Πώς μπορεί να επηρεάσει η γρίπη το αναπνευστικό μου και πώς θα το αποφύγω;

Πώς μπορεί να επηρεάσει η γρίπη το αναπνευστικό μου και πώς θα το αποφύγω;

Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες να κολλήσεις γρίπη και να έχεις δυσμενείς επιπτώσεις στο αναπνευστικό σου.

Η γρίπη χτυπά ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αναρρώνουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, μερικοί αναπτύσσουν επιπλοκές οι οποίες σπάνια μπορούν να αποβούν μοιραίες. Γι’ αυτό το λόγο οι γιατροί τονίζουν πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός αυτή την περίοδο, ειδικά σε ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (έγκυοι, παιδιά, γονείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι κ.ά.)

ΧΑΡΑ ΜΠΟΥΡΓΑΝΗ
Φωτογράφος: Lucio Gelsi

Η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάθε χρόνο νοσεί από γρίπη το 5-15% του πληθυσμού. Με ποιο τρόπο, όμως, επηρεάζει η γρίπη το αναπνευστικό σύστημα και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

1. Εάν υπάρξει επιπλοκή από βακτήρια (συνήθως από πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο). Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για βακτηριακή πνευμονία.
2. Εάν η ίδια η γρίπη προκαλέσει ιογενή πνευμονία.

Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Τμήμα Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, αναπτύσσεται λοίμωξη στην αναπνευστική οδό (μύτη, φάρυγγα, πνεύμονες) η οποία προκαλεί φλεγμονή και παρεμποδίζει τη ροή του αέρα. Καθώς περνούν οι μέρες, η φλεγμονή και οι άλλες αντιδράσεις του οργανισμού στη λοίμωξη προκαλούν βλάβες στον πνευμονικό ιστό οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία.
Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στους ηλικιωμένους, στις εγκύους, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιακή νόσο, νεφροπάθεια, παχυσαρκία διαβήτη, δρεπανοκυτταρική νόσο κ.λπ.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA), ένας ασθενής με γρίπη μπορεί να μεταδίδει τον υπαίτιο ιό από 1 ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα έως και 5-7 ημέρες μετά την εμφάνισή τους. Μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για ακόμα περισσότερες μέρες. Επειδή ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τα σταγονίδια που απελευθερώνονται με τον βήχα και το φτάρνισμα και τα οποία μολύνουν τόσο τον αέρα, όσο και τις επιφάνειες των αντικειμένων όπου καταλήγουν, έχει μεγάλη σημασία η απομάκρυνση των ιών της γρίπης και άλλων παθογόνων τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλό αερισμό των χώρων.

elle.gr

Γανόδερμα. Το μανιτάρι της αθανασίας.

Μείγμα Βοτάνων «Εχινάκεια»

Αστράγαλος .. Για χημειοθεραπείες.Γερό ανοσοποιητικό

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr