Πέφτουν τα μαλλιά σου; Έτσι μπορείς να τα σώσεις

Πέφτουν τα μαλλιά σου; Έτσι μπορείς να τα σώσεις

Τι φταίει για την τριχόπτωση και τι να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις

Η τρίχα, όπως κάθε άλλο όργανο του οργανισμού, έχει ανάγκη καθημερινά από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να έχει μια υγιή δομή και όψη.

Τα μαλλιά είναι συχνά ο «καθρέφτης» της διατροφικής μας κατάστασης, καθώς η υφή και η λάμψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως την περίοδο μετά το καλοκαίρι είναι σημαντικό να τροφοδοτήσουμε τα μαλλιά μας με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα επαναφέρουν την ελαστικότητα και τη λάμψη τους.

Αν αντιμετωπίζεις τριχόπτωση, παρακάτω θα μάθεις ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να σε βοηθήσουν:

Βιοτίνη
Η βιοτίνη ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο ρόλος της στον οργανισμό είναι η ενεργοποίηση ενζύμων που εμπλέκονται με την ανάπτυξη των κυττάρων, γεγονός που την καθιστά σημαντική σε ιστούς και όργανα που αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως τα μαλλιά. Η ανεπαρκής πρόσληψη της βιοτίνης είναι η αιτία των εύθραυστων και αραιών μαλλιών. Καλές διατροφικές πηγές βιοτίνης αποτελούν τα ολικής άλεσης δημητριακά, ο κρόκος αυγού κ.α.

Βιταμίνη Α

Αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που τη λαμβάνουμε είτε ως ρετινόλη από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το αυγό και τα γαλακτοκομικά, είτε ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο) από τα φυτικής προέλευσης, όπως το καρότο και η γλυκοπατάτα. Πέρα από τη δράση της στη φυσιολογική όραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νέων κυττάρων. Δεδομένου ότι τα μαλλιά για να μακρύνουν έχουν ανάγκη από συνεχή ανανέωση κυττάρων καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική για αυτά είναι η βιταμίνη Α.

Βιταμίνη C
Είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ρόλο της στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της και στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο συμβάλλει στην ελαστικότητα των ιστών, με αποτέλεσμα μαλλιά που δεν «σπάνε». Παράλληλα, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα σιδήρου συχνά συνδέονται με τριχόπτωση. Γνωστές διατροφικές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, η τομάτα αλλά και η πράσινη πιπεριά.

Ψευδάργυρος
Βασικό ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό που συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του. Είναι απαραίτητος για τη σύνθεση νέων κυττάρων ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας). Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ψευδαργύρου μειώνει σημαντικά τη τριχόπτωση.

Σίδηρος
Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για τον οργανισμό και είναι απαραίτητος σε ταχέως αναπτυσσόμενους ιστούς, όπως τα μαλλιά. Γι’ αυτό και η έλλειψη σιδήρου συχνά συνδέεται με τριχόπτωση. Όπως ήδη αναφέραμε, ο συνδυασμός με βιταμίνη C οδηγεί στην καλύτερη απορρόφηση του.

www.womenonly.gr

Κανναβέλαιο λαμπερά μαλλιά και πρόσωπο χωρίς ρυτίδες! Ένα λάδι για όλα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr