TO ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΡΟΦΗΜΑ!

TO ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΡΟΦΗΜΑ!

Έχουμε ασχοληθεί με τα θετικά αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού σε προηγούμενα post, ωστόσο μετά από μία έρευνα ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν facts που είχαν παραληφθεί και θεωρήσουμε χρέος μας να μεταδώσουμε τις νέες πληροφορίες με τους αγαπημένους μας αναγνώστες!

Λίγα λόγια για την προέλευση

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση του τσαγιού ξεκινά στην νοτιοδυτική Κίνα, 4000 χρόνια πριν, με αρχικό σκοπό το απλό μάσημα και στην συνέχεια την κατανάλωση των φύλλων ως τροφή. Με το πέρασμα του χρόνου, εξαπλώθηκε η χρήση του και οι άνθρωποι πειραματίστηκαν αρκετά, και όταν δοκίμασαν να βράσουν τα φύλλα και να δοκιμάσουν την νέα γεύση που προέκυψε, κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται να ψάχνονται περεταίρω, βρήκαν το ρόφημα που ήθελαν! Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά κατά την διάρκεια της δυναστείας Shennong το 2737 π.Χ. ! Οι τοπ 3 χώρες που εξάγουν πράσινο τσάι παγκοσμίως, εκτός από την Κίνα, είναι η Ιαπωνία και η Κορέα.

Διατροφικές αξίες
Το κανονικό πράσινο τσάι είναι 99,9% νερό (κι όμως), και τα 100 mL αντιστοιχούν σε 1 θερμίδα. Περιέρουχ φυτοχημικά (και για όλους εμάς που δεν είμαστε παντογνώστες, πρόκειται για συστατικά τα οποία παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ιούς, βακτήρια ή μύκητες.) Υπάρχουν χιλιάδες φυτοχημικά, αλλά τα 2 γνωστά που παρουσιάζονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες και η καφείνη.

7 θετικές επιδράσεις που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες
Χημικές ενώσεις στο πράσινο τσάι βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και μας κάνουν πιο έξυπνους. Πώς γίνεται αυτό; Λόγω του συνδυασμού της καφεΐνης και της θεανίνης, η οποία έχει βρεθεί να βοηθά την παραγωγή των άλφα κυμάτων στον εγκέφαλο, που έχει ως αποτέλεσμα την εγρήγορση του νου, την εύκολη μάθηση και την συγκέντρωση.Το πράσινο τσάι καίει το περιττό λίπος και βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση, καθώς αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού από 10% έως 17% σύμφωνα με έρευνες, και το ποσοστό φυσικά εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός.

Μειώνει τους κινδύνους να εμφανιστεί καρκίνος. Πολλοί αμφισβητούν την δράση του πράσινου τσαγιού, καθώς μέχρι προσφάτως δεν υπήρχαν νόμιμες και αποτελεσματικές έρευνες πάνω στις οποίες μπορούσαν οι ειδικοί να υποστηρίξουν αυτό το επιχείρημα. Ωστόσο, είναι πλέον γεγονός, και ένα σύνολο ερευνών κατέδειξε πως συγκεκριμένα το πράσινο τσάι, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να έχει κάποια γυναίκα καρκίνο του μαστού, ένας άνδρας καρκίνου του προστάτη, και γενικά ορθοκολικού καρκίνου που οφείλεται για 690.000 θανάτους κάθε χρόνο. Εδώ να επισημάνουμε πως είναι κακή ιδέα να προσθέσετε γάλα στο πράσινο τσάι, γιατί ο οργανισμός δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις ουσίες που πρέπει.

 

Επιπλέον, δεν είναι μυστικό πια ότι αυτό το περίφημο ρόφημα δρα ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ, και Παρκινσον, με αποτέλεσμα να διατηρεί την διαύγεια του εγκεφάλου σας.
Ένα ακόμη θετικό που μπορούμε να βάλουμε στην λίστα μας με σιγουριά, είναι το γεγονός πως το πράσινο τσάι σκοτώνει συγκεκριμένα βακτήρια υπεύθυνα για στοματικές μολύνσεις, έτσι σας διασφαλίζει στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με το καθημερινό σας βούρτισμα και φροντίδα των δοντιών.
Κάτι που ξαφνιάζει επίσης το κοινό, είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να σας προστατεύσει από τον δεύτερο τύπο διαβήτη. Με το πράσινο τσάι λοιπόν, έχετε 42% λιγότερες πιθανότητες να πάσχετε από διαβήτη.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και αυτά λιγότερο πιθανά να εμφανιστούν, και συγκεκριμένα με την μείωση της χοληστερόλης και κρατάει τα επίπεδα του αίματος σταθερά.

Tι να προσέχετε, οι παρενέργειες του πράσινου τσαγιού
Στομαχιακά προβλήματα
Αναιμία και έλλειψη σιδήρου
Έντονους πονοκεφάλους
Έντονη ταχυπαλμία
Τάση για εμετό
Προβλήματα ύπνου και αύξηση του άγχους
Μυϊκές συσπάσεις

Συνηθισμένες ερωτήσεις

1) Υπάρχει διαφορά στο ζεστό και κρύο πράσινο τσαι;

Από χημική άποψη, η απάντηση είναι ναι και πρέπει να έχετε υπόψη ότι το παγωμένο πράσινο τσάι που συνηθίζουμε να πίνουμε τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες έχει δεχθεί ποσότητες νερού, γεγονός που επηρεάζει έως ένα βαθμό και την αποτελεσματικότητα του.

2)Θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα αν επιλέξω να πιω πράσινο τσάι με διάφορες γεύσεις σε σχέση με το παραδοσιακό;

Οι πρόσθετες γεύσεις, όπως το κεράσι, το ρόδι ή το κράνμπερι δεν θα σας εμποδίσουν να λάβετε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, ωστόσο αν περιέχουν ζάχαρη, τότε σίγουρα θα καταναλώσετε όπως είναι φυσικό περισσότερες θερμίδες, και δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά εάν αυτό είναι που επιθυμείτε.

3)Χαλάει το πράσινο τσάι;

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν προτιμήσετε να καταναλώσετε πράσινο τσάι από τα φακελάκια, τότε πρέπει να σιγουρευείτε ότι δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ανοίξατε την συσκευασία.

4)Ποια είναι η ιδανική ποσότητα καθημερινά;

Επιστήμονες συμβουλεύουν πως 3 με 5 κούπες τσάι είναι το καλύτερο.

5)Ποιά είναι η κατάλληλη ώρα να πιώ πράσινο τσάι;

Αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα σας, αλλά ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε την κατανάλωση του νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι και να το επιλέξετε μετά τα κυρίως γεύματα.

6)Μπορώ να πιώ πράσινο τσάι πριν κοιμηθώ;

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, μπορείτε να πιείτε πράσινο τσάι μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες ενώ κοιμάστε.

7) Μπορώ να προσθέσω ζάχαρη;

Αν το προτιμάτε γλυκό, η καλύτερη επιλογή θα ήταν το μέλι, ένα φυσικό γλυκαντικό.

8) Ποιό περιέχει περισσότερη καφεΐνη – το πράσινο ή το μαύρο τσάι;

Το μαύρο τσάι τείνει να περιέχει την διπλή ποσότητα καφεΐνης.

Ο κάθε αναγνώστης πρέπει να συνειδητοποιήσει σοβαρά το γεγονός ότι ο ανθρώπινος νους, το ανθρώπινο σώμα, και η ανθρώπινη ψυχολογία λειτουργούν με διαφορετικό και μοναδικό στον καθένα από εμάς. Ένα απλό ρόφημα όπως είναι το πράσινο τσάι, μπορεί να αποτελεί φάρμακο και να σώσει ζωές, και αντίθετα το ίδιο ρόφημα να αποτελεί αιτία ασθένειας προκαλώντας με αυτό τον τρόπο διάσταση απόψεων. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε, και δείτε πως αντιδρά ο δικός σας οργανισμός. Συμβουλευτείτε αν χρειαστεί έναν ειδικό γιατρό, ή βοτανολόγο έτσι ώστε να διαμορφώσετε την εικόνα που ταιριάζει σε εσάς και τις δικές σας ανάγκες. Να σημειωθεί ότι εμείς δεν είμαστε ειδικοί, ούτε παντογνώστες, ούτε προωθούμε κανένα προϊόν για δικό μας όφελος. Μας διακατέχει απλώς μια τεράστια και έντονη περιέργεια για τα όλα όσα απασχολούν έναν απλό καθημερινό άνθρωπο και συντάσσουμε έρευνες για να μεταδίδουμε γνώσεις, και να συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην σωστή ενημέρωση.

eli.gr

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Τσάι μάτσα (matcha).

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Γανόδερμα. Το μανιτάρι της αθανασίας.

:

Διαβάστε ακόμα