Γιατί έχεις καθυστέρηση; Αιτίες που φαντάζεσαι κι άλλες που δεν έχεις σκεφτεί!

Γιατί έχεις καθυστέρηση; Αιτίες που φαντάζεσαι κι άλλες που δεν έχεις σκεφτεί!

Πού μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση της περιόδου σου αυτό το μήνα.

Γιατί έχεις καθυστέρηση; Αιτίες που φαντάζεσαι κι άλλες που δεν έχεις σκεφτεί!
Συνεργάστηκαν οι Αναστάσιος Γιαντζόγλου, γυναικολόγος, χειρουργός-μαιευτήρας, συνεργάτης του Μαιευτηρίου «Ιασώ» και Γιώργος Φαρμακίδης, γυναικολόγος, χειρουργός μαιευτήρας, διευθυντής της ΣΤ’ Κλινικής του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

«Γιατί έχω καθυστέρηση;» Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί, πλέον, ολοένα και περισσότερες γυναίκες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με συχνές ή μη, σοβαρές ή ήπιες διαταραχές της περιόδου τους. Μια πιθανή εγκυμοσύνη δεν είναι πάντοτε η αυτονόητη και προφανής απάντηση. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να επεμβαίνουν και να παρεμποδίζουν το… μηνιαίο ραντεβού σου με τον κύκλο σου. Δες ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και τι να κάνεις:

1. Η εγκυμοσύνη
Aκόμη κι αν αποκλείεις το ενδεχόμενό της, επιβάλλεται να το διερευνήσεις.

Τι να κάνεις Ένα τεστ εγκυμοσύνης ή εξέταση αίματος«β χοριακή». Γίνεται σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο και τα αποτελέσματά της βγαίνουν σε μία ώρα. Μπορεί να γίνει από την πρώτη κιόλας ημέρα της καθυστέρησης.

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

 

 

Πότε να ανησυχήσεις Προτού σε κυριεύσει πανικός, μάθε τι θεωρούν οι ειδικοί πραγματική καθυστέρηση: πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 5 ημέρες από την κρίσιμη ημερομηνία. Εάν έχεις, για παράδειγμα, κύκλο 33 ημερών, έχεις καθυστέρηση όταν δεν έχεις αδιαθετήσει στις 38 ημέρες, ή αν ο κύκλος σου είναι μικρότερος, π.χ., στις 24 ημέρες, τότε ως καθυστέρηση υπολογίζεται από τις 29 ημέρες και μετά.

2. Ο ακανόνιστος κύκλος
Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα –στην ιατρική ορολογία μάλιστα ονομάζεται μη-τακτικος ή ακανόνιστος εμμηνορρυσιακός κύκλος.

Τι να κάνεις Μη-τακτικός κύκλος δε σημαίνει ότι ο εμμηνορρυσιακός σου κύκλος δεν έχει την ίδια διάρκεια κάθε μήνα. Μπορεί, π.χ., ο κύκλος σου τον ένα μήνα να είναι 29 ημέρες και τον άλλο 30 ή 32 ή 28. Αυτές οι μικρές μεταβολές της διάρκειάς του θεωρούνται φυσιολογικές, όπως φυσιολογικό είναι άλλες φορές η περίοδος να διαρκεί περισσότερο και άλλες λιγότερο.
Πότε πρέπει να ανησυχήσεις Εάν οι μεταβολές της διάρκειας του κύκλου είναι επαναλαμβανόμενες, δηλαδή αυτές που παρατηρείς σε περισσότερους από τρεις συνεχόμενους κύκλους. Όταν, π.χ., η μεταβολή της διάρκειας του κύκλου σου καταγράφεται μία ή δυο φορές ετησίως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Λυγαριά (φύλλα) βότανο για τον γυναικείο οργανισμό

3. Το στρες
Επηρεάζει την υγεία σου και είναι συχνά υπαίτιο για τις ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό σου.

Τι να κάνεις Το σωματικό στρες ενισχύεται από τον τρόπο ζωής, τις αυστηρές δίαιτες ή ακόμη και την έντονη γυμναστική. Το ψυχολογικό στρες προκαλείται από τις συνθήκες και την ένταση της εργασίας, την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών ή συναισθηματικά προβλήματα. Το «κλειδί» είναι να βρεις από πού προέρχεται το άγχος σου και να προσπαθήσεις να το ελέγξεις. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ένας ψυχολόγος.

Πότε να ανησυχήσεις Το στρες επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των ωοθηκών καθιστώντας τες μικρο-πολυκυστικές ή πολυκυστικές. Έτσι δημιουργείται συνήθως κάποια λειτουργική, ορώδης, κύστη, η οποία αν δε γίνει έγκαιρα αντιληπτή, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. (Σε περίπτωση που ο γιατρός έχει ενδείξεις γι’ αυτή την εξέλιξη, θα σε υποβάλλει σε υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.) Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδό σου μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων –και με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί η εγκυμοσύνη– πρέπει να σε οδηγήσει στο γυναικολόγο σου για ένα διακολπικό υπερηχογράφημα.
4. Το βάρος σου
Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η αύξηση του βάρους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε επιπτώσεις στην έμμηνη ρύση. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα προκαλούν και οι εξαντλητικές δίαιτες. Έχει επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς ότι αν δε διαθέτεις αρκετό σωματικό λίπος, ή ακολουθείς κάποια εξαντλητική δίαιτα επί μακρόν, ή αν υποβάλλεις τον οργανισμό σου στο μαρτύριο του ανεβοκατεβάσματος της… ζυγαριάς, δε θα έχεις σταθερό κύκλο. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις επέρχεται ακόμη και απώλεια της έμμηνης ρύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι να κάνεις Ο έλεγχος του βάρους σου είναι το πρώτο σου βήμα. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο σου είναι επιβεβλημένη ώστε να οργανώσετε από κοινού τον τρόπο που θα κινηθείς, π.χ., μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείς και σε άλλους ειδικευμένους γιατρούς ή να υποβληθείς σε συγκεκριμένες εξετάσεις.
Πότε να ανησυχήσεις Εάν οι διαταραχές του βάρους σου επιμένουν για μεγάλα διαστήματα, όπως, π.χ., περισσότερα από 3 χρόνια, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την αναπαραγωγική σου ικανότητα, προκαλώντας ακόμη και υπογονιμότητα.

Τι άλλο σε…καθυστερεί;
Στην καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει:
Μια ίωση, μια γρίπη, ένα ξαφνικό κρύωμα ή ακόμη και κάποια άλλη ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση είναι πρόσκαιρη. Αμέσως μόλις ανακάμψει ο οργανισμός σου, η διαταραχή στην έμμηνη ρύση θα εκλείψει.
Μια νέα φαρμακευτική αγωγή που ξεκίνησες να ακολουθείς. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ενημερώσεις αμέσως το γιατρό σου για την παρενέργεια αυτήν των φαρμάκων που καταναλώνεις.
Η αιφνίδια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, που έχει ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί εντελώς το βιολογικό σου ρολόι. Μπορεί να είναι αλλαγή στο ωράριο εργασίας, π.χ., νυχτερινό ωράριο, ή αλλαγή στις ώρες ύπνου γενικότερα, ή αλλαγή κατοικίας και χώρας που συνεπάγονται και αλλαγές κλιματικές. Το σώμα σου θα χρειαστεί λίγο καιρό για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και η περίοδος θα επανέλθει τελικά.

Η «απώλεια» ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία είχε συνηθίσει ο οργανισμός σου μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που καταλήγουν σε αμηνόρροια. Η διαφορά στην ηλιοφάνεια επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης προλακτίνης, καθώς και άλλων ορμονών, γεγονός που γενικά οδηγεί σε διαταραχή του «εσωτερικού ρολογιού» κάθε γυναίκας. Ο οργανισμός αποσυντονίζεται, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πότε πρέπει να έχει περίοδο.
www.shape.gr

Λυγαριά (φύλλα) βότανο για τον γυναικείο οργανισμό

Επιλόβιο για προστάτη-βλεννώδη κολίτιδα-ευερέθιστο έντερο κ.α.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr