Το τέλειο σπιτικό τυρί

Το τέλειο σπιτικό τυρί

Με ελάχιστα υλικά «τυροκομούμε» στην κουζίνα μας γρήγορα και εύκολα.
Άννα Ναθαναηλίδου

Το τέλειο σπιτικό τυρί | tovima.gr
Food styling: Καρολίνα Δωρίτη,

φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 30’, Αναμονή 30’

Υλικά (για περίπου 300 γρ.)

 

2 λίτρα αγελαδινό γάλα πλήρες

2 μικρά λεμόνια

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. ξερό δυόσμο ή 1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Διαδικασία

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το γάλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό του ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και το ξαναβάζουμε στην εστία. Το γάλα, λόγω του λεμονιού, θα έχει αρχίσει να κόβει δημιουργώντας κόκκους.

Μόλις ξαναφουσκώσει, ρίχνουμε και τον χυμό του δεύτερου λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε και τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου μισή ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.

Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε μια λεκάνη και στρώνουμε σε αυτό τουλουπάνι ή γάζα ή καθαρή πετσέτα. Ρίχνουμε στο σουρωτήρι το περιεχόμενο της κατσαρόλας, αφού κρατήσουμε στην άκρη ένα ποτηράκι κρασιού από το υγρό.

Αφήνουμε να στραγγίξει καλά (για περίπου 20’). Το σηκώνουμε με το τουλουπάνι. Το σφίγγουμε πιέζοντας για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Οταν στραγγίξει ξανά καλά, το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο από το υγρό που έχουμε κρατήσει.

Το χτυπάμε ελαφρά και είναι έτοιμο. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο 3-4 ημέρες.

TIPS

– Αντί για ξερό δυόσμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό θέλουμε. Μερικές ιδέες: φρέσκο ή ξερό βασιλικό ψιλοκομμένο, ρίγανη ξερή ή φρέσκια, κόκκους πιπεριού (ροζ, μαύρου ή πράσινου ή έναν συνδυασμό), άνηθο ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο κ.λπ.

– Αν θέλουμε επίσης μπορούμε να ψιλοκόψουμε τσίλι πιπερίτσα ή να προσθέσουμε μπούκοβο για να το κάνουμε καυτερό – ιδανικό κρασομεζέ.

www.tovima.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr