Η κοτόσουπα είναι φάρμακο!

Η κοτόσουπα είναι φάρμακο!

 

Οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες στην εν λόγω σούπα, ειδικά όταν έχουμε κρυολογήσει
Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στη σούπα κοτόπουλου για να απαλύνουν τα συμπτώματα από το κρυολόγημα αλλά λίγοι γνωρίζουν ακριβώς γιατί ο ζεστός ζωμός φέρνει τέτοια ανακούφιση. Οι ειδικοί επιχειρούν να εξηγήσουν τι καθιστά την κοτόσουπα ιαματική.

Η κοτόσουπα είναι φάρμακο!
Χαράλαμπος Νικόπουλος

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με σούπα κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη ρινική συμφόρηση και να μετριάσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους και σχετίζεται τόσο με τα συστατικά της κοτόσουπας όσο και με τον τρόπο παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ένας ζεστός ζωμός αποτελεί σημαντική πηγή ενυδάτωσης και λειτουργεί ανακουφιστικά, ειδικά αν υφίσταται πονόλαιμος. Εξάλλου, το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων. Είναι, επίσης, πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διάθεση και βοηθάει να αντιμετωπιστεί καλύτερα μια αδιαθεσία. Σε συνδυασμό με κάποιο ζυμαρικό, που περιέχει υδατάνθρακες, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα που δίνει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό.
Εν παραλλήλω, τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι που συνήθως περιέχει μια ζεστή κοτόσουπα έχουν βιταμίνες C και K καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συνολικά βοηθούν το σώμα να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Ακόμη και ο ατμός από τη ζεστή σούπα κοτόπουλου είναι ευεργετικός διότι μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή και λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπον ως φυσικό ήπιο αποσυμφορητικό, χαλαρώνοντας τους μύες και διευκολύνοντας την καταρροή.

Προτιμήστε ακόμη να ρίξετε ελάχιστο αλάτι στη σούπα σας και να την νοστιμίσετε με μπαχαρικά και αρωματικά. Ανάλογα με τα γούστα σας ρίξτε σκόρδο, πιπέρι, βασιλικό ή άλλα αρωματικά και μπαχαρικά που θα χαρίσουν νοστιμιά στη σούπα σας και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά σε εσάς. Τέλος, αν αντέχετε τα καυτερά, λίγη πιπεριά που μπορείτε να προσθέσετε και ως υγρό εκχύλισμα, ενισχύει τις παραπάνω δράσεις και αποτελεί ένα ακόμη δυνατό όπλο στην καταπολέμηση της ενοχλητικής ρινικής συμφόρησης και καταρροής.

ygeiamou.gr

Γανόδερμα. Το μανιτάρι της αθανασίας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr