Ευγνωμοσύνη | Το κλειδί για μια καλή ζωή

Ευγνωμοσύνη | Το κλειδί για μια καλή ζωή

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το να λέμε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ». Έχει να κάνει με τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε όταν καλά πράγματα έρχονται στον δρόμο μας. Όταν εκτιμάμε όσα θετικά συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Ηευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί επιλογή και στάση ζωής. Σύμφωνα μάλιστα με πολλές έρευνες η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει κάθε τομέα της ζωής μας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι το να κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή το να στέλνουμε ευχαριστήρια μηνύματα στους δικούς μας ανθρώπους αυξάνουν μακροπρόθεσμα την ευτυχία μας κατά 10%. Προηγούμενη έρευνα του 2005 είχε συμπεράνει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης ακόμα και σε ένα ημερολόγιο μειώνει την κατάθλιψη κατά 30%.

«Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.» Όπρα Γουίνφρεϊ

Τα βασικά οφέλη της ευγνωμοσύνης έχουν ως εξής:

Προστατεύεστε από το άγχος και το στρες Πολλές διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να επενδύετε λίγο χρόνο καθημερινά για να σκέφτεστε με ευγνωμοσύνη τα πολλά μικρά θετικά που σας συμβαίνουν, επιδρά ευνοϊκά στο σώμα και το μυαλό σε βιολογικό επίπεδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους.

Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου σας Η ευγνωμοσύνη λειτουργεί ως κάθαρση και έτσι όταν έχετε τέτοια συναισθήματα μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο «φτωχός» ύπνος σε ώρες και ποιότητα επηρεάζεται από τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που έχουμε και εκφράζουμε. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν «φτωχό» ύπνο ήταν λιγότερο ευγνώμονες σε σχέση με αυτούς που είχαν κοιμηθεί καλά όταν έφτιαχναν τη λίστα με τα 5 στοιχεία της ζωής τους που εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Ωφελείται η καρδιά σας Νιώθοντας ευγνωμοσύνη, διώχνετε το άγχος που αισθάνεστε για διάφορα πράγματα ή καταστάσεις, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος. Δυναμώστε την καρδιά σας, νιώθοντας ευγνωμοσύνη. Δημιουργείτε ουσιαστικές σχέσεις Η ευγνωμοσύνη σας κάνει λιγότερο εγωκεντρικούς και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Ένα από τα σημαντικά οφέλη της είναι ότι γίνεστε καλύτεροι φίλοι και αποκτείτε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Η ευγνωμοσύνη ενισχύει τις σχέσεις γιατί σας κάνει να νιώθετε πιο κοντά και πιο αφοσιωμένοι στους φίλους και τους ερωτικούς σας συντρόφους.

Βελτιώνεται η αποδοτικότητα σας Οι ευγνώμονες απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους. Έχουν όρεξη για δουλειά και αποδίδουν καλύτερα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αποδοτικότητα ενός υπαλλήλου αυξάνεται, όταν ο ανώτερός του εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του.

Νιώθετε πιο αισιόδοξοι Η ευγνωμοσύνη σας κάνει περισσότερο αισιόδοξους, μειώνει τον υλισμό, αυξάνει την πνευματικότητα, δυναμώνει τα συναισθήματά, αναπτύσσει την προσωπικότητα σας. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη συνολικά αυξάνει τα γενικά επίπεδα μακροπρόθεσμης ευεξίας και ευτυχίας. Πηγή: consciouslifestylemag.com

Πηγή: www.omorfizoi.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr