Το υγρό Σαπούνι Ελιάς

Το υγρό Σαπούνι Ελιάς

H πρώτη παρασκευή σαπουνιού χάνεται στο μακρινό παρελθόν βωμών και θυσιών με την ανάμειξη του καμένου λίπους με τη στάχτη και το νερό σε χώρους των θυσιών. Καταγραφές στοιχείων με έλαια ,νερό και αλκάλια έχουμε στην αρχαία Βαβυλώνα από το 2.800 π.Χ., όπως και σε πήλινες πινακίδες των Σουμερίων από το 2.500 π.Χ., ενώ οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν το Salpo, μίγμα ζωικών λιπών με στάχτες φυτών.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το σαπούνι ελιάς σαν είδος φαρμάκου για τις πληγές και σαν καλλυντικό των μαλλιών. Στην Ευρώπη η περιοχή της Μασσαλίας περνά πρώτη στην παραγωγή σαπουνιού και διατηρεί την πρώτη θέση από τον ένατο έως τον δέκατο ένατο αιώνα. Μετά η Γένοβα και η Βενετία παίρνουν στα χέρια τους το εμπόριο του σαπουνιού ενώ στη Γερμανία η παραγωγή σαπουνιού είναι άγνωστη μέχρι τον 15ο αιώνα. Στη Βρετανία στα τέλη του 12ου αιώνα εμφανίζονται οι πρώτοι σαπωνοποιοί.

Στην Ελλάδα η ανοδική πορεία στη σαπωνοποιία ξεκινά τον 17ο αιώνα και συνεχίζεται τον 18ο αιώνα. Μονάδες κατασκευής σαπουνιού έχουμε σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Μυτιλήνη, Αττική, ενώ παράλληλα έχουμε παραγωγή σαπουνιού και στα νοικοκυριά.

Η ζωντανή παράδοση του στερεού σαπουνιού από αγνό παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει μέχρι σήμερα, χάρη στο μεράκι, την αγάπη και τον σεβασμό προς την παράδοση πεφωτισμένων σαπωνοποιών ανά τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί αντιστάθηκαν στην εύκολη παραγωγή απορρυπαντικών σαπουνιών με χρώματα, αρώματα, αφρίζοντες παράγοντες κτλ., που διευκολύνουν την πώληση και προσδίδουν μεγαλύτερο κι ευκολότερο κέρδος.

Η σύγχρονη επιστήμη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει την βλαπτική επίδραση πολλών από αυτά τα συστατικά. Αυτό το γεγονός οδήγησε τα σημερινά προϊόντα να προβάλλουν “τι” δεν έχουν αντί των συστατικών του ιδίου του προϊόντος. Τα δε συστατικά των προϊόντων (βελτιωτικά υφής, χρώματος αρώματος κτλ.), γράφονται με μικρά γράμματα και είναι ακατανόητα ακόμα και σε επιστήμονες σχετικούς με τη χημεία, διότι αφορούν πολλές φορές συστατικά που είναι άρτι ανακαλυφθέντα και καλύπτουν ανάγκες του marketing.

Η σημερινή αγορά έχει σαπούνια που αναφέρουν ότι είναι με λάδι ελιάς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν και λάδι ελιάς . . . Τη σημερινή εποχή παράλληλα με τα στερεά σαπούνια υπάρχει η ανάγκη παραγωγής και ενός αγνού υγρού σαπουνιού από λάδι ελιάς με τις αντισηπτικές, ιαματικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες που ακολουθεί οικολογικά μονοπάτια.

Την ανάγκη αυτή έχουν αντιληφθεί και προσπαθούν να καλύψουν μέσα στα στενά πλαίσια του εργαστηρίου τους πολλοί φαρμακοποιοί, όπως και εγώ, κατορθώνοντας να παρασκευάσω ένα υγρό σαπούνι από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μετά από πολλές προσπάθειες και πειράματα, καθώς μια τέτοια κίνηση περιέχει πολλά στάδια παραγωγής, αλλά και διαδικασίες νόμιμης κυκλοφορίας.

Οι περισσότεροι καταναλωτές σήμερα αναζητούν τέτοια φυσικά προϊόντα, και το έχω δει αυτό πράγματι να συμβαίνει, μέσα από το φαρμακείο μου. Τα αγκαλιάζουν και τα χρησιμοποιούν πιστά, απολαμβάνοντας τα ευεργετικά συστατικά, αισθανόμενοι την αγνή «τριζάτη» καθαριότητα, να αναδύεται από την ευλογημένη ελιά. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα αρώματα της φύσης, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε τέτοια προϊόντα και να ικανοποιήσουν τις οσφρητικές απαιτήσεις, σε συνδυασμό και σεβασμό με τις επιταγές της αρωματοθεραπείας.

Επιστροφή στη παράδοση, σεβασμός στη φύση

Το αγνό σαπούνι ελιάς σύμβολο καθαριότητας και αρχοντιάς περνά στη ζωή μας δοκιμασμένο στο χρόνο μέσα από την πύλη της νοσταλγίας, για τη μπουγάδα που μοσχομύριζε όταν η μαμά ή γιαγιά έπλεναν τα ρούχα δίνοντας τη μάχη για μια αστραφτερή καθαριότητα. Ιδανικό και για οικιακή χρήση, για ευαίσθητα ρούχα μεταξωτά, μάλλινα, δαντέλλες, κατάλληλο ακόμα για πλύσιμο ρούχων ατόμων με αλλεργίες ή ρούχων μωρών.

Το αγνό σαπούνι ελιάς δρα κι ως οικολογικό φυτοφάρμακο σε ανθόκηπους λαχανόκηπους, μίξη με νερό, οινόπνευμα και συγκεκριμένη αναλογία κατά περίπτωση.

Ο αγνός καθαρισμός προσώπου-σώματος ,ευλογημένος από τον Ποσειδώνα και την θεά Αθηνά, θα καθιστούν το απλό λουτρό ιεροτελεστία, με αρώματα να διαχέονται στο θερμό περιβάλλον και να καθιστούν το απλό λουτρό αντίδοτο στην σκληρή και κουραστική καθημερινότητα.

Ας συνοψίσουμε, λοιπόν, τα θαυμαστά οφέλη του αγνού υγρού σαπουνιού ελιάς:
Στην ομορφιά

Άκρως ενυδατικό: Το σαπούνι από αγνό παρθένο ελαιόλαδο καθαρίζει το δέρμα, χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά λιπαρά του στοιχεία και συντηρεί την ενυδάτωσή του.
Ιδανικό για το ξηρό δέρμα.
Δεν φράζει τους πόρους του δέρματος.
Είναι υποαλλεργικό και ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Δεν περιέχει βαριές και τοξικές για την επιδερμίδα ουσίες.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Στην υγεία

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει το δέρμα από διάφορες παθήσεις.
Το λάδι περιέχει βιταμίνες Α και Ε.
Είναι απολυμαντικό για το σπίτι αν διαλυθεί σε νερό.
Είναι ιδανικό για το πλύσιμο ρούχων ατόμων με αλλεργίες ή ρούχων μωρών.
www.simygeias.gr

Φυσικά Σαπούνια από τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr