Μυστικά ομορφιάς στην εμμηνόπαυση, στα 40, στα 50 από την ειδικό!

Μυστικά ομορφιάς στην εμμηνόπαυση, στα 40, στα 50 από την ειδικό!

 

Πριν λίγες μέρες σας ρωτήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο δέρμα σας, για τις ανησυχίες σας και για τις προτεραιότητές σας σε αυτή την σημαντική περίοδο της ζωής σας. Οι απαντήσεις που δώσατε, στάθηκαν αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση «εφ’ όλης της ύλης», με μια ειδικό, που ίσως λύσει πολλές από τις απορίες σας.
Όταν αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον μήνα Νοέμβριο στην ώριμη επιδερμίδα η πρώτη μας σκέψη ήταν να ζητήσουμε και τη δική σας γνώμη, να μάθουμε πώς βιώνετε εσείς τις αλλαγές που παρατηρείτε στην επιδερμίδα σας όσο πλησιάζει -και αφού φτάσει- η εμμηνόπαυση. Τα συμπεράσματα από το σύντομο ερωτηματολόγιο που κληθήκατε να απαντήσατε ήταν πολλά και ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα, οι περισσότερες φίλες -πάνω από το 60%!- που βρίσκονται στη δεκαετία 40-50 ανησυχούν για την απώλεια φωτεινότητας αλλά και για τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης που παρατηρούν στο πρόσωπό τους και όχι τόσο για τις ρυτίδες (40%), όπως θα περίμενε κανείς.
Αντίθετα, οι ανησυχίες για τις φίλες των 50+, που έχουν μπει πλέον στην εμμηνόπαυση, είναι μοιρασμένες: Οι βαθιές ρυτίδες (61%), η χαλάρωση (65%), η απώλεια ελαστικότητας (60%) η θαμπή όψη της επιδερμίδας (55%) αλλά και οι κηλίδες (49%), τις απασχολούν εξίσου.
Όσο για το ένα πρόβλημα που θα ήθελαν, εάν μπορούσαν, να διορθώσουν, οι νεότερες φίλες «ψήφισαν» τη χαλάρωση της επιδερμίδας (34%) ενώ οι μεγαλύτερες, τις βαθιές ρυτίδες τους (27%).

Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας, σαν πρώτη ύλη, τις δικές σας ανησυχίες και προτεραιότητες, σκεφτήκαμε να τις θέσουμε υπόψη μιας ειδικού. Έτσι, συναντήσαμε την Δρ. Ελένη Βαβουράκη, ιατρικό σύμβουλο της Korres και της ζητήσαμε να μας διαφωτίσει για όσα συμβαίνουν στο δέρμα πριν και μετά την εμμηνόπαυση αλλά και να μας δώσει απαντήσεις σε όσα κι εσείς θα θέλατε ίσως να ρωτήσετε, αν είχατε την ευκαιρία…

Skingurus: Από ποια ηλικία μια γυναίκα μπορεί να μπει στην εμμηνόπαυση;

Δρ. Βαβουράκη: Στον αναπτυγμένο κόσμο, η ηλικία που μπορεί να έλθει η εμμηνόπαυση κυμαίνεται από τα 40 μέχρι τα 58 χρόνια, με μέση ηλικία τα 51. Η περιεμμηνόπαυση, όμως, η περίοδος δηλαδή των ορμονικών αλλαγών μπορεί να διαρκέσει 6 ή περισσότερα χρόνια, χωρίς ενοχλήσεις για τις περισσότερες γυναίκες, εκτός από τα ακανόνιστα έμμηνα. Καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα εμφανίζονται και τα γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα παλμών, αλλαγές στη διάθεση, αλλαγές στο δέρμα κοκ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Skingurus: Αν δεν έχουμε δηλαδή αυτά τα συμπτώματα, σημαίνει ότι δεν έχουμε μπει στην περιεμμηνόπαυση;

Δρ.Β. Η έλλειψη των γνωστών συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μπει στην περιεμμηνόπαυση, γιατί μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν περισσότερα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης από ό, τι στο παρελθόν. Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, υπερβολικό αίμα στην περίοδο.

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Skingurus: Συνηθίζουμε να λέμε ότι το δέρμα είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει στον οργανισμό μας. Είναι πράγματι έτσι;

Δρ.Β. Ναι, είναι αλήθεια. Συχνά, όταν μια γυναίκα μετά τα 40 αρχίζει να παρατηρεί αλλαγές στο δέρμα της (ρυτίδωση, χαλάρωση, ξηρότητα, απολέπιση, απώλεια ελαστικότητας κλπ.), συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές στην μέσα επιφάνεια της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης και του κόλπου. Έτσι, το δέρμα μπορεί να αποκαλύπτει άλλα ενδεικτικά σημάδια εμμηνόπαυσης.

Skingurus: Πού πρωτοεμφανίζονται τα σημάδια της εμμηνόπαυσης;

υαλουρονικό οξύ τζελ

Δρ.Β. Από το 1985 ήδη είναι γνωστό το «σύνδρομο του ντεκολτέ», ο πανικός δηλαδή που νοιώθουν τα άτομα μέσης ηλικίας όταν παρατηρούν τις πρώτες ρυτίδες στο δέρμα του λαιμού, αναφέροντας ότι αυτός ο πανικός δεν είναι χωρίς αιτία. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων έχουν δείξει ότι τα σημάδια γήρανσης στο λαιμό προηγούνται αυτών του προσώπου, καθώς πολύ συχνά εκδηλώνονται από την ηλικία των 45 ετών, και θεωρούνται το κομβικό σημείο για να ξεκινήσει η εντατική αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Skingurus: Αν, δηλαδή, πρέπει να καθορίσουμε μια ηλικία για να πούμε στις γυναίκες «τώρα αρχίζει η φροντίδα του δέρματος για να καθυστερήσουν τα σημάδια της εμμηνόπαυσης», αυτή είναι η ηλικία των 45;

Δρ.Β. Όχι απαραίτητα, γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω, σε κάποιες γυναίκες οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να συμβούν από τα 40. Επίσης, η εμμηνόπαυση δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ηλικίας. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν «τεχνητή» εμμηνόπαυση, να γίνει δηλαδή παύση της περιόδου τους για να μην υπάρχει η επίδραση των οιστρογόνων σε κάποια παθολογική κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί γιατροί μιλούν για estrogen-deficient skin (δέρμα με έλλειψη οιστρογόνων) αντί για εμμηνοπαυσιακό δέρμα, ώστε να περιλαμβάνονται και οι νεότερες γυναίκες που δεν έχουν πια οιστρογόνα για ιατρικούς λόγους.

Skingurus: Ποια θα ήταν η ιδανική φροντίδα που πρέπει να υιοθετήσουμε για να καθυστερήσουμε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης ή τουλάχιστον να μειώσουμε την έντασή τους;

Δρ.Β. Αν δούμε συνολικά τι προκαλεί στο δέρμα η μείωση των οιστρογόνων, θα δούμε και ποια είναι η ιδανική φροντίδα. H μείωση στην παραγωγή σμήγματος, στην περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, στο πάχος του δέρματος, στη λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας και στις ίνες ελαστίνης, έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη ξηρότητα και μειωμένη σφριγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας μαζί με την εξασθένηση της υδατολιπιδικής επίστρωσης πάνω σε αυτήν, κάνουν το δέρμα να φαίνεται θαμπό και άτονο. Παράλληλα, τα λιπίδια που χάνονται και η αλλαγή της απόθεσης λίπους στο γυναικείο σώμα, έχουν ως συνέπεια την απώλεια του υποστηρικτικού λίπους κάτω από το δέρμα του προσώπου, του λαιμού και των χεριών, που επιτρέπει να εμφανιστούν έντονα η χαλάρωση και οι ρυτίδες. Αυτό που τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απώλεια του όγκου είναι το συνεργικό αποτέλεσμα της απώλειας δομικού υλικού, νερού, και λίπους από το δέρμα. Επομένως, η ιδανική φροντίδα πρέπει να έχει στόχο τρία στοιχεία: το νερό, το κολλαγόνο και τα λιπίδια του δέρματος

Skingurus: Πριν λίγες μέρες, ζητήσαμε από τις διαδικτυακές μας φίλες που βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά την εμμηνόπαυση, να μοιραστούν μαζί μας τις αλλαγές που παρατηρούν στο δέρμα τους, απαντώντας σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Αυτό που διαπιστώσαμε μελετώντας τις απαντήσεις που μας έδωσαν οι νεότερες γυναίκες (από 40 έως 50 ετών), είναι ότι τις ανησυχούν σημάδια που θεωρητικά γίνονται ορατά μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύει ή απλά τα ορατά σημάδια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης στο δέρμα, σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν;

Δρ.Β. Από τη στιγμή που αρχίζει η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων (περιεμμηνόπαυση) μέχρι την οριστική απώλειά τους (εμμηνόπαυση), τα σημάδια στο δέρμα είναι ίδια, απλά σταδιακά γίνονται περισσότερο ορατά όσο προχωρά η απώλεια των οιστρογόνων. Αυτό που αλλάζει είναι οι ανάγκες στην περιποίηση του δέρματος. Στη δεύτερη περίπτωση, στην οριστική απώλεια δηλαδή, η φροντίδα πρέπει να είναι περισσότερο εντατική, για να αναπληρώσει κατά κάποιο τρόπο αυτά που έχουν χαθεί. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι η γήρανση εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο βαθμός έκθεσης στον ήλιο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν είναι όλα τα δέρματα της ίδιας ηλικίας το ίδιο επιβαρυμένα από αυτούς τους παράγοντες.

Skingurus: Αν σας ζητούσαμε να στείλετε ένα μήνυμα στις γυναίκες που είναι κοντά στην εμμηνόπαυση ή μετά από αυτήν και τις φοβίζει η φθορά του χρόνου, τι θα τους λέγατε;

Δρ.Β. Θα τους έλεγα αυτό που έχει πει η Όντρεϊ Χέπμπορν: «καθώς ο χρόνος περνά, η ομορφιά της γυναίκας μεγαλώνει κι αυτή». Αρκεί να επιτρέψουν στον εαυτό τους μικρές πολυτέλειες και περισσότερη φροντίδα. Μια κρέμα για το λαιμό, αντί να απλώνουν προς τα κάτω την κρέμα του προσώπου, είναι μια μικρή πολυτέλεια που θα κάνει τη διαφορά στο δέρμα τους. Το ίδιο θα βοηθήσει κι ένα serum και ένα καλό προϊόν για τα μάτια.

Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ποιοτικός χρόνος που διαθέτουν για τον εαυτό τους. Να βρίσκουν χρόνο για να ασκηθούν ή να περπατήσουν μέσα στη μέρα και να μη χάνουν ευκαιρίες για χαλάρωση. Το στρες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη γήρανση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την ίδια τη γυναίκα. Πράγματα όπως η άσκηση, η γιόγκα, είναι γνωστά ανακουφιστικά του άγχους και ποτέ δεν είναι αργά για να τα βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Επίσης, να μην παραμελούν τη διατροφή τους, γιατί είναι πολύ σημαντική για τη νεανική όψη του δέρματος. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, και τα ψάρια που πλούσια σε πρωτεΐνες- ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο του υγιούς δέρματος- και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως π.χ. ο σολομός, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ρυτίδων, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο «γεμάτο».

Με μια κουβέντα, οι γυναίκες πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους με κάθε τρόπο,όπως φροντίζουν αυτούς που αγαπούν!

 Skingurus.gr

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Δηλητήριο φιδιού-Σέρουμ άμεσου αποτελέσματος. Ελιξίριο φυσικού μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr