Καρκίνος στήθους: 3 αλλαγές στο στήθος που είναι φυσιολογικές και 6 που χρειάζονται προσοχή

Καρκίνος στήθους: 3 αλλαγές στο στήθος που είναι φυσιολογικές και 6 που χρειάζονται προσοχή

Με την ηλικία έρχεται η σοφία, αλλά και ο κίνδυνος πολλών ασθενειών. Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία και τα οποία παρατηρούμε εξωτερικά στο σώμα μας είναι απόλυτα φυσιολογικά, κάποια μπορεί να είναι ανησυχητικά. Και κάθε αλλαγή θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς τα 2/3 των θανάτων καθημερινά, προκαλούνται από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία.

Ιδού μερικές βασικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να διαγνώσεις χωρίς πανικό τις αλλαγές στο μαστό οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία.

Φυσιολογικές αλλαγές στο στήθος

1. Ραγάδες

Με την ηλικία σου, εμφανίζονται ραγάδες. Αν και δύσμορφες, είναι απόλυτα φυσιολογικές. Με την ηλικία, πέφτουν τα επίπεδα ορμονών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται οι ραγάδες.

Η διεύρυνση του στήθους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης ένας παράγοντας. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόωρη εμφάνιση των ραγάδων, οπότε είναι καλύτερα να παραμένεις χωρίς άγχος.

2. Θηλές που «κοιτούν» προς τα κάτω

Όταν με την ηλικία, τα στήθη και οι θηλές αρχίζουν να δείχνουν προς τα κάτω, είναι πιο πιθανό ότι ευθύνονται ο αδύνατος ιστός του μαστού και φυσικά, η βαρύτητα.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχεις κατά νου. Αν έχεις μεγάλα στήθη ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τότε τα στήθη σου θα πέσουν νωρίτερα και ίσως περισσότερο. Επίσης, αν είσαι τακτική καπνίστρια, τα στήθη σου ενδέχεται να χαλαρώσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

3. Διεύρυνση του χώρου ανάμεσα στα στήθη

Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ποσότητας οιστρογόνων που παράγει ο οργανισμός. Αυτή η σημαντική ορμόνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατήρηση της σταθερότητας του στήθους.

Ο πυκνός ιστός αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό και ο χώρος μεταξύ των μαστών, μπορεί να φαίνεται ότι έχει διευρυνθεί καθώς το στήθος πέφτει. Αλλά αν τα στήθη σου θα πέσουν μακριά από το ένα το άλλο ή θα φαίνεται να πέφτουν προς τα κάτω, θα εξαρτηθεί από το σχήμα και το μέγεθος του στήθους σου

Αλλαγές στο στήθος που χρειάζονται προσοχή

1. Σκληρά εξογκώματα

Αν και τα εξογκώματα του μαστού έχουν μια αρκετά κακή φήμη ότι είναι καρκινικά, τα περισσότερα δεν είναι. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή. Πρόκειται κυρίως για μη καρκινική ανάπτυξη ιστού ή συσσώρευση υγρών.

Ωστόσο είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής. Και ο καρκίνος του μαστού είναι ευκολότερος στη θεραπεία εάν εντοπιστεί νωρίς. Επομένως, αν παρατηρήσεις ένα νέο εξόγκωμα, προγραμμάτισε ένα ραντεβού για εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μια μαστογραφία, ένα υπερηχογράφημα ή ακόμα και μια βιοψία.

2. Πόνος στο στήθος

Οι καρκινικοί ιστοί σπάνια προκαλούν πόνο στο στήθος. Ωστόσο, εξακολουθούμε να λέμε ότι πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας και ότι ασφαλώς θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια επειδή μια σπάνια αλλά επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που ονομάζεται Φλεγμονώδης Καρκίνος του Μαστού (IBC), προκαλεί πόνο.

Εκτός από τον πόνο, το IBC έχει και άλλα πολύ διαφορετικά συμπτώματα, όπως την εμφάνιση κόκκινων κουκίδων. Εν πάση περιπτώσει, αν ο πόνος συνεχίζεται για πάνω από μία εβδομάδα ή χειροτερεύει με τον καιρό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Διάβασε και αυτό: 5 λόγοι για να σταματήσεις να φοράς σουτιέν

3. Εκκριση θηλών

Αν δεν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, η έκκριση των θηλών μπορεί να προκαλέσει πολλές υποψίες. Η έκκριση μπορεί να είναι άχρωμη, γαλακτώδης, κίτρινη, πράσινη ή καφέ. Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις να βγαίνει υγρό από τις θηλές σου τακτικά και χωρίς να πιέζεις, θα πρέπει να το ελέγξεις άμεσα. Οι περιπτώσεις στις οποίες ανιχνεύεται καρκίνος από έκκριση θηλών δεν ξεπερνούν το 8%.

4. Τα δύο στήθη φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους

Τέλεια συμμετρικά στήθη είναι σπάνια, οπότε μην πανικοβληθείς αφού διαβάσεις το άρθρο εάν τα παρατηρήσεις διαφορετικά μεταξύ τους. Ωστόσο, εάν ένα από τα στήθη σου αλλάξει ξαφνικά σχήμα ή μια περιοχή ξαφνικά την αισθανθείς παχύτερη, τότε σίγουρα θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με το γιατρό σου. Μια ξαφνική αλλαγή στο σχήμα ενός μαστού μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του στήθους.

5. Κόκκινες κουκίδες

Οι κόκκινες κουκίδες στα στήθη είναι συνήθως εξανθήματα ή μια προσωρινή κατάσταση του δέρματος. Αλλά είναι επίσης τα σημάδια του Φλεγμονώδους Καρκίνου του Μαστού (IBC). Αυτή η μορφή καρκίνου είναι σπάνια αλλά επιθετική. Μόνο το 2-4% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι IBC, αλλά το 7-10% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, οφείλονται σε αυτόν.

Για να είσαι ασφαλής, θα πρέπει να παρακολουθείς τακτικά το στήθος σου. Αν δεις κόκκινα σημάδια και επίσης αισθανθείς πόνο στα στήθη σου, δεν θα πρέπει να χάσεις καθόλου χρόνο και να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

6. Τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα

Οι θηλές μπορούν να τραβηχτούν προς τα μέσα για διάφορους λόγους. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται εισολκή θηλών και προκαλείται λόγω φλεγμονής ή ουλής των ιστών πίσω από τη θηλή. Οι αιτίες αυτής της φλεγμονής μπορεί να είναι πολυάριθμες και δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με καρκίνο.

Στην περίπτωση καρκίνου, ο καρκινικός όγκος προσβάλλει τον πόρο πίσω από τη θηλή και τον τραβάει προς τα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι θηλές σου τραβηχτούν προς τα μέσα, θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου, περισσότερο μάλιστα εάν αυτό συνοδεύεται από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που προαναφέραμε.

www.womenonly.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Αλθαία (Νερομολόχα) Καταπραΰνει –ανακουφίζει. Καταστρέφει μικρόβια.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr