Έμφραγμα: Το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο

Έμφραγμα: Το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο

 

Η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών τσίλι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed (I.R.C.C.S.)

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιπεριές τσίλι σε καθημερινή βάση έχουν μειωμένο κατά 23% κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο συγκριτικά με όσους δεν τις καταναλώνουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) και διεξήχθη από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης του I.R.C.C.S. σε συνεργασία με το τμήμα Ογκολογίας και Μοριακής Ιατρικής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας στη Ρώμη, του Πανεπιστημίου Insubria στο Varese και του Μεσογειακού Καρδιολογικού Κέντρου στη Νάπολη.

Η έρευνα εξέτασε 22,811 πολίτες της επαρχίας Molise στην Ιταλία οι οποίοι συμμετείχαν στη σχετική μελέτη υγείας Moli-sani. Παρακολουθώντας την κατάσταση της καρδιάς τους για μια μέση χρονική διάρκεια οκτώ ετών και συγκρίνοντάς την με τις διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά πιπεριές τσίλι (τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο) ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ήταν μειωμένος κατά 40%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλοαγγειακές νόσους όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένος πάνω από 50%.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με την πρώτη ερευνήτρια Marialaura Bonaccio ήταν ότι η ευεργετική και προστατευτική δράση των κόκκινων πιπεριών παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του τύπου της διατροφής των συμμετεχόντων, δηλαδή είτε έτρωγαν σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή είτε είχαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι νέες έρευνες απαιτούνται για να γίνουν κατανοητοί οι βιοχημικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων οι πιπεριές τσίλι και τα άλλα φυτά που περιέχουν καψαικίνη (το συστατικό που τους προσδίδουν καυτερή γεύση), παρότι μπορεί να καταναλώνονται με διαφορετικό τρόπο ανά τον κόσμο έχουν προστατευτική δράση στην υγεία.

Προς το παρόν πάντως οι λάτρεις των καυτερών φαγητών έχουν έναν ακόμη λόγο να διατηρήσουν τη συνήθειά τους…

Πηγή: ygeiamou.gr

Λάδι καγιέν για μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδες, εντριβές.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr