Τερακότα: Πώς να τη χρησιμοποιείτε + Σπιτική συνταγή

Τερακότα: Πώς να τη χρησιμοποιείτε + Σπιτική συνταγή

Η τερακότα αποτελεί το αυτό το προϊόν μακιγιάζ που χαρίζει στο πρόσωπο ένα ηλιοκαμένο χρώμα. Πολλές γυναίκες τη λατρεύουν και δεν την αποχωρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τι είναι, όμως, η τερακότα; Πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι; Με αυτά ασχολούμαστε σε αυτό το άρθρο. Επίσης, στο τέλος μπορείτε να βρείτε μία πολύ απλή, μυρωδάτη και… εύγευστη σπιτική συνταγή για να φτιάχνετε τη δική σας τερακότα!

 

Από Ιωάννα Φωτοπούλου

Τι είναι η τερακότα;
Η τερακότα λέγεται κανονικά terracotta και είναι ιταλική λέξη. Προέρχεται από τους λατινικούς όρους terra + cotta, που σημαίνουν αντίστοιχα «γη» και «ψημένος» ή «καμένος, -η, -ο». Προφανώς η ονομασία της έχει να κάνει με τον τρόπο που παρασκευάζεται ή και με το τελικό αποτέλεσμα που δίνει στο μακιγιάζ. Συχνά την ακούμε με το όνομα bronzer.

Πώς χρησιμοποιείται η τερακότα;
Όπως και να έχει, η τερακότα χρησιμοποιείτε εδώ και αρκετά χρόνια στο μακιγιάζ σε γυναίκες και άνδρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως θα δούμε και παρακάτω. Στις αρχές του ’10 φοριούνταν περισσότερο ως ρουζ, ενώ αυτά τα χρόνια περισσότερο για κοψίματα στο πρόσωπο ή και το σώμα (contouring).

Επειδή έχει τη σύσταση πούδρας, η εφαρμογή της στο δέρμα αρμόζει να γίνεται με πινέλο. Το σωστό πινέλο για την τερακότα δεν είναι απαραιτήτως ένα, καθώς, όπως αναφέραμε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι χρήσης της. Για παράδειγμα, εάν τη βάλετε σαν ρουζ, πρέπει να έχετε ένα κοντό και χοντρό πινέλο για ρουζ, και με αυτό να απλώνετε την τερακότα στα μήλα. Αντίθετα, αν τη βάλετε για να τονίσετε τα ζυγωματικά και τα οστά σας και για να κάνετε κοψίματα, πρέπει να έχετε ένα πινέλο κατάλληλο για contouring.

Παρακάτω που αναφερόμαστε και σε άλλους τρόπους χρήσης της, εννοείται ότι χρειάζεστε και τα αντίστοιχα πινέλα.

Αν βάλετε πολύ…
Μάλλον θα πετύχετε ένα σκούρο, μη φυσικό ή υπερβολικό αποτέλεσμα. Μπορείτε πάντοτε να το διορθώσετε με το εξής έξυπνο tip: να προσθέσετε με το πινέλο πούδρας λίγη ποσότητα από την πούδρα σας. Αυτήν που ενδεχομένως να έχετε ήδη βάλει στη βάση του μακιγιάζ σας, πριν την τερακότα (πριν το bronzer). Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται το κοκκινισμένο ή μαυρισμένο look που δίνει η τερακότα. Και πλησιάζει το τελικό χρωματικό αποτέλεσμα στους δικούς σας τόνους.

6 Διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιείτε την τερακότα όλο το χρόνο

1) Ως ρουζ για μαυρισμένο αποτέλεσμα
Ένας συνηθισμένος και safe τρόπος να χρησιμοποιείτε την τερακότα είναι ωε ρουζ. Αντί για κόκκινες, ροζ και ροδακινί αποχρώσεις που συχνά έχουν τα ρουζ, μπορείτε να κινηθείτε στις πιο γήινες και καφετί αποχρώσεις μιας τερακότας.

Αφού έχετε ολοκληρώσει με τη βάση του μακιγιάζ, χαμογελάτε για να είναι διακριτά τα μήλα σας. Βάζετε λίγη πούδρα bronzer στο πινέλο ρουζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις τοποθετείτε στα μήλα και σβήνετε απαλά προς τα πίσω (προς τα αυτιά). Προαιρετικά, βάζετε ελάχιστη ποσότητα στο μέτωπο, το πιγούνι και τη μύτη, ίσα – ίσα για να αναμειχθεί ομοιόμορφα το χρώμα με το μακιγιάζ όλου του προσώπου.

Εάν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, καλύτερα να αποφύγετε αυτή τη χρήση. Διότι στα δικά σας χρώματα ίσως να ταιριάζει περισσότερο ένα ανοιχτό φυσικό ροζ ρουζ απ’ ότι μια καφετί τερακότα στα μάγουλα.

2) Για κοψίματα στο πρόσωπο
Ένας από τους καλύτερους και σίγουρα αγαπημένους τρόπους χρησιμοποίησης του εν λόγω προϊόντος είναι για τα κοψίματα στο πρόσωπο. Αναφερόμαστε στο λεγόμενο contouring, το οποίο επιτυγχάνει να τονίζει τα ζυγωματικά και τα οστά του προσώπου μας και να δείχνει πιο αδυνατισμένο το τελευταίο.

Για να χρησιμοποιείτε την τερακότα κατ’ αυτόν τον τρόπο, χρειάζεστε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το κατάλληλο πινέλο. Πάνω από το make up σας, τραβάτε απαλά μία γραμμή που να περνάει κάτω από τα μήλα σας, ξεκινώντας μπροστά από το αυτί. Επιπλέον, βάζετε λίγη ποσότητα περιμετρικά στο μέτωπο, στους κροταφικούς λοβούς. Και φυσικά στη γνάθο. Προαιρετικά μπορείτε να κάνετε γραμμές και στο λαιμό αλλά και στα οστά του ντεκολτέ, εφόσον φορέσετε κάτι ανοιχτό και θέλετε να υπάρχει ομοιομορφία με το μακιγιάζ του προσώπου.

3) Για τονισμό στα οστά και στους μύες του σώματος
Είναι η συνέχεια αυτού που μόλις περιγράψαμε. Με το πινέλο για το contouring μπορείτε να κάνετε το ίδιο και σε σημεία του σώματός σας. Ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου, κάθε φορά που επιλέγετε ένα ρούχο το οποίο αφήνει ακάλυπτα μέρη του σώματός σας.

Σημεία στο σώμα όπου συχνά χρησιμοποιείται η τερακότα είναι το ντεκολτέ, ο λαιμός, ο θώρακας, οι κοιλιακοί και οι γάμπες.

4) Για λάμψη στο πρόσωπο και το σώμα
Στο σώμα σας μπορείτε να βάλετε τερακότα που να μην απέχει πολύ από το χρώμα του δέρματός σας. Θα δώσει λάμψη και θα απογειώσει την εμφάνισή σας. Συνηθισμένα μέρη του σώματος για τη συγκεκριμένη χρήση είναι τα πόδια, τα χέρια και η πλάτη – σε ρούχα βέβαια που δεν τα καλύπτουν.

Όσον αφορά στο πρόσωπο, επιλέξτε μια τερακότα σχετικά κοντά στο χρώμα της επιδερμίδας σας. Εάν είστε πολύ λευκές, κινηθείτε στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις τερακότας που θα βρείτε, ειδάλλως θα χτυπάει άσχημα στο μάτι το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, απλώστε με ένα πινέλο λίγη τερακότα στην περιοχή του Ταφ του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο και τη μύτη. Προαιρετικά βάλτε ελάχιστη περιμετρικά στο κεφάλι, δηλαδή στα πλαϊνά του μετώπου και κοντά στα αυτιά προς τη γνάθο.

Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε λίγο πιο σκούρο χρώμα και μπόλικη λάμψη!

Δεν προτείνουμε τη μέθοδο αυτή για τις πρωινές ώρες κατά τους χειμερινούς μήνες.

5) Ως σκιά ματιών
Σας αρέσει το χρώμα που έχει το bronzer σας; Φτιάξτε τότε με αυτό ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ! Χρησιμοποιήστε το και ως σκιά ματιών, για όλες τις ώρες της ημέρας, για όλες τις περιστάσεις, για όλο το χρόνο! Εξαρτάται, βέβαια, από το πόσο σκούρα είναι, πόση ποσότητα θα χρησιμοποιήσετε και με τι τρόπο θα την απλώσετε στα μάτια σας.

Για τις πρωινές ώρες μπορείτε να βάζετε λίγη ποσότητα μόνο στο άνω κινητό βλέφαρο. Δίχως να τραβάτε παραπάνω ή παραδίπλα τη σκιά. Για τις βραδινές περιστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάλλιστα την τερακότα σας για ένα smoky ή cat – eye look.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βασικό να χρησιμοποιείτε ένα πινελάκι ακριβείας για σκιές. Με το δάχτυλο μπορείτε ίσως να αντεπεξέλθετε στην πρώτη περίπτωση εφαρμογής της τερακότας ως σκιάς. Αλλά και πάλι, το πινέλο ακριβείας για σκιές έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

6) Ως πούδρα σε όλο το πρόσωπο για ένα πιο σκούρο και ηλιοκαμένο look
Ο έκτος και τελευταίος τρόπος χρησιμοποίησης του bronzer στο μακιγιάζ προσώπου είναι ως πούδρα. Ως μια πούδρα που μπαίνει σε όλο το πρόσωπο. Ενδεχομένως και το λαιμό ή και τα άνω οστά του σώματος εάν είναι ακάλυπτα από ρούχα.

Δεδομένου ότι η τερακότα έχει την υφή πούδρας, μπορεί να φέρει το mat αποτέλεσμα που φέρει και η πρώτη. Μπορεί, ακόμη, να ολοκληρώσει το μακιγιάζ όπως το ολοκληρώνει και η πούδρα.

Η διαφορά της με την πούδρα έγκειται κυρίως στην απόχρωση. Η πούδρα (πρέπει να) είναι σε αρμονία με το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας. Αντίθετα, η τερακότα έχει μία λίγο ή πολύ πιο σκούρα απόχρωση από το δέρμα. Πάντως, μπορείτε κάλλιστα να την απλώνετε με το ειδικό πινέλο πούδρας σε όλο το πρόσωπό σας. Ιδίως κατά τις βραδινές εξόδους που θέλετε ένα πιο έντονο μακιγιάζ.

Πώς να φτιάξετε μόνες σας μία τερακότα

Όσο κι αν σας εκπλήσσει στο άκουσμά της, υπάρχει πράγματι μια συνταγή για… σπιτική τερακότα! Παρασκευάζετε στο άψε σβήσε, με βρώσιμα συστατικά, και μπορεί να φέρει τα όμορφα αποτελέσματα μακιγιάζ που φέρει και η τερακότα του εμπορίου. Κάντε μια – δυο απόπειρες προσαρμόζοντας και αναπροσαρμόζοντας τις αναλογίες των συστατικών. Και μάλλον θα καταφέρετε να φτιάξετε τη δική σας τερακότα. Που θα ταιριάζει στα χρώματά σας και θα έχει διάρκεια στο μακιγιάζ σας!

Συνταγή για την … σπιτική τερακότα:
Παίρνετε ένα καθαρό μπολάκι ή κουπάκι. Ανακατεύετε πολύ καλά 2 κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε ξανά εξίσου καλά.

Δοκιμάζετε με ένα πινέλο ελάχιστη ποσότητα στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Και βλέπετε πόσο καλά ταιριάζει στο δέρμα σας. Ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας σας και το αποτέλεσμα που θέλετε να πετυχαίνετε με την τερακότα, αυξάνετε ή μειώνετε το κακάο και την κανέλα που δίνουν στην ουσία το χρώμα στην τερακότα. Αν θέλετε λιγότερο σκούρο αποτέλεσμα, πρέπει να φτιάξετε ένα δεύτερο μείγμα ή να αυξήσετε την άχνη.

Προαιρετικά αλλά ενισχυτικά: προσθέτετε 8 – 10 σταγόνες από ένα αγαπημένο αιθέριο έλαιο. Όποιο σας αρέσει. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας ή το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου είναι δύο από αυτά που σας προτείνουμε εμείς. 

Μόλις καταλήξετε στην κατάλληλη αναλογία συστατικών για το δέρμα σας, τότε ρίχνετε το αιθέριο έλαιο. Μετρημένες οι σταγόνες και ανακατεύετε πολύ καλά. Το αιθέριο έλαιο θα χαρίσει ένα ασυναγώνιστο άρωμα στην τερακότα και επομένως στο δέρμα σας!

www.dynamikhgynaika.gr

Αιθέριο Έλαιο Τριαντάφυλλου σε ειδική τιμή προσφοράς!

Αιθέριο έλαιο λεβάντας από τα μυστικά ομορφιάς

Διαβάστε ακόμα