Έλαιο tamanu : ο ”γιατρός” της επιδερμίδας

Έλαιο tamanu : ο ”γιατρός” της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου

Από τη μακρινή Πολυνησία, ένα παχύρρευστο έλαιο με πράσινο χρώμα και εξωτικό όνομα, μπήκε στο μικροσκόπιο Γάλλων επιστημόνων. Οι πολλαπλές θεραπευτικές, καταπραϋντικές και αναπλαστικές του ιδιότητες σύντομα το έφεραν στην πρώτη γραμμή της κοσμητολογίας. Και όπως λένε οι ειδικοί έχει όλο το μέλλον δικό του….
To ονομάζουν και fohara oil ή πράσινο χρυσό. O λόγος για το tamanu oil ένα ακόμη πλούσιο φυτικό έλαιο που Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν στην Πολυνησία και δεν άργησαν να ανακαλύψουν τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες για τις οποίες, άλλωστε, αξιοποιούνταν όλα τα χρόνια από τους κατοίκους του νησιού. Το tamanu oil προέρχεται από τον καρπό του ομώνυμου δέντρου ή αλλιώς Callophyllum Inophyllum από την αρχαία ελληνική λέξη κάλλος= ομορφιά και phylum= φύλλο.

Αρχικά, το tamanu θεωρούνταν ιερό δέντρο και η ξυλεία του χρησίμευε μόνο για την κατασκευή θρησκευτικών συμβόλων. Οποιαδήποτε άλλη χρήση ήταν απαγορευμένη. Φήμες λένε πως οι θεοί διάλεγαν τη σκιά του δέντρου tamanu για να ξεκουραστούν. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού το δέντρο έχασε την ιερή του υπόσταση και οι ντόπιοι άρχισαν να το εκμεταλλεύονται εμπορικά.Το tamanu όμως πάνω απ’ όλα είναι ένα δέντρο-φαρμακείο. Τα περισσότερα μέρη του χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική της Πολυνησίας. To έλαιο και τα φύλλα για τις πλούσιες καταπραϋντικές τους ιδιότητες σε δερματικές παθήσεις όπως είναι το έκζεμα, η ψωρίαση ακόμη και η ακμή αλλά και στα εγκαύματα, σε κοψίματα ή στην έντονη ξηρότητα. Ο φλοιός για τα έλκη του στομάχου, ο χυμός του καρπού για πονοκεφάλους και αιμορροΐδες ενώ τα άνθη για να αρωματίζουν το μονόι. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της κακοσμίας. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν

το έλαιο για προστασία και λάμψη στο δέρμα αλλά και να ανακουφίζουν τα μωρά τους από δερματικούς ερεθισμούς.

Στην Ευρώπη το έλαιο tamanu γίνεται γνωστό το 1918. Το 1928 η αδελφή Μαρί- Σουζάν, μια Γαλλίδα ιεραπόστολος, το χρησιμοποιεί σε λεπρούς και διαπιστώνει την ενισχυμένη αναλγητική του δράση. Το 1951 δημοσιεύεται μελέτη στην οποία επιβεβαιώνονται οι πλούσιες επουλωτικές του ιδιότητες, σε ουλές από επεμβάσεις, σε εγκαύματα, σε περιπτώσεις με γάγγραινα. Το 2009 νέες έρευνες αναδεικνύουν την ευεργετική δράση που έχουν οι κουμαρίνες B και P, οι οποίες περιέχονται στη σύστασή του, σε θεραπείες για τον ιό IHV.

Τι είναι. Το έλαιο ταμανού προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών του ομώνυμου τροπικού δέντρου που φτάνει μέχρι ταTamanu-tree-2.jpg 20- 30 μέτρα και θεωρείται το ιερό δέντρο των Μαορί. Φύεται στην Πολυνησία όπως και στην Ταϊτή, στη νότια Ινδία, τη νότια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία. Έχει σκούρα πράσινα φύλλα σε οβάλ σχήμα και μικρά λευκά και κίτρινα άνθη που ανθίζουν μια φορά το χρόνο. Οι καρποί συλλέγονται δύο φορές στη διάρκεια του χρόνου, αποξηραίνονται και στη συνέχεια με ψυχρή έκθλιψη παράγεται το έλαιο.

Τι κάνει. Το έλαιο tamanu είναι πλούσιο σε πολύτιμα λιπαρά οξέα – λινελαϊκό οξύ , ελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, στεαρικό οξύ και καλλοφυλικό οξύ ( κουμαρίνη) – αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που του προσδίδουν τις ενισχυμένες μαλακτικές , θρεπτικές, επουλωτικές, αναζωογονητικές, αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αν και αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες «ανακαλύψεις» της σύγχρονης κοσμητολογίας εκτιμάται ιδιαίτερα για τις υψηλές επιδόσεις του στην αναζωογόνηση, ανάπλαση, προστασία και αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας. Θεραπεύει και αναδομεί τον «τραυματισμένο» δερματικό ιστό, προστατεύει και καταπραΰνει τους ερεθισμούς από τον ήλιο, αντιμετωπίζει την ξηρότητα, απαλύνει τυχόν δυσχρωμίες, λειαίνει αισθητά τις λεπτές γραμμές. Προσφέρει επίσης τόνωση και ενυδάτωση στα μαλλιά ενώ διατηρεί υγιές το τριχωτό της κεφαλής. Το έλαιο ταμανού αποτελεί βασικό συστατικό των προϊόντων της κορεατικής Lanbelle.

Skingurus.gr

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Σέρουμ ταμανού. Ανάπλαση- σύσφιξη- ανόρθωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr