Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις

Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις

Τα φυτοοιστρογόνα αποτελούν ένα πολυσυζητημένο θέμα στον τομέα της διατροφής.Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις
Φυτοοιστρογόνα: Μια απο τις συνήθεις ερωτήσεις που απευθύνονται στους διατροφολόγους είναι κατά πόσο τελικά είναι ασφαλής η κατανάλωση τους.

Από την Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική διαιτολογία, nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com

Τι είναι τα φυτοοιστρογόνα;
Είναι φυσικές ουσίες φυτικής προέλευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι χημικές ουσίες είναι πολύ λιγότερο ισχυρές από τα ενδογενή οιστρογόνα αλλά ασκούν τα βιολογικά τους αποτελέσματα μέσω παρόμοιων μηχανισμών δράσης.

Τροφές με φυσικά φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα σε τροφές όπως:

Σόγια (το αλεύρι, το γάλα και ο κιμάς της σόγιας)
Πράσινα φασόλια
Μπιζέλια
Φακές
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Σπόροι
Λιναρόσπορος
Σίκαλη
Κεχρί

Σε μικρές ποσότητες φυτοοιστρογόνα υπάρχουν:

Σκόρδο,
Ρύζι,
Μαϊντανό,
Κριθάρι,
Καρότα,
Πατάτες,
Ορισμένα φρούτα όπως κεράσια και μήλα.

Γενικά
Τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται σε μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού.

Είναι τελικά ασφαλής η χρήση τους;
Τα φυτοοιστρογόνα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Οι μελέτες που ανέδειξαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση τους αφορούσαν ασθενείς με παθολογικά νοσήματα όπως υποθυρεοειδισμός, στους οποίους χορηγήθηκαν αυξημένες ποσότητες φυτοοιστρογόνων.

Σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, η χρήση φυτοοιστρογόνων είναι ασφαλής και η ομοιότητά τους με τα οιστρογόνα, τους επιτρέπει να δρουν μιμούμενα της δράσης των οιστρογόνων.

www.shape.gr

Τσιμισιφούγκα.Καταπολεμά τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Αλχημίλλης έλαιο για «προβληματικά» δέρματα και πόνους περιόδου.

Βότανο Λυγαριά γυναικείο βότανο για πόνους περιόδου και συμπτώματα εμμηνόπαυσης. 

Διαβάστε ακόμα