Γιατί σε κάποιους ανθρώπους δεν «περνά ο χρόνος από πάνω τους»;

Γιατί σε κάποιους ανθρώπους δεν «περνά ο χρόνος από πάνω τους»;

Το όνειρο όλων (κυρίως γυναικών) είναι να παραμείνουν νέοι και ο χρόνος να μην αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο. Πασχίζουμε να κάνουμε γυμναστική και να φοράμε κρέμες μέρας, νύχτας να κάνουμε μάσκες και ούτω καθεξής.

Παρόλα αυτά σε κάποιες δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Γιατί;

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γηριατρικής Νταν Μπέλσκι του Κέντρου Γήρανσης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, μελέτησαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους, που όλοι είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη το 1972-73.

Οι ερευνητές κατέγραψαν συστηματικά στις διαδοχικές ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών την υγεία και βιολογική κατάσταση των ατόμων αυτών με διάφορα τεστ, συνεντεύξεις και άλλους τρόπους.

Μέσα από αυτό τον συνδυασμό, κατέστη δυνατό να προσδιορισθεί η λεγόμενη «βιολογική ηλικία», που ήταν διαφορετική για κάθε άτομο από την πραγματική ηλικία του. Είναι εντυπωσιακό, αλλά για τους 38χρονους εκτιμήθηκε ότι η βιολογική ηλικία τους κυμαινόταν από τα 28 έως τα 61 έτη. Δηλαδή το σώμα ενός 38χρονου μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν από σώμα τριαντάρη έως σώμα εξηντάρη!

Κακό; Κάκιστο!

Το χειρότερο δε όλων είναι πως αυτό που βγήκε σαν ένα μικρό συμπέρασμα των ερευνών είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό παίζουν ρόλο τα γονίδια του κάθε ατόμου.

Ωστόσο το ελπιδοφόρο σε αυτό είναι πως η φυσική κατάσταση, το στρες, το κάπνισμα και η διατροφή ενισχύει την καλή κατάσταση και μειώνει τις πιθανότητες γήρανσης.

Βέβαια δεν έχει ερευνηθεί ακόμα κατά πόσο αυτή η πρόωρη γήρανση επηρεάζει το γήρας και την εξασθένηση του οργανισμού.

Από όλο αυτό όμως κρατάμε ένα!

Μειώνουμε το στρες, γυμναζόμαστε και προσέχουμε τον εαυτό μας. Ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να πάμε κόντρα στα τυχόν άσχημα γονίδια που πασχίζουν να μας «γεράσουν» πριν την ώρα μας!

Κάτια

www.elenifourli.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr