Πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού, χωρίς ζάχαρη

Πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού, χωρίς ζάχαρη

Όταν η ζωή σου δίνει πολλά πορτοκάλια δείξε την ευγνωμοσύνη σου φτιάχνοντας μια συνταγή για vegan πορτοκαλόπιτα” σκεφτόμουν όταν πριν λίγες μέρες βρέθηκα με ένα κιβώτιο γεμάτα ζουμερά πορτοκάλια εποχής! Εννοείται ότι πολλά από αυτά έγιναν και θα γίνουν χυμοί, φρουτοσαλάτες, σμούθις, θα μπουν σε ντρέσιγκ για πράσινες σαλάτες και σε γλυκόξινες σάλτσες όμως τα πορτοκάλια είναι πολλά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα τα αφήσουν άθικτα για πολλές ακόμα μέρες!

Έτσι, άλλο που δεν θέλαμε, αποφασίσαμε ότι το γλυκό της βδομάδας μας πρέπει να είναι μια πραγματικά πορτοκαλένια πορτοκαλόπιτα, με χυμό από φρέσκα, γλυκά πορτοκάλια, φύλλο κρούστας και αντί για ζάχαρη σιρόπι αγαύης, τόσο στην κρέμα όσο και για να περιχύσουμε την πορτοκαλόπιτα αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ως είθισται. Η διαφορά και η μαγεία που έχει αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι ότι δεν ανακατεύονται όλα τα υλικά μαζί αλλά φτιάχνουμε πρώτα μια αρωματική, κρέμα πορτοκαλιού που στη συνέχεια την κλείνουμε μέσα σε φύλλα κρούστας, ψήνουμε μέχρι τα φύλλα να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά και την σιροπιάζουμε με το σιρόπι αγαύης.
Το γλυκάκι αυτό είναι εύκολο, ελαφρύ, νόστιμο και πολύ δροσιστικό, αρκεί να το αφήσουμε να σταθεί για λίγες ώρες στο ψυγείο πριν το καταναλώσουμε!

 

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο (ή λιωμένη vegan μαργαρίνη) για το άλειμμα

για την κρέμα

1 λίτρο χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζ. γεμάτο (200 γρ) σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. (240 ml) σιρόπι αγαύης
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
για το σιρόπιασμα

1 1/4 φλιτζάνι σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού: Bάζουμε στην κατσαρόλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το σιρόπι αγαύης, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για πέντε-δέκα λεπτά ή μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε την κρέμα πορτοκαλιού σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνεια της με αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
2. Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με λάδι καρύδας (ή μαργαρίνη) και απλώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο μας, ένα ένα, αφού τα αλείψουμε με λάδι.
3. Απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την κρέμα πορτοκαλιού πάνω από τα φύλλα.

4. Καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης αλείφουμε με λάδι καρύδας ή λιωμένη μαργαρίνη.
5. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψάκι μας και τις σπρώχνουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι προσέχοντας να μην βγει έξω η κρέμα.
6. Ραντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με το λαδάκι που απέμεινε και λίγο νερό και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 oC ή μέχρι να ροδίσει.
7. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι αγαύης.
8. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 1 ώρα τουλάχιστον και σερβίρουμε.

 

Σημείωση: Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε την πορτοκαλόπιτα με σιρόπι αγαύης αλλά με ζάχαρη, χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη για την κρέμα και για το σιρόπι σιγοβράζουμε δύο φλιτζάνια ζάχαρη μαζί με ένα φλιτζάνι νερό και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν περιχύσουμε το γλυκό ή αντίστροφα αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν περιχύσουμε με το ζεστό σιρόπι.

Πηγή:veganinathens.com

Εσάνς σοκολάτα

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Χαρουπόμελο απο τα μυστικά ομορφιάς.

Στέβια απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr