Μουδιάσματα Και Μυρμηγκιάσματα Στα Δάχτυλα; Μήπως Έχετε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Μουδιάσματα Και Μυρμηγκιάσματα Στα Δάχτυλα; Μήπως Έχετε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενό σωλήνας στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους καθώς επίσης μύες και τένοντες που κινούν τα δάκτυλα του χεριού. Με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα περιγράφεται η παγίδευση του μέσου νεύρου στην πορεία του μέσα από το καρπιαίο σωλήνα. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό και ως διαταραχή αθροιστικού τραυματισμού, νευρίτιδα εργασιακής αιτιολογίας, κάκωση από επαναλαμβανόμενο στρες ή κάκωση από υπερβολική χρήση, η οποία αφορά περισσότερο τις γραμματείς που δακτυλογραφούν, αυτούς που ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους ταμίες, τους εργάτες σε γραμμές παραγωγής και τους μουσικούς.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια και εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες. Πιο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη ή άλλες μεταβολικές παθήσεις που επηρεάζουν άμεσα τα νεύρα.

Συνήθως εκδηλώνεται με μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάχτυλα, τα οποία γίνονται πιο αισθητά πριν από τον ύπνο ή το πρωί στο ξύπνημα. Οι κακώσεις αποτρέπονται και διορθώνονται εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωσθούν εγκαίρως. Εάν όμως τα συμπτώματα αφεθούν χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να εκδηλωθεί πόνος και σε άλλα σημεία, όπως είναι για παράδειγμα τα χέρια ή οι βραχίονες με αποτέλεσμα ο πάσχων να χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική λειτουργία των χεριών και αδυναμία σταθερού κρατήματος αντικειμένων. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται διακοπή κάθε επιβαρυντικής δραστηριότητας των χεριών, διαφορετικά η βλάβη που θα προκληθεί μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται στα κάτω άκρα και πιο συγκεκριμένα στις γάμπες ή στους αστραγάλους, τότε μιλάμε για σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί.

•Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι και ιδιαίτερα στον αντίχειρα και στα τρία πρώτα δάκτυλα.

•Μείωση της δύναμης του χεριού

•Ελάττωση της κινητικότητας της περιοχής

•Ατροφία των μυών και του αντίχειρα

•Ξηροδερμία των χεριών, οίδημα, αλλαγή στο χρώμα του χεριού ή αλλοιώσεις των νυχιών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στον καρπό, το χέρι ή τα δάχτυλα και εκδηλώνεται μετά από κάποιο ατύχημα.

•Εκδηλώνεται πόνος ή δυσκαμψία στα χέρια ή τα δάχτυλά σας και ιδιαίτερα όταν διαπιστώσετε πρήξιμο στις αρθρώσεις.

•Το χρώμα των χεριών και των δαχτύλων σας διαφοροποιείται από λευκό σε κόκκινο ιδιαίτερα κατά τις κρύες μέρες του χειμώνα.

•Διαπιστώσετε ότι πονάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΙΤΙΕΣ

Τις περισσότερες φορές το οίδημα οφείλεται σε τενοντίτιδα, δηλαδή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων σαν αποτέλεσμα υπερκόπωσης. Στην περίπτωση αυτή το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη κίνηση του χεριού και πλήττει περισσότερο όσους εργάζονται ως κρεοπώλες, μουσικοί, μαραγκοί κ.τ.λ. Επίσης, η εμφάνιση του συγκεκριμένου συνδρόμου επιβαρύνεται από την εργασία που βασίζεται πολύ στη χρήση του βραχίονα ή του αυχένα, όπως είναι για παράδειγμα η δουλειά γραφείου, η πολύωρη οδήγηση κ.ά.

Άλλες αιτίες είναι η άσκηση συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως η κωπηλασία, το γκολφ, το τένις και η αναρρίχηση, καθώς πρόκειται για αθλήματα που κουράζουν σε μεγάλο βαθμό το χέρι και τις αρθρώσεις του καρπού.

Τέλος, με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συνδέονται το κάταγμα στην περιοχή με εξάρθρωση, η μόλυνση, η κάκωση του ίδιου του νεύρου, η λευχαιμία, ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδή, καθώς και η ανεπάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη Β6.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Στην διάγνωση αυτού του συνδρόμου ο γιατρός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, διότι η ποικιλία των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και κατά συνέπεια σε λανθασμένη θεραπεία.

Αρχικά γίνεται έλεγχος για τυχόν ύπαρξη πρηξίματος, φλεγμονής, μείωσης αντανακλαστικών ή αδυναμίας του χεριού ή του βραχίονα. Θα πρέπει δηλαδή να διαπιστωθεί αν υπάρχει πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του αυχένα ή στην περιοχή του καρπού ή και στις δύο. Αν δεν συμβεί αυτό η θεραπευτική προσέγγιση που θα επιλέγεί κινδυνεύει να αποδειχθεί τελείως άχρηστη.

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού είναι εκείνη που θα δώσει στο γιατρό τις πληροφορίες που χρειάζεται, προκειμένου να διαπιστώσει τον ακριβή μηχανισμό που προκάλεσε το πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει και η κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων.

Όταν υπάρχει υποψία ύπαρξης συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, εφαρμόζονται απλά tests για να εκτιμηθεί η μυϊκή δύναμη και η αισθητικότητα στο πάσχον χέρι. Υπάρχουν συγκεκριμένα tests που εφαρμόζονται με σκοπό να αναπαράχθούν τα συμπτώματα και πρόκειται για τα εξής:

•Το Tinel test, το οποίο έγκειται στην πίεση ή εφαρμογή επαναλαμβανόμενων κρούσεων στο μέσο νεύρο στη περιοχή του καρπού. Εάν προκληθεί μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα, τότε η δοκιμασία είναι θετική κι επομένως αποδεικνύεται η ύπαρξη κάκωσης από υπερβολική χρήση.

•Το Phalen test ή διαφορετικά η Δοκιμασία Κάμψης του Καρπού, η οποία έγκειται σε κάμψη του καρπού πιέζοντας όλα τα δάχτυλα προς τα κάτω κι έχοντας το αντιβράχιο σε ευθεία θέση. Εάν μετά από ένα λεπτό προκληθεί μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάκτυλα, τότε το τεστ είναι θετικό.

Αυτές οι μέθοδοι είναι καλό να επιβεβαιώνονται κι από άλλες διαγνωστικές μεθόδους, όπως με ηλεκτρομυογράφημα, μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία ή μετρήσεις νευρικής αγωγιμότητας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μία άμεση και συχνά ενστικτώδης θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του μουδιάσματος των δαχτύλων είναι η τοποθέτηση των άνω άκρων στο πλάι του κορμού και το τίναγμα των καρπών και των δαχτύλων. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μόνα τους μόλις διακοπεί η δραστηριότητα που τα προκάλεσε. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί η βλάβη να είναι μη αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσετε τη βλάβη με τη βοήθεια των μεθόδων που ακολουθούν, είτε συμβατικών είτε εναλλακτικών.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Συνιστάται:

•Ανάπαυση, κρύα μπάνια και κομπρέσες

•Χρήση νάρθηκα που μπορεί να χρησιμοποιείται είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε ολόκληρη την ημέρα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που η επαγγελματική ενασχόληση του πάσχοντος απαιτεί έντονη δραστηριότητα στην περιοχή του καρπού. Καλό είναι ωστόσο, να διακόψετε εντελώς τη δραστηριότητά σας μέχρις ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

•Αλλαγή της θέσης του χεριού κατά τη δραστηριότητα, χρήση υποστηρίγματος του καρπού μπροστά στο πληκτρολόγιο, συχνά διαλείμματα και εφαρμογή τακτικών ασκήσεων του χεριού.

•Φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ιβουπροφένη) και παυσίπονα ή κορτιζόνη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η οποία μπορεί να χορηγηθεί είτε από το στόμα, είτε ενδοφλεβίως. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εκδηλωθούν σε περίοδο εγκυμοσύνης, χορηγείται κάποιο διουρητικό προκειμένου να αποβληθούν τα υγρά που περιττεύουν από τους μαλακούς ιστούς.

•Φυσιοθεραπεία με διατάσεις και ασκήσεις ήπιας μορφής.

•Χρησιμοποίηση της συσκευής διαδερμικού ηλεκτρικού νευρικού ερεθισμού (TENS), η οποία στέλνει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στην περιοχή που πάσχει και την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε και μόνοι σας έπειτα από καθοδήγηση γιατρού.

•Κινητοποίηση του χεριού με γύψο για 2-3 βδομάδες, σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα.

•Χειρουργική επέμβαση, για την οποία ωστόσο δε χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας δρουν αποτελεσματικά ξεκουράζοντας τον καρπό και διορθώνοντας τις δραστηριότητες, οι οποίες προξένησαν το σύνδρομο. Υπάρχει ευρεία γκάμα εναλλακτικών μεθόδων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

•Χειροπρακτική:συνίσταται σε εφαρμογή συγκεκριμένων χειρισμών στα οστά του καρπού και του χεριού και αποσκοπεί στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων.

•Βελονισμός:με κατάλληλους βελονισμούς όχι μόνο στην περιοχή του καρπού, αλλά και στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, χαλαρώνει τα νεύρα και παράλληλα ανακουφίζει από τον πόνο. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να συνδυαστεί με κινέζικα βότανα.

•Φυτοθεραπεία:δοκιμάστε να εφαρμόσετε στην πάσχουσα περιοχή μία κομπρέσα από ζεστό νερό και έγχυμα ξυσμάτων φρέσκου τζίντζερ.

•Σωματικές τέχνες:χρήσιμη αποδεικνύεται η φυσιοθεραπεία που μπορεί να συνδυαστεί με μασάζ, υπερήχους, υδροθεραπεία και ηλεκτρική διέγερση χαμηλής έντασης. Οι σωματικές τέχνες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη χαλάρωση των μυών, στην ανακούφιση από τους πόνους και γενικότερα στην πρόληψη άλλων κακώσεων.

•Οστεοπαθητική:συνίσταται σε συγκεκριμένους χειρισμούς στην άρθρωση και στους ιστούς που την περιβάλλουν και αποσκοπεί στη τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νεύρων.

•Ομοιοπαθητική:εάν υποφέρετε από οίδημα και υπερχρήση των αρθρώσεων πάρτε Arnica, εάν έχετε φλεγμονή στους τένοντες δοκιμάστε Ruta, ενώ αν πονάτε πάρτε Rhus toxicodendron.

•Γιόγκα:δρα χαλαρωτικά και μειώνει την ένταση του συνδρόμου, ωστόσο καλό είναι κατά τη διάρκειά της να αποφύγετε τη στήριξη στα χέρια ή τον αυχένα, διότι μπορεί να προκληθεί βλάβη.

•Διατροφή:ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε, C, B και B6 και φτωχή σε ζάχαρη και γενικότερα γλυκά.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο σπίτι

Σε περίπτωση που πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορείτε να κάνετε μερικές ασκήσεις και να τοποθετήσετε λίγο πάγο στην πάσχουσα περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ανοιγοκλείνετε τη γροθιά σας 10 ή περισσότερες φορές ή να περπατάτε ξυπόλητοι, όποτε βέβαια αυτό είναι εφικτό.

ΠΡΟΛΗΨΗ

•Φροντίστε όταν εργάζεστε, να κρατάτε τον καρπό και το χέρι σας όσο πιο ίσια γίνεται.

•Εάν δε μπορείτε να εργαστείτε χωρίς να κινείτε επαναλαμβανόμενα τα χέρια σας, φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα, καθώς επίσης ασκήσεις ανά μία ώρα για τον καρπό και τα χέρια σας.

•Σε περίπτωση που η δουλειά σας απαιτεί εργασία σε πληκτρολόγιο, φροντίστε να τοποθετήσετε υποστήριγμα για τον καρπό.

•Όταν συνειδητοποιήσετε ότι πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διακόψτε αμέσως κάθε δραστηριότητα και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

ygeiaevexia.gr

Άρνικας έλαιο. Το θεραπευτικό!

Αιθέριο έλαιο Καμφορά

Αιθέριo Έλαιo Λεβάντας.

Αιθέριο έλαιο πασχαλιάς «τραβάει» τους ρευματικούς πόνους

Αρπαγόφυτο βότανο:αρθρίτιδα, ρευματισμούς, αρθρώσεις

Αρπαγόφυτο Έλαιο. Αντιφλεγμονώδες. Για πόνους μυών –Αρθρώσεων.

Διαβάστε ακόμα