Σοκολατένιες συνταγές χωρίς ζάχαρη και ζωϊκά – vegan

Σοκολατένιες συνταγές χωρίς ζάχαρη και ζωϊκά – vegan

Οι εορταστικές προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει κι επειδή το καλύτερο γιορτινό δώρο είναι αυτό που φτιάχνεται με αγάπη αλλά και με συστατικά ωφέλιμα για την υγεία μας, σας παρουσιάζονται τις νοστιμότερες σοκολατένιες συνταγές, χωρίς ζάχαρη και ζωικά από τους καλύτερους του είδους. Τις αδερφές Δήμητρα και Λένια Πάτση (theveggiesisters.gr) και τον Green Chef Νίκο Γαϊτάνο ( nikosgaitanos.com.)

Σπιτικές καριόκες (theveggiesisters.gr)


Οι καριόκες είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων. Σας προτείνουμε μια εκδοχή ελαφριά, αλλά πολύ νόστιμη Μπορείτε να τις τυλίξετε, να τις βάλετε σε ένα ωραίο κουτάκι και να τις χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα.

Υλικά για 14 καριόκες

50+50 γρ. καρύδι (μισό χοντροκοπανισμένο, μισό αλεσμένο)
50 γρ. φρυγανιά, αλεσμένη
150+70 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
100 γρ. (1/2φλ.) γάλα (σόγιας)2 κ.σ. σιρόπι αγαύης/σφενδάμου/ μέλι (για τους μη vegan)
2 κ.γ. φυτικό βούτυρο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζω όλα τα καρύδα, τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τα ανακατεύω. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα και το βούτυρο να λιώσουν. Προσθέτω κ τα 70 γρ. λιωμένης σοκολάτας και ανακατεύω καλά. Ενώνω τα δυο μείγματα και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν σχηματίζω ένα ρολό, το τυλίγω σε αλουμινόχαρτο κ το βάζω στο ψυγείο να σφίξει. Όταν έχει σφίξει, το κόβω σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι. Βουτάω κάθε κομμάτι σε μπολ με τα 150γρ. λιωμένης σοκολάτας και τα εναποθέτω σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγω σε αλουμινόχαρτο και αποθηκεύω στο ψυγείο. Καλή σας απόλαυση!

Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι (theveggiesisters.gr)


Υλικά (8-10 κομμάτια):

για τη βάση:
1 φλ. ωμά φουντούκια
1 φλ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι κ μουλιασμένοι για 10 λεπτά
1 φλ. Βρώμη
1 κ.σ. γάλα (σόγιας)
4 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
για τη γέμιση:
400 γρ. ωμά φουντούκια, μουλιασμένα για 30 λεπτά
250 ml γάλα σόγιας
1/3 φλ. σιρόπι σφενδάμου
200 γρ. Σοκολάτα
1 κ.σ. κρέμα καρύδας
για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα καρύδας
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
50 γρ. κοπανισμένα φουντούκια

Εκτέλεση
Για τη βάση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια. Προσθέτω τη βρώμη. Μετά τους χουρμάδες και ανακατεύω. Στο τέλος προσθέτω το κακάο, το γάλα, το σιρόπι και χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζω ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και απλώνω το μείγμα πάνω. Με τα δάχτυλα το ανοίγω κ το πατάω ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία βάση. Τη βάζω στο ψυγείο να σφίξει.

Για τη γέμιση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσθέτω το γάλα και το σιρόπι και τα χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αν είναι μικρό το μπλέντερ κάντε τη διαδικασία σε δόσεις! Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτω την κρέμα καρύδας. Χύνω τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με τα φουντούκια και ανακατεύω καλά. Απλώνω τη γέμιση πάνω στην παγωμένη πια βάση και ξαναβάζω στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη:

Χτυπώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά και περιχύνω με αυτό το μείγμα την τούρτα μου. Με μια σπάτουλα το απλώνω καλά και γαρνίρω με τα φουντούκια. Βάζω το γλυκό μου στο ψυγείο να σφίξει και κάνω υπομονή μέχρι την επόμενη ημέρα για να δοκιμάσω. Καλή σας απόλαυση!

Σοκολατένια τρουφάκια με κινόα (theveggiesisters.gr)


Η κινόα είναι πολυμορφικό υλικό, καθώς είναι ιδανική τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές παρασκευές

Υλικά (25-30 μπαλάκια):

1 φλ. κινόα (ωμή)
1 φλ. σταφίδα
1 φλ. ταχίνι
1/2 φλ. αμύγδαλα
2 κ.σ. σπασμένος λιναρόσπορος
2 κ.σ. goji berries
280 γρ μαύρη σοκολάτα για επικάλυψη

Εκτέλεση
Βράζω την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Χτυπάω στο μπλέντερ την σταφίδα, τα goji berries, τα αμύγδαλα και το λιναρόσπορο. Τα ανακατεύω με τη μαγειρεμένη κινόα και προσθέτω το ταχίνι. Ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθω μπαλάκια. Λιώνω τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και στη συνέχεια βουτάω τα μπαλάκια και τα τοποθετώ σε λαδόκολα να κρυώσουν. Αλλιώς περιχύνω με λίγη λιωμένη σοκολάτα ή ανακατεύω τη μισή ποσότητα σοκολάτας (λιωμένη) με το μείγμα πριν κάνω τα μπαλάκια. Αν θέλω, διακοσμώ με τριμμένο αμύγδαλο ή σπασμένα goji berries.

Σπιτική πραλίνα (theveggiesisters.gr)


Υλικά

200 γρ. φουντούκια, ωμά κ ανάλατα
3/4 φλ. (σοκολατούχο) γάλα της αρεσκείας σας (εμείς βάλαμε αμυγδάλου)
2 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή υδαρές μέλι

Εκτέλεση

Βάζω τα φουντούκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα κ τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 C. Με αυτόν τον τρόπο θα τα ξεφλουδίσω ευκολότερα τρίβοντάς τα με τα χέρια ή με μια πετσέτα. Τα βάζω στο μπλέντερ κ τα πολτοποιώ ώσπου να γίνουν σαν πάστα. Προσθέτω το κακάο, το σιρόπι κ το γάλα σταδιακά κ τα χτυπώ. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά, μεταφέρω σε βαζάκι. Φυλάσσω στο ψυγείο. Καλή σας απόλαυση!

Vegan σοκολατίνα χωρίς γλουτένη (του Νίκου Γαϊτάνου)

 

Yλικά

500 γρ. vegan σοκολάτα 70%
200 γρ γάλα καρύδας
160 γρ. ζάχαρη καρύδας ή 250 γρ. σιρόπι αγαύης
1 κιλό vegan τυρί κρέμα
300 γρ. αμύγδαλα
200 γρ. χουρμάδες
Προετοιμασία
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες, τα ζυμώνουμε καλά σε ένα μπολ να ομογενοποιηθούν, παίρνουμε ‘ένα τσέρκι 30 cm και στρώνουμε το μείγμα περίπου 1 cm πάχος.
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, την ζάχαρη και το γάλα καρύδας, τοποθετούμε το μπολ πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Όταν λιώσει η σοκολάτα κατεβάζουμε από την φωτιά και ενώνουμε με το τυρί κρέμα χρησιμοποιώντας το μπλέντερ χειρός. Στρώνουμε την κρέμα σοκολάτα στο τσέρκι και αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα να παγωσει
Στολίζουμε την τούρτα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, τριμμένη καρύδα ή τριμμένη σοκολάτα.

Τα μυστικά της σοκολάτας
Λιώνετε τη σοκολάτα πάντα σε μπαιν μαρί και όχι απευθείας μέσα στην κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά.
Όσο λιώνει η σοκολάτα δεν χρειάζεται να την ανακατεύετε πολύ γιατί σκληραίνει.
Προσοχή στα υγρά ενώ λιώνετε τη σοκολάτα. Ακόμα και λίγες σταγόνες υγρού είναι ικανές να την χαλάσουν.
Πηγή Natura Nrg #88

Εσάνς σοκολάτα

Εσάνς καραμέλα

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr