Οι πενηντάρες «καταργούν» τη μέση ηλικία

Οι πενηντάρες «καταργούν» τη μέση ηλικία

Όλο και περισσότερες Ελληνίδες αλλάζουν τρόπο ζωής και κερδίζουν δεύτερη νεότητα με άσκηση και σωστή διατροφή

Τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, διατροφή πλούσια σε λαχανικά, πολλά ποτήρια νερό την ημέρα και κρέμα έπειτα από κάθε πλύσιμο του προσώπου.
Αυτές οι μικρές καθημερινές συνήθειες βοηθούν την κ. Νατάσα Γαρουφαλή στα 52 της χρόνια όχι μόνο να διατηρεί τις άμυνες του οργανισμού της αλλά και να βλέπει με ευχαρίστηση τον εαυτό της στον καθρέπτη.

«Γυμνάζομαι τα τελευταία εννέα χρόνια. Αποφάσισα να ξεκινήσω για λόγους υγείας και έχω επιλέξει ασκήσεις ήπιας έντασης που είναι ιδανικές για την ηλικία μου, όπως πιλάτες, γιόγκα και υδρόβιο αερόμπικ. Πλέον φεύγω από το γυμναστήριο ευτυχής και δεν μπορώ να παραβλέψω ότι επωφελούμαι και στο κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης» λέει η βιολόγος στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Όμως, η γυμναστική για να έχει αποτελέσματα πρέπει να συνδυάζεται και με σωστή διατροφή, επισημαίνει. Γι΄ αυτό το εβδομαδιαίο της πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και βραστά φαγητά. «Φυσικά το λάδι πάντα από πάνω και όχι στο μαγείρεμα, ενώ το αλάτι σε μικρές ποσότητες», σημειώνει. Και προσθέτει: «Το επάγγελμά μου μου δίνει ένα πλεονέκτημα, αφού έχω τη δυνατότητα να κάνω την έρευνά μου, να κοιτάξω προσεκτικά τα συστατικά των διαφόρων τροφίμων και να επιλέξω το καλύτερο δυνατόν για την υγεία και τη γραμμή μου».
Ως γνήσια γυναίκα προσέχει αρκετά την επιδερμίδα της και το πρόσωπό της.

«Χρησιμοποιώ πάντα κρέμες, ενυδατικές αλλά και αντιρυτιδικές ενώ ήδη από την άνοιξη δεν ξεχνώ ποτέ την αντηλιακή πριν φύγω από το σπίτι», λέει. Και τονίζει: «Οι γυναίκες της ηλικίας μου έχουν ανάγκη να νιώθουν οι ίδιες καλά με τον εαυτό τους και να τις ικανοποιεί αυτό που βλέπουν στον καθρέπτη τους. Δεν έχει σημασία να σε προσέξουν οι άλλοι, αλλά να αισθάνεσαι εσύ ικανοποιημένη».

ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες άνω των 40 επιλέγουν τρόπους ζωής που τους δίνουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν υγιείς και σε φόρμα ικανοποιώντας παράλληλα τη γυναικεία φιλαρέσκειά τους. Για την ψυχοθεραπεύτρια κ. Έφη Σαρηγιαννίδου η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των κοινωνικών ρόλων που καλούνται να παίξουν οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχει αλλάξει η εικόνα που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της. Πλέον δεν αποκτά αξία μόνο μέσα από την οικογένεια. Έτσι οι σύγχρονες γυναίκες μέσης ηλικίας είναι πολύ πιο ανεξάρτητες και αυτόνομες, και αυτό φαίνεται όχι μόνο στην εμφάνισή τους αλλά και στον τρόπο που συμπεριφέρονται και μιλούν», σημειώνει. Ωστόσο, τονίζει ότι «όταν ξεπερνά κανείς το μέτρο, ξεχνώντας τα όρια της ηλικίας του, τότε μπορεί η βαθύτερη αιτία να είναι η ανασφάλεια».

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, στην οποία συνέβαλαν και τα εργαστήρια της Vichy, σε γυναίκες άνω των 60 ετών, ολοένα και περισσότερες είναι αυτές που νιώθουν νεώτερες απ΄ ό,τι πραγματικά είναι. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 62% οι γυναίκες αυτές αισθάνονται τουλάχιστον 10 χρόνια νεώτερες, ενώ το 52% θεωρεί ότι φαίνονται σαν 50άρες.

Παράλληλα, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ενισχύσουν πρακτικά την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Η σημασία που δίνουν στην εξωτερική τους εμφάνιση φαίνεται από το γεγονός ότι αφιερώνουν, σύμφωνα με τη μελέτη, το 13% του συνολικού τους χρόνου στη βελτίωσή της και το μεγαλύτερο μέρος των προσωπικών τους δαπανών αφορά καλλυντικά, ινστιτούτα περιποίησης και είδη ένδυσης και υπόδησης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα, 80%, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί πολύ συχνά καλλυντικά γιατί έχουν θετικά αποτελέσματα και τις βοηθούν να νιώθουν νεώτερες.

«ΔΙΝΟΥΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ»

Η κ. Μαρία Καραϊσκάκη, αισθητικός και ιδιοκτήτρια σαλονιού ομορφιάς, τονίζει ότι «τα τελευταία 5 με 10 χρόνια- με εξαίρεση φυσικά τους τελευταίους μήνες της κρίσης- παρατηρούμε μια αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών μας κατά περίπου 35%. Ειδικά δε σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες δίνουν έμφαση κυρίως στο πρόσωπο».

Τονίζει μάλιστα ότι οι γυναίκες αυτές αρχίζουν να αναπτύσσουν αισθητική παιδεία, «αναγνωρίζουν δηλαδή την ανάγκη να επισκέπτονται συχνά τον αισθητικό τους και κατανοούν πως δεν είναι μόνο θέμα ομορφιάς αλλά και υγείας του δέρματος».

«ΟΧΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γρηγοριάδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, οι Ελληνίδες δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν την ανάγκη της γυμναστικής.

«Δυστυχώς, παρατηρείται και στις γυναίκες της μέσης ηλικίας η γενικότερη τάση να αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για άθληση λίγο πριν από το καλοκαίρι κυρίως για να αδυνατίσουν και δεν κατανοούν ότι η ανάγκη αυτή πρέπει να γίνει στάση ζωής».

«ΟΙ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΙΑΙΤΑ»

«Οι γυναίκες που πλέον προσέχουν τη δίαιτά τους προέρχονται απ΄ όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, από τη νοικοκυρά μέχρι τη γυναίκα καριέρας, αναφέρει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας. «Η κρίσιμη στιγμή σε αυτή την ηλικία είναι η εμμηνόπαυση, η οποία αυξάνει τους κινδύνους για ανάπτυξη ασθενειών, αφού σταματά η παραγωγή οιστρογόνων.

Επειδή λοιπόν παραμονεύουν καρδιαγγειακά, διαβήτης, οστεοπόρωση, καλό είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν τις άμυνες του οργανισμού τους μέσω των διατροφικών συνηθειών», υπογραμμίζει ο κ. Ρίσβας.

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Αύξηση του ενδιαφέροντος παρατηρείται και για τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research, το 10% των Ελληνίδων έχει υποβληθεί σε κάποια επέμβαση. Όπως λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θεόδωρος Βουκίδης, «εννέα στις δέκα γυναίκες θα επισκεφθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους τον πλαστικό, έστω για να λύσουν μια απορία».

neoskosmos.com

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr