Νιασίνη (Βιταμίνη Β3): Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας και σε ποιες τροφές εντοπίζεται

Νιασίνη (Βιταμίνη Β3): Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας και σε ποιες τροφές εντοπίζεται

Η βιταμίνη Β3 γνωστή και ως νιασίνη παίζει ρόλο – κλειδί στην υγεία της επιδερμίδας, στο πεπτικό σύστημα και στην ψυχική υγεία και στηρίζει τις λειτουργίες πάνω από 200 ενζύμων στο σώμα μας. Η βιταμίνη Β3 είναι συνδυασμός δύο χημικών ουσιών: του νικοτινικού οξέος και του νικοτιναμίδιου.

Ο οργανισμός μας διασπά αυτές τις χημικές ουσίες για να παράγει δύο επιπλέον χημικές ουσίες: τις NAD και NADP. Οι δύο αυτές ουσίες παίζουν ρόλο σε μια σειρά χημικών αντιδράσεων στο σώμα μας και επίσης στηρίζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό. Όσοι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β3 εμφανίζουν προβλήματα υγείας και συμπτώματα, που μπορεί να είναι ήπια αλλά και σοβαρά.

Σε ποιες τροφές εντοπίζουμε την νιασίνη;
– Μανιτάρια πόρτομπέλο

– Μαγειρεμένες πατάτες

– Δημητριακά από 100% φλοιό σιταριού

– Δημητριακά από φύτρα σιταριού

– Τυρί cottage

– Βρώμη

– Γάλα από σόγια

– Συκώτι

– Τόνος

– Μπιφτέκια από σόγια

– Κολοκυθόσποροι

– Μαυρομάτικα φασόλια

– Καστανό ρύζι

Αν και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να φτιάξει βιταμίνη Β3, μπορεί να μετατρέψει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη σε βιταμίνη Β3. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως γαλοπούλα και αυγά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Β3.

Ποια είναι τα συμπτώματα ανεπάρκειας της νιασίνης;
Όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β3 εμφανίζουν:

– Εξανθήματα στο δέρμα

– Αίσθηση τραχύτητας στην επιδερμίδα

– Έντονα κόκκινη γλώσσα

– Κόπωση ή απάθεια

– Εμετός, δυσκοιλιότητα και διάρροια

– Προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα

– Κατάθλιψη

– Πονοκέφαλος

– Απώλεια μνήμης

– σε σοβαρές περιπτώσεις, παραισθήσεις

Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β3 έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνισης πελλάγρας, μια ακόμα και θανατηφόρα ασθένεια με βασικά σημάδια τις συμμετρικές δερματικές αλλοιώσεις, τον πόνο και τον ερεθισμό του στόματος, πεπτικά προβλήματα και σύγχυση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν χαμηλά επίπεδα Β3
Μια διατροφή χαμηλή σε τρυπτοφάνη ή μια πάθηση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέψει την τρυπτοφάνη σε νιασίνη. Επίσης, ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια, όπως για παράδειγμα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ή στην ανορεξία. Τέλος, η χαμηλή πρόσληψη βιταμινών β2, Β6 ή σιδήρου μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε νιασίνη.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής, έχετε υπόψη ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β3 είναι τα 16 milligrams (mg). Βέβαια, η έλλειψη της νιασίνης είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και ειδικά για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή είναι σχεδόν αδύνατη.

enallaktikidrasi.com

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr