Έχετε Επιχείλιο Έρπητα; Δοκιμάστε Το Μελισσόχορτο!

Έχετε Επιχείλιο Έρπητα; Δοκιμάστε Το Μελισσόχορτο!

Το μελισσόχορτο είναι ένα ιδιαίτερο βότανο. Χάρη στο χαρακτηριστικό του άρωμα και τα πολλά του οφέλη χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την κηπουρική καθώς και την εναλλακτική ιατρική.

Melissa officinalis

Άλλες ονομασίες: Αγριομέλισσα, Κιτρονέλλα, Κιτροβάλσαμο, Μέλισσα, Μελισσοβότανο.

Πού βρίσκεται: Καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα αυτοφύεται σχεδόν παντού.

Τι και πότε συλλέγεται: Τα υπέργεια μέρη του, λίγο μετά την έναρξη του καλοκαιριού.

Γεύση: Ξινή και ελαφρώς πικρή.

Ιδιαιτερότητα: Το όνομά του το οφείλει στην προτίμηση που δείχνουν οι μέλισσες στα λουλούδια του. Όταν οι Ρωμαίοι μετέφεραν το βότανο στη Βρετανία και εξαπλώθηκε η καλλιέργειά του, το φυτό κατέστη απαράλειπτο κομμάτι των φαρμακευτικών μοναστηριακών κήπων. Στο παρελθόν, το χρησιμοποιούσαν για να επιτύχουν μακροβιότητα. Σήμερα, αποτελέσματα έρευνας το έχουν συνδέσει με τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα και την ενίσχυση της μνήμης.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:

ü Ως έγχυμα, με χρήση των υπέργειων τμημάτων του, είναι ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό, μαλακτικό και τονωτικό, κατάλληλο για την αντιμετώπιση νευρικότητας, άγχους, ανησυχίας, ευερεθιστότητας, ήπιας μορφής κατάθλιψης, πανικού, πυρετού, ταχυπαλμιών, δυσπεψίας, κολικών, ναυτίας, τυμπανισμού, πονοκέφαλου, πονόδοντου, ακόμη και συμπτωμάτων δυσμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης. Με πλύσεις ή επιθέματα από το έγχυμα, αποτελεί γιατρικό για τον επιχείλιο έρπητα, τα τσιμπήματα εντόμων και επώδυνα οιδήματα, όπως η ποδάγρα. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, φυτοχημικές ουσίες που βοηθούν για την καταπολέμηση πολλών μολύνσεων.

ü Μασάζ με λίγες σταγόνες του αιθέριου ελαίου του, προσφέρει ανακούφιση σε περιπτώσεις κατάθλιψης, νευρικής έντασης, βρογχίτιδας και άσθματος.

Περιγραφή: Πολυετές, αρωματικό, με ύψος μικρότερο του ενός μέτρου.

Άνθη: Μικροσκοπικά και λευκά, ρόδινα ή υποκίτρινα.

Φύλλα: Οδοντωτά, οβάλ ή καρδιόσχημα, με πολλές νευρώσεις και έντονη μυρωδιά λεμονιού.

Βλαστός: Χνουδωτός.

Επισήμανση: Να μη γίνεται χρήση του αιθέριου ελαίου εσωτερικά, χωρίς επίβλεψη ειδικού. Προσοχή επίσης χρειάζεται στα άτομα με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, αφού οι ουσίες που έχει το μελισσόχορτο δυσχεραίνουν την απορρόφηση της θυροξίνης.

ygeiaevexia.gr

Βότανο- Μελισσόχορτο Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς.

Αιθέριο Έλαιο Μελισσόχορτο ή μελίσσα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr