Gym shame: Φοβάσαι να πας γυμναστήριο επειδή θα σε «κρίνουν»; Τι λέει η ειδικός;

Gym shame: Φοβάσαι να πας γυμναστήριο επειδή θα σε «κρίνουν»; Τι λέει η ειδικός;

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αποφεύγει το γυμναστήριο, γιατί φοβάται την κριτική για το σώμα του. Πώς δε θα πέσεις σε αυτή την παγίδα;

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Συνεργάστηκε η δρ Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Institute of Psychiatry King’s College.

Από το body shame (ντροπή για το σώμα) στο gym shame (ντροπή στο γυμναστήριο) η απόσταση είναι πολύ μικρή. Και παρότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές από εμάς να νιώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερα με το σώμα μας, ο φόβος ότι, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, θα μας «κρίνουν» αρνητικά μας κρατά μακριά από τη φυσική δραστηριότητα. Φαύλος κύκλος.

Ντροπή για το σώμα
Δεν αναφερόμαστε στη νευρικότητα που έχουμε ζήσει οι περισσότερες μπαίνοντας με το κολάν και το μπλουζάκι μας σε μια αίθουσα γυμναστηρίου. Αυτό το άγχος δε συνδέεται (μόνο) με την ντροπή για το μη γυμνασμένο σώμα ή τα περισσότερα κιλά, αλλά είναι το άγχος του πρωτάρη σε ένα χώρο όπου οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους, ξέρουν καλά τα προγράμματα και τη χρήση των μηχανημάτων άσκησης. Όταν μιλάμε για gym shame, αναφερόμαστε στο άγχος της σύγκρισης με τους υπόλοιπους στο χώρο, στην ντροπή για την κατάσταση του σώματός μας και τα κιλά μας.

Διάβασε επίσης: Body shaming: Ήξερες πως το κάνεις κι εσύ; (όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’αυτή την «επιδημία»)

Τι σε κρατά μακριά από το γυμναστήριο;
«Μήπως, τελικά, αυτό που οδηγεί κάποιες γυναίκες να περνούν έξω από την πόρτα ενός γυμναστηρίου ή ενός αθλητικού κέντρου, αλλά τελικά να μην τολμούν να τη διαβούν είναι ο φόβος της επίκρισης, της σύγκρισης, του σχολιασμού και της απαξίωσης;» αναρωτιέται η Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. Σε έρευνες αποκαλύπτεται ότι παιδιά και ενήλικες αποφεύγουν τη γυμναστική λόγω του κοινωνικού στίγματος που αφορά το σώμα. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες που δίνουν πρωτίστως έμφαση στη σωματική τους εικόνα έχουν λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την άσκηση. Άλλη έρευνα, από το Smith College, πάλι στις ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι όσοι ασκούνται με γνώμονα την κατάκτηση του τέλειου σώματος αδυνατούν να εντάξουν την άσκηση ως τρόπο ζωής, οπότε ασκούνται παροδικά και ταυτόχρονα εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών. Και παρότι δεν είναι αρνητικό να έχεις ως fitness στόχο σου ένα πιο όμορφο και σφριγηλό σώμα, φαίνεται ότι η άσκηση στο γυμναστήριο ως κίνητρο για καλύτερη υγεία, αποτελεσματικότερη διαχείριση άγχους, βελτίωση καρδιαγγειακών παθήσεων, πτώση χοληστερίνης και διαφόρων άλλων στόχων υγείας δεν είναι το ίδιο δημοφιλής και αποδεκτή.

Θετικοί στόχοι
Είτε σκέφτεσαι να πας στο γυμναστήριο για να κάνεις καλύτερο σώμα, είτε για την υγεία σου, είτε για ένα συνδυασμό τους, αλλά διστάζεις γιατί δεν είσαι ευχαριστημένη από την εικόνα του σώματός σου, προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Βάλε στο μυαλό σου ότι ο λόγος που θέλεις να ξεκινήσεις γυμναστική είναι για να γεμίσεις ενέργεια, να έχεις περισσότερη θετική διάθεση, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να είσαι πιο υγιής σωματικά και ψυχικά. «Έχει, άλλωστε, αποδειχτεί ότι η στοχοποίηση από τους γυμναστές και τους ασκούμενους του βάρους και της εικόνας σώματος δεν αποτελεί κίνητρο βελτίωσης ή σωστής διαχείρισης της παχυσαρκίας μέσα στα γυμναστήρια. Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι τακτικές κινητοποίησης αυξάνουν τα υπερφαγικά επεισόδια σε ανθρώπους με αυτή τη ροπή και αποθαρρύνουν τελικά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας ενισχύοντας αναπόφευκτα την αρνητική εικόνα σώματος. Η πεπαλαιωμένη πεποίθηση ότι θα έχεις πιο δυνατό κίνητρο δίνοντας έμφαση στα αρνητικά σημεία του σώματος έχει καταρριφθεί» συμπληρώνει η ειδικός.

Θυμήσου τους στόχους σου
Κάθε φορά που νιώθεις νευρικότητα, θυμήσου τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο γυμναστήριο: Η επιθυμία να κάνεις το σώμα σου πιο δυνατό, να βελτιώσεις την υγεία σου, να φροντίσεις τον εαυτό σου. «Όταν έχεις στόχο να κάνεις κάτι καλό για εσένα, μειώνεται η αρνητική κριτική που ασκείς μέσα στο μυαλό σου ή τουλάχιστον θα είναι πιο εύκολο να την αγνοήσεις» τονίζει η Μαρία Τσιάκα.

Μερικά νούμερα
65%
των γυναικών αποφεύγουν το γυμναστήριο, φοβούμενες την κριτική, σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 ανθρώπους στις HΠΑ από το Fitrated, μια πλατφόρμα με κριτικές για εξοπλισμό γυμναστηρίων. Συγκριτικά, μόνο το 36% των ανδρών νιώθουν το ίδιο.

55%
των γυναικών νιώθουν ότι κρίνονται «επειδή δε δείχνουν αρκετά γυμνασμένες».

49%
σκέφτονται ότι έχουν κάνει λάθος επιλογή ρούχων.

25%
φοβούνται ότι οι υπόλοιποι θα είναι προκατειλημμένοι απέναντί τους.

www.shape.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr