Πώς θα καταλάβετε ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Πώς θα καταλάβετε ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και ο τρόπος να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει
Πώς θα καταλάβετε ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος 

Όταν ακολουθείτε μία δίαιτα, λίγα πράγματα σας προσφέρουν τόση ικανοποίηση όσο το να βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά να μειώνεται. Χωρίς να θέλουμε να σας στερήσουμε αυτή τη χαρά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας μαζί με λίπος.

Το πρόβλημα με αυτήν την κατάσταση είναι ότι όχι μόνο χρειάζεστε μυϊκή μάζα για να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. για να μεταφέρετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ), αλλά και επειδή οι μύες σάς εξασφαλίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίτε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος. Με λίγα λόγια, όταν χάνετε μυϊκή μάζα, μειώνεται ο μεταβολισμός σας.

Δείτε επίσης: Φεύγει για τη Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ
Επομένως, πώς θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος;

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν

1. Κάνετε μόνο αερόβια άσκηση

Αν κάνετε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνετε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό). Για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να εντάξετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πλάτη, πόδια, θώρακα).

2. Δεν έχετε ενέργεια

Αν νιώθετε πιο κουρασμένη από ό,τι συνήθως ή αν σας εξαντλούν δραστηριότητες που πριν δε σας εξαντλούσαν, είναι ένα άλλο σημάδι που θα μπορούσε να σας προβληματίσει. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει μείωση μυϊκής μάζας και κακή λειτουργία του οργανισμού. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, γι’ αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ευθύνεται η σκληρή γυμναστική.

3. Χάνετε γρήγορα βάρος

Καταλαβαίνουμε ότι σας χαροποιεί το γεγονός ότι πέφτει ο αριθμός στη ζυγαριά γρήγορα, όμως αυτό δεν είναι πάντα καλό για τη μυϊκή σας μάζα, εκτός αν έχετε πολλά περιττά κιλά. Έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο λίπος θα χάνετε. Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή και δεν πρέπει να χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.

Πώς θα μάθετε τι ποσοστό λίπους χάνετε

*Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, μεγιστοποιώντας την απώλεια λίπους και ελαχιστοποιώντας την απώλεια μυϊκής μάζας.

*Οι ζυγαριές με λιπομετρητή αποτελούν μια επισφαλή μέθοδο μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους. Ακόμη και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξης του 4%, ενώ με τα πιο φτηνά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της μέτρησης εξαρτάται από το ποσά υγρά έχετε πιει προηγουμένως.

www.vita.gr

Αρκευθος. Καταπολεμά την κυτταρίτιδα-αδυνατίζει.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr