Τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Υπάρχουν 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το θωρακίζουν καλύτερα απέναντι σε ο,τιδήποτε δύναται να το επηρεάσει αρνητικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από διαφορετικά όργανα και ιστούς. Είναι ένα σύστημα οργάνων και μηχανισμών επιφορτισμένων με το ρόλο της προάσπισης της άμυνας του οργανισμού.

Προσθέτοντας ορισμένα μπαχαρικά στα φαγητά, τα ροφήματα, ακόμα και τα γλυκά μας μπορούμε να επωφελούμαστε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Παράλληλα, επιτυγχάνουμε να εμπλουτίζουμε τα πιάτα μας, τη διατροφή μας, τη γεύση μας. Να έχουμε μια ποικιλία και να μη βαριόμαστε με τα ίδια και τα ίδια.

Από Ιωάννα Φωτοπούλου

Γενικά, τα περισσότερα μπαχαρικά προέρχονται από χώρες τις Μεσογείου και από την Ασιατική ήπειρο. Ανέκαθεν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά για φαρμακευτικούς – θεραπευτικούς σκοπούς. Οι χρήσεις και οι ιδιότητές τους παραμένουν ισχύουσες έως τις μέρες μας. Με την επιστήμη φυσικά να έχει εξελιχθεί ραγδαία και να είναι σε θέση να μας διευκρινίσει τι ακριβώς κάνει τι, τα οφέλη που έχουν τα μπαχαρικά αυτά κ.ο.κ.

Τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα περιγράψουμε στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα είναι: το τζίντζερ, η κανέλα, το σκόρδο, το πιπέρι καγιέν και το γαρύφαλλο.

Πιο αναλυτικά:

Το ginger πρώτο και καλύτερο
Η πιπερόριζα, αγγλιστί ginger, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση απέναντι σε μύκητες και βακτήρια. Για το λόγο αυτό αποτελεί ένα από τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Επιπλέον, η ρίζα του εν λόγω φυτού μπορεί να μειώνει τις φλεγμονές με τρόπο όπως αυτόν της δράσης της γνωστής ασπιρίνης.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχουν άτομα που κάνουν χημειοθεραπείες και έχουν αναφέρει το τζίντζερ ως ανακουφιστικό συστατικό, που προλαβαίνει ακόμα και τη ναυτία.

Κανέλα η… θαυματουργή!
Συμβάλλει ιδιαίτερη στην πρόληψη ενάντια των λοιμώξεων και ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη. Έχει φανεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνους και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η γεύση της έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αιώνιους εχθρούς. Μπορεί να προστεθεί σε κρεατικά, σάλτσες, σαλάτες, γλυκά όπως cakes και pancakes, smoothies, στον καφέ και σε άλλα ροφήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα για το μπαχαρικό αυτό σε άλλα άρθρα μας, όπως είναι τα παρακάτω:

Το σκόρδο·
Το σκόρδο· ακόμη κι αν δε σας αρέσει η μυρωδιά του, προσπαθήστε να το εντάξετε στα πιάτα σας
Στην κουζίνα των περισσότερων από εσάς σίγουρα θα βρίσκεται μία συσκευασία σκόρδου σε σκόνη. Ή μπορεί να έχετε σκελίδες σκόρδου. Μην παραλείπετε να το εντάσσετε στις σαλάτες, τις σάλτσες, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα λαδερά και στα όσπρια που ετοιμάζετε. Χαρίζει έντονη και μεστή γεύση.

Το σκόρδο ενέχει αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Περιλαμβάνει ένα συστατικό, την λεγόμενη αλλισίνη. Αυτή υπάρχει τόσο στα σκόρδα όσο και στα κρεμμύδια και έχει επίσης αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπρόσθετα, από έρευνες έχει αποδειχθεί πως προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα ή/και το κάνει να έχει συντομότερη διάρκεια. Για όλους αυτούς τους λόγους το σκόρδο κατατάσσεται δίχως αμφιβολία στα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξέρατε ότι το πιπέρι καγιέν τονώνει το ανοσοποιητικό;
Το πιπέρι καγιέν, που οι… πιο μερακλήδες σίγουρα χρησιμοποιείτε πού και πού, περιέχει μια ουσία που ενισχύει το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Με ό,τι θετικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται! Η ουσία αυτή βοηθάει και στο να πέφτει η υψηλή αρτηριακή πίεση, οπότε να ένα ακόμη μεγάλο συν του εν λόγω μπαχαρικού.

Επίσης, να πούμε πως το πιπέρι καγιέν συντείνει στην καλύτερη και υγιή κυκλοφορία του αίματος. Ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό όταν υποφέρετε από ρινική συμφόρηση. Μια πολύ μικρή ποσότητα από αυτό στα πιάτα σας είναι αρκετό.

Το γαρύφαλλο είναι το τελευταίο από τα μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Ένα από τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οπωσδήποτε θέλουμε να αναφέρουμε εδώ είναι το γαρύφαλλο. Οι κλασικές νοικοκυρές το έχουν πάντοτε στα βαζάκια με τα μπαχαρικά στην κουζίνα τους! Χρησιμοποιείτε συνήθως σε σάλτσες, κοκκινιστά φαγητά. Αλλά και σε γλυκά φουρνιστά γεύματα όπως είναι η φανουρόπιτα, διάφορα είδη κέικ, διάφορα χειροποίητα μπισκότα κ.ά.

Η γεύση του έντονη, αλλά ξεχωριστή. Η δράση του εξαιρετική και άξια να λαμβάνεται υπ’ όψιν από όποιον θέλει να προσέχει την υγεία του. Το γαρύφαλλο έχει έντονα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Και, μπορεί να βοηθήσει εάν έχετε λόξιγκα.

www.dynamikhgynaika.gr

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα