Λίπος στο συκώτι: Αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Λίπος στο συκώτι: Αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η πέραν των φυσιολογικών ορίων συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μπορεί να εξελιχθεί σε λιπώδη νόσο του ήπατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από αυτή την ασθένεια, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και εκτενής βλάβη στο συκώτι.

Αιτία: Η παχυσαρκία είναι μια από τις πρώτες αιτίες εμφάνισης λίπους στο συκώτι. Έρευνες αναφέρουν ότι, το 30-80% των παχύσαρκων ατόμων έχουν αυξημένα ποσοστά σπλαχνικού λίπους στο συγκεκριμένο σημείο

Αιτία: Όσοι διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση λίπους στην περίμετρο της μέσης.

Αιτία: Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδά της αυξάνουν το λίπος στο συκώτι.

Αιτία: Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων, ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών, τα οποία είναι πλούσια σε φρουκτόζη, γλυκαντικό που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε παιδιά και ενήλικες.

Σύμπτωμα: Έντονη κόπωση και αδυναμία, που δεν υποχωρεί.

Σύμπτωμα: Ελαφρύς πόνος ή αίσθημα πληρότητας δεξιά ή κεντρικά στην κοιλιά.

Σύμπτωμα: Αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων.

 

Αντιμετώπιση: Χάστε τα περιττά κιλά και μειώστε το ποσοστό σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Αντιμετώπιση: Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, η κατανάλωση των οποίων προκαλεί ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό.

Αντιμετώπιση: Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην απώλεια του σπλαχνικού λίπους, όπως είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί), η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και το πράσινο τσάι.

Αντιμετώπιση: Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, είναι ένα είδος άσκησης το οποίο εναλλάσσει περιόδους μικρής έντονης αερόβιας άσκησης με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης, αυξάνοντας την καύση του λίπους.

www.onmed.gr

Γαιδουράγκαθο πρόληψη στον καρκίνο αποτοξίνωση συκωτιού.

Schisandra Berries, Σισάνδρα Υπερτροφή Αποτοξίνωσης.

 

Διαβάστε ακόμα