Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή στην εμμηνόπαυση

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή στην εμμηνόπαυση

 

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική μετάβαση στη ζωή κάθε γυναίκας καθώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος της έρχεται στο τέλος του.

Αυτό επιβεβαιώνεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο. Ωστόσο, η μετάβαση και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Ενώ η εμμηνόπαυση συνδέεται με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, η διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διευκόλυνση της μετάβασης.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η κακή ποιότητα ύπνου και η μειωμένη οστική πυκνότητα.

*Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ακόμη πιο απαραίτητα κατά την εμμηνόπαυση. Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα ωμέγα-3 λιπαρά φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των εξάψεων και τον βαθμό της νυχτερινής εφίδρωσης. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς και για την αποφυγή εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων. Επίσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

*Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας, ειδικά όταν περνάτε εμμηνόπαυση. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα το μπρόκολο επηρεάζει θετικά τα επίπεδα οιστρογόνων που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο για γερά κόκκαλα και φυτικές ίνες για έλεγχο του βάρους.

*Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D και σίδηρο, δύο θρεπτικά συστατικά στα οποία συχνά οι γυναίκες έχουν έλλειψη. Επίσης, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

*Μούρα

Εκτός από γλυκά, τα μούρα καταπολεμούν το λίπος, μειώνουν τις φλεγμονές και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Προσθέστε τα, λοιπόν, στην πρωινή σας βρώμη ή επιλέξτε τα ως ένα υγιεινό σνακ.

*Τρόφιμα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και το παντοθενικό οξύ. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα ολικής άλεσης έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Αντικαταστήστε, λοιπόν, τα λευκά ζυμαρικά με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης για το καλό της υγείας σας.

*Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και K – οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους στο αμινοξύ τρυπτοφάνη.

*Κοτόπουλο

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός δυνατού σώματός και η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας και της αντοχής των οστών. Αντισταθείτε σε αυτή τη διαδικασία επιλέγοντας μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, το οποίο αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς να καταναλώνετε κορεσμένα λιπαρά.

*Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συχνά αναφέρεται ως διαιτητικό ρόφημα, όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Αντικαθιστώντας άλλα ζαχαρούχα ή καφεϊνούχα ποτά με πράσινο τσάι είναι μια καλή επιλογή με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το πράσινο τσάι προάγει τη μακροζωία, την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών.

*Βρώμη

Δεν είναι τυχαίο ότι η βρώμη αποτελεί το αγαπημένο πρωινό για αμέτρητους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, αφού εκτός από νόστιμη, έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει τον διαβήτη, την κακή χοληστερόλη, την αύξηση του βάρους, τις φλεγμονές και τη δυσκοιλιότητα. Η βρώμη, είναι ένας ακόμη υγιεινός υδατάνθρακας που μπορεί να σας γεμίσει ενέργεια κατά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, ταιριάζει απίστευτα με το γιαούρτι και τα μούρα!

www.imommy.gr

Αλχιμήλλη. Το γυναικείο βότανο.

Τσιμισιφούγκα..Καταπολεμά τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr