Συμβουλές για την τέλεια γαλοπούλα

Συμβουλές για την τέλεια γαλοπούλα

Συμβουλές για την τέλεια γαλοπούλα

Το να σχεδιάσει κανείς το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι δύσκολο. Σίγουρα, καμία από τις κλασικές συνταγές δεν είναι τόσο περίπλοκη από μόνη της, αλλά το να τις ετοιμάσουμε όλες ταυτόχρονα, διατηρώντας όλους τους καλεσμένους ευτυχισμένους, μας βάζει σε μπελάδες. Ειδικά αν στο μενού έχουμε επιλέξει τη γαλοπούλα.

Giorgos Tsoulis
Μην πανικοβληθείτε όμως. Σας έχω παρακάτω μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς να μαγειρεύετε μια γαλοπούλα, ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε και πώς να γνωρίζετε πότε γίνεται η γαλοπούλα σας.

Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’.

Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.
Συνήθως, γεμίζουμε με νερό ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε πάνω του μία σχάρα και ψήνουμε τη γαλοπούλα εκεί, για να μείνει ζουμερή.

Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν τη μαγειρέψουμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να ετοιμάσουμε γαλοπούλα για πολλά άτομα, καλύτερο είναι να επιλέξουμε 2 μικρές αντί για 1 μεγάλη, λόγω του ότι μαγειρεύονται πιο γρήγορα, χωράνε πιο εύκολα στο ψυγείο και μπορούμε να δοκιμάσουμε 2 διαφορετικές συνταγές.

Αφού αφαιρέσουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα, την αφήνουμε να στεγνώσει τελείως πριν την ψήσουμε για να πετύχουμε πιο τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας στο εσωτερικό.
Μπορούμε να μαγειρέψουμε τη γέμιση πριν τη βάλουμε στη γαλοπούλα για να μην αγχωνόμαστε για το αν θα μαγειρευτεί και αυτή. Προσοχή όμως να έχει κρυώσει καλά πρώτα.

Για να πετύχουμε ομοιόμορφο χρώμα στη γαλοπούλα, την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή με ελαιόλαδο.

Αφού ψήσουμε τη γαλοπούλα, την αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για τουλάχιστον όση ώρα την ψήσαμε σκεπασμένη με ένα αλουμινόχαρτο να “ξεκουραστεί” για να απορροφηθούν όλοι οι χυμοί.

Για να ψηθεί η γαλοπούλα σωστά, πρέπει το στήθος της να φτάσει σε θερμοκρασία 170°C.
Προτιμήστε φρέσκια γαλοπούλα. Σε περίπτωση που επιλέξετε μία κατεψυγμένη είναι πιθανό να χρειαστεί μέχρι και 3 μέρες για να ξεπαγώσει τελείως.

Καλό είναι να περιχύνουμε με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο τη γαλοπούλα όσο ψήνεται για καλύτερο αποτέλεσμα.

www.giorgostsoulis.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr