Η διατροφή της μακροζωίας: Τι να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο

Η διατροφή της μακροζωίας: Τι να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια. Αλλά θέλουμε επίσης να έχουμε και καλή ψυχική και σωματική υγεία.
Ενώ η γενετική διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη μακροζωία, η διατροφή είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Παρακάτω θα μάθετε πέντε διατροφικές συνήθειες για να υιοθετήσετε και να επεκτείνετε τη ζωή σας.

Φάτε λαχανικά και φρούτα. Ξέρω το ακούτε συνέχεια, όμως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε. Και μαντέψτε: Σύμφωνα με το CDC, μόνο ένας στους 10 ενήλικες τρώει αρκετά λαχανικά και φρούτα. Μόλις το 9% καταναλώνει τα συνιστώμενα δύο με τρία φλιτζάνια λαχανικών και το 12% φτάνει στον καθημερινό στόχο ενός με ενάμισι φλιτζανιών φρούτων.

Εκτός από την αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στη μακροζωία. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα από καρδιακές παθήσεις. Ο στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς. Παρέχουν υγιές λίπος, φυτικές πρωτεΐνες, ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και βασικά μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που συνδέονται με τη μακροζωία. Μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 7.000 άνδρες και γυναίκες για σχεδόν πέντε χρόνια ζήτησε από τα άτομα να ακολουθήσουν μία από τις παρακάτω δίαιτες: μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με καρύδια, την ίδια διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο. Εκείνοι που κατανάλωναν καρύδια, είχαν 39% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

Τρώτε περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας. Εάν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 3 περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν μακρύτερη και πιο υγιεινή ζωή. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, στην Ικαρία, στην Loma Linda της Καλιφόρνια . Ένα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται είναι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Τα φασόλια και οι φακές είναι ακρογωνιαίοι λίθοι, και το κρέας πρέπει τρώγεται κατά μέσο όρο περίπου 3 φορές το μήνα – περίπου στο μέγεθος μιας τράπουλας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Τα ταξίδια με τους φίλους μας κάνουν καλό στην υγεία μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη
Υιοθετήστε τη Μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή παραμένει το πρότυπο διατροφής για να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιεινά. Αυτό το μοτίβο χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, προιόντα ολικής αλέσεως, βότανα, μπαχαρικά, θαλασσινά. Και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και κρασιού και μια περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και γλυκών.

Τέλος πιείτε πράσινο τσάι. Πολλές μελέτες το έχουν συνδέσει με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, νόσου Alzheimer και παχυσαρκίας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Σε μια μελέτη ηλικιωμένων από τη Ιαπωνία, όσοι έπιναν πράσινο τσάι καθημερινά, είχαν 76% λιγότερο πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου της μελέτης. Επίσης οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

jenny.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr