ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

 

ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Γράφτηκε απο Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου. Φαγητά, γλυκά, ποτά, ξενύχτια, πάρτυ! Για κάποιον όμως με διατροφική διαταραχή είναι η χειρότερη περίοδος του χρόνου διότι υπάρχει πολύ φαγητό και γλυκό. Έναν << εθισμό >> που παλεύουν όλες τις μέρες του χρόνου για να έρθουν τα Χριστούγεννα και να τους βάλουν σε πειρασμούς.

Καταλαβαίνω πως αισθάνεσαι ότι όλο αυτό το κλίμα θα σε καταβάλλει και θα σε νικήσει. Ξέρω πως το κρύο είναι πολύ τσουχτερό και διεισδύει βαθιά στα οστά σου και στη ψυχή σου, δίνοντάς σου ένα γκρι χρώμα. Οι υπέροχες διακοσμήσεις στους δρόμους, τα φωτάκια, οι λαχταριστές μυρωδιές από τους φούρνους και το λιγοστό χιόνι που κάνει τα παιδιά χαρούμενα, εσένα δεν σε αγγίζουν πλέον.

Εφευρίσκεις οποιεσδήποτε δικαιολογίες για να αποφύγεις την έκθεσή σου στο φαγητό. Δικαιολογίες που σε απομονώνουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και φίλους σου και σε κλείνουν στο σπίτι, μόνη σου με τις σκέψεις σου.

Κοιτώντας τον εαυτό σου στο καθρέπτη κάθε πρωί, δεν τον αναγνωρίζεις. Νιώθεις αδύναμη αλλά και τόσο σίγουρη πως θα τα καταφέρεις ενάντια σε όλες τις προκλήσεις αγνοώντας τις πραγματικές σου ανάγκες και τα συναισθήματα σου. Ανάγκες και συναισθήματα που δεν διαφέρουν από το μέσο άνθρωπο σε μια γιορτινή περίοδο και έχουν δικαίωμα να ειπωθούν.

Περπατώντας στου δρόμους, βλέπεις τη χαρά και τη ξενοιασιά των ανθρώπων και εσύ νιώθεις σαν μια ανεπιθύμητη επισκέπτρια σε ένα κόσμο που δεν μπορείς να ενσωματωθείς.

Φέτος έχεις δώσει υπόσχεση στον εαυτό σου ότι τα επόμενα Χριστούγεννα θα τα περάσεις όπως όλος ο κόσμος. Το ίδιο είχες κάνει και πέρσι.

Το ξέρω πως θέλεις να γίνεις φυσιολογική και να χαίρεσαι όπως χαίρεται και ο υπόλοιπος κόσμος την περίοδο των γιορτών. Να πάρεις ακόμη και 2-3 κιλά και να μην έρθει η συντέλεια του κόσμου για σένα. Να διασκεδάσεις και να πιεις χωρίς να είσαι πλημμυρισμένη από ενοχές. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θέλει παραπάνω προσπάθεια.

Δεν είσαι υπαίτια της κατάστασής σου, ούτε είσαι η διαταραχή σου. Εσύ όμως μπορείς να δώσεις τέλος σε αυτήν. Να αναλάβεις τα ινία της ζωής σου. Να σταματήσεις να είσαι έρμαιο της διατροφής σου. Εσύ να εξουσιάζεις το σώμα σου και τη διατροφή σου και όχι αυτή εσένα. Έχεις το κάθε νόμιμο δικαίωμα να ζεις όπως οι άλλοι άνθρωποι την περίοδο των γιορτών.

Δεν υπάρχει όμως ούτε μαγικό χάπι, ούτε μαγική λύση. Η μόνη θεραπεία είσαι εσύ. Το μυαλό σου. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου και πάλεψε για σένα.

Είσαι ένας μαχητής , ένας επιζών και ένας πολεμιστής. Η μάχη με το φαγητό θα είναι πάντα η πιο σκληρή για σένα αλλά τουλάχιστον μην εγκαταλείψεις. Μπορεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι μέχρι την ίαση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα διαρκέσει για πάντα. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. Υπάρχουν τόσα πολλά άτομα που αγωνίζονται μαζί με εσένα σε ένα παρόμοιο ταξίδι προς την ανάκαμψη. Πάρε μια βαθιά ανάσα και συνέχισε να αγωνίζεσαι. Όταν φθάσεις στο προορισμό σου τότε θα είσαι ευτυχισμένη και όλα αυτά θα μοιάζουν με ένα κακό όνειρο. Όμως μην αφήνεσαι. Η περίοδος των γιορτών είναι όμορφη απόλαυσε τη όσο εσύ μπορείς και βάλε τα δικά σου υγιή και προσωπικά όρια για να είσαι εσύ καλά.

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr