες και καρυκεύματα, που δημιουργούν τοξίνες στον οργανισμό και έχουν ερεθιστική δράση στο δέρμα.

Βρες τι φταίει…
Ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα;
Ίσως δεν παίρνεις τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά.

Βαθιές γραμμές στα μάγουλα (μεταξύ μύτης και άνω χείλους) και σταχτί χρώμα στην επιδερμίδα;
Παραπέμπουν σε «πρόσωπο καπνίστριας».

Δυσχρωμίες;
Ο ήλιος είναι η αιτία, ενώ σε περίπτωση κληρονομικής προδιάθεσης (για πανάδες ή καφέ κηλίδες) επιδεινώνει το πρόβλημα.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ:

Ο καθαρισμός της επιδερμίδας πρέπει να γίνεται καθημερινά πρωί και βράδυ, ακόμα κι αν δεν έχεις βαφτεί καθόλου, γιατί έτσι αφαιρείς το σμήγμα και τη σκόνη που μαζεύεται στα πρόσωπό σου, ειδικά όταν ζεις και κινείσαι σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση.

Όταν το δέρμα σου είναι λιπαρό, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ήπιο σαπούνι σε στερεή ή υγρή μορφή και πάντα προϊόντα που είναι oil free, ενώ όταν είναι ξηρό ένα γαλάκτωμα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιείς στο τέλος μια τονωτική λοσιόν.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155

www.womenonly.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr