Το «χρονολόγιο» της επιδερμίδας

Το «χρονολόγιο» της επιδερμίδας

skin timeΗ επιδερμίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει στη διάρκεια του …βίου της. Από λεία, απαλή, ροδαλή στη βρεφική ηλικία, «ανήσυχη» στην εφηβεία, σφριγηλή, φωτεινή και ελαστική στα νεανικά μας χρόνια καταλήγει έντονα ξηρή, λεπτή, τραχιά με ορατή χαλάρωση στην ωριμότητα. Το ίδιο, ακριβώς, και οι ανάγκες της. Κι εμείς μαθαίνουμε να τις «διαβάζουμε» σωστά για να προσαρμόζουμε ανάλογα την καθημερινή της περιποίηση.
0- 3 ετών. Η βρεφική επιδερμίδα δείχνει και είναι λεία, φωτεινή και πολύ απαλή. Χωρίς κανένα ψεγάδι. Αν τη συγκρίνουμε όμως με την επιδερμίδα ενός ενήλικα θα διαπιστώσουμε πως :

Αντωνία Θωμοπούλου

 

είναι 20 έως 30% πιο λεπτή,
παρουσιάζει έντονη φωτοευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία UV,
είναι πιο ευάλωτη σε ερεθισμούς,
γίνεται συχνά αντιδραστική,
παρουσιάζει τάση για αλλεργίες,
αφυδατώνεται πολύ γρήγορα.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κεράτινη στιβάδα είναι ακόμη πολύ λεπτή. Το κοκτέιλ λιπιδίων, κεραμιδίων ,σμήγματος- οι ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες δεν είναι ακόμη ενεργοί- που συνθέτει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, δεν είναι συμπαγές. Το γεγονός επίσης ότι τα μελανινοκύτταρα στη βρεφική επιδερμίδα είναι ακόμη αδρανή εξηγεί και την ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τι προσέχουμε. Το ζητούμενο είναι η σωστή προστασία και οχύρωση της βρεφικής επιδερμίδας. Αποφεύγουμε την έκθεση των βρεφών στον ήλιο όπως επίσης και τη χρήση σκληρών καθαριστικών προϊόντων επιλέγοντας ήπιες συνθέσεις με ουδέτερο pH και φυσικά συστατικά που ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό.

4- 10 ετών. Όσο ο χρόνος περνά, η επιδερμίδα ωριμάζει. Αν όμως τη συγκρίνουμε και πάλι με το δέρμα ενός ενήλικα διαπιστώνουμε πως παραμένει πιο λεπτή και εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη αφού οι φυσικοί μηχανισμοί προστασίας και αυτοάμυνας δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Τι προσέχουμε. Πρώτο και βασικό μας μέλημα η προστασία από τον ήλιο. Αναζητούμε πάντα ήπια προϊόντα για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση σε περίπτωση έντονης αφυδάτωσης.

Εφηβεία. H έντονη ορμονική δραστηριότητα, που χαρακτηρίζει την περίοδο της εφηβείας, δεν αργεί να αποτυπωθεί στην επιδερμίδα. Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων, των ανδρικών ορμονών, οδηγεί στην παραπανίσια έκκριση σμήγματος και σε συνδυασμό με τους ταχείς ρυθμούς κυτταρικού μεταβολισμού, στο φράξιμο των πόρων, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ακμής. Tο επιβεβαιώνουν τα μαύρα στίγματα που βλέπουμε να εμφανίζονται στο πρόσωπο, στην πλάτη, ενίοτε και στο στήθος.

Τι προσέχουμε. Ο καθημερινός καθαρισμός με ένα απαλό αντιβακτηριδιακό ζελ και η απολέπιση μια φορά την εβδομάδα είναι οι κινήσεις που σώζουν την εφηβική επιδερμίδα. Το σαλικυλικό οξύ είναι το συστατικό – πανάκεια για την περίοδο της εφηβείας. Χάρη στην εξαιρετική κερατολυτική, φαγεσωρολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση του θέτει υπό έλεγχο τη λιπαρότητα, εξυγιαίνει τους πόρους και μειώνει αισθητά τα μαύρα ή τα λευκά στίγματα.

Στη δεκαετία των 20. Λένε χαρακτηριστικά ότι στο ξεκίνημα της νεαρής ενήλικης ζωής το πρόσωπο αρχίζει να αποκτά γυναικεία μορφή. Και η αντίστροφη μέτρηση …με το χρόνο ξεκινά. Παρόλο που οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού είναι ακόμη ενεργοί, το κολλαγόνο και η ελαστίνη στα ….καλύτερά τους , όπως αποδεικνύει η φωτεινή, λεία και σφριγηλή όψη του δέρματος, κάποια σημάδια αναδεικνύουν την επερχόμενη φθορά. Στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας βοηθούντος και του τρόπου ζωής – ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή, έλλειψη ύπνου, κάπνισμα και αλκοόλ, αλόγιστη έκθεση στον ήλιο – παρατηρούμε :

τους πρώτους μαύρους κύκλους που σχηματίζονται κάτω από τα μάτια να αλλοιώνουν το φωτεινό βλέμμα των νεανικών μας χρόνων
λεπτές γραμμές να διαγράφονται στην εξωτερική γωνία των ματιών.

Τι προσέχουμε. Καθημερινός καθαρισμός, ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία είναι οι κινήσεις που συμπληρώνουν το ιδανικό πρόγραμμα περιποίησης. Φροντίζουμε λοιπόν να επιλέγουμε ανάλαφρες συνθέσεις με ενυδατικούς παράγοντες που θωρακίζουν την επιδερμίδα. Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, αυτά που προσφέρουμε ή δεν προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας στην ηλικία των είκοσι, αποτυπώνονται, ανάλογα, στα …σαράντα και στα πενήντα.

Στη δεκαετία των 30. Τα πρώτα ίχνη πρόωρης φθοράς. Το οξειδωτικό στρες λόγω της καθημερινής έκθεσης στους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες- περιβαλλοντική μόλυνση και υπεριώδης ακτινοβολία- σε συνδυασμό με τη φυσιολογική φθίνουσα δραστηριότητα των φυσικών μηχανισμών αυτοάμυνας και επιδιόρθωσης οδηγούν:

στην αύξηση της διαδερμικής απώλειας νερού,
στην αποδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού,
στη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια.

Και όλα αυτά από κοινού στα έντονα σημάδια κόπωσης της επιδερμίδας. Ή αλλιώς στην απώλεια λάμψης, φωτεινότητας, στις λεπτές γραμμές στο πόδι της χήνας, στις πρώτες, σκουρόχρωμες κηλίδες.

Τι προσέχουμε. Ο χρόνος είναι ακόμη με το μέρος μας. Έχουμε πολλές πιθανότητες να αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση. Η λύση ακούει στο όνομα αντιοξειδωτικά. Είναι οι πολύτιμες ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα δεσμεύοντας ή εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες , τον βασικό ύποπτο- σε ποσοστό 90% δείχνουν τα στοιχεία- για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Και επειδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η καθημερινή μας διατροφή υπολείπεται σε θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, άρα και της επιδερμίδας, η καλλυντική φροντίδα σπεύδει να δώσει …χείρα βοηθείας.

Λίγο μετά τα 40, στο ξεκίνημα της δεκαετίας των 50. Από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας των 40 χρόνων και όσο βαδίζουμε προς τα πενήντα διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Η εμμηνόπαυση είναι πλέον ante portas και τα σημάδια κάτι παραπάνω από εμφανή.

Στην επιφάνεια:

τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται με ολοένα και πιο αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να αυξάνει το πάχος της κεράτινης στιβάδας,
η παραγωγή σμήγματος μειώνεται και η απώλεια του φυσικού λιπαντικού οδηγεί στην έντονη αφυδάτωση και ξηρότητα,
οι σκουρόχρωμες κηλίδες που εμφανίζονται, αναδεικνύουν τη φωτογήρανση της επιδερμίδας , συνέπεια της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο.

Στο χόριο, τη μεσαία στιβάδα του δέρματος:

η φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που παράγονται από τους ινοβλάστες, αποδυναμώνει το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας και οδηγεί στη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης.

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Τι προσέχουμε. Σιγουρευόμαστε ότι προσφέρουμε καθημερινά ενισχυμένη ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία και εντατική αναζωογόνηση. Την πρώτη για να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνοχή της κεράτινης στιβάδας. Τη δεύτερη, για τη σωστή οχύρωση από τις ελεύθερες ρίζες και την αναζωογονητική φροντίδα – εδώ μπαίνει η ρετινόλη σαν βασικό συστατικό της βραδινής περιποίησης- για την τόνωση των φυσικών μηχανισμών επιδιόρθωσης του δέρματος.

Προς τη δεκεατία των 60 και μετά… Εμμηνόπαυση και ορμονική γήρανση εξηγούν τις μεγάλες αλλαγές στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Με την οριστική διακοπή της περιόδου και την πτώση των οιστρογόνων :

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

ο κυτταρικός μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται να εξηγούν το θαμπό χρώμα και την τραχιά υφή, οι σμηγματογόνοι αδένες υπολειτουργούν, τα επίπεδα των λιπιδίων μειώνονται και το δέρμα καταλήγει ξηρό.
η μικροκυκλοφορία επιβραδύνεται και η επιδερμίδα υπολείπεται θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να είναι εμφανώς πιο λεπτή, με γκρίζα και άτονη χροιά.
η σύνθεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται δραματικά, οι ρυτίδες πλέον είναι βαθιές και η χαλάρωση έντονη.
το υποδόριο λίπος μειώνεται και η επιδερμίδα, χωρίς βάση υποστήριξης, λεπταίνει, χάνει την πυκνότητά της. Το οβάλ του περιγράμματος με τη συνέργεια της βαρύτητας αλλοιώνεται .
τα μελανινοκύτταρα μειώνονται εξαιτίας της αντίστοιχης πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων , η επιδερμίδα στερείται από τη μελανίνη και εμφανίζονται πλέον έντονες καφετί κηλίδες στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.

Τι προσέχουμε. Όσο κι αν είναι δύσκολο να ανατρέψουμε τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, μπορούμε όμως με την εξειδικευμένη περιποίηση να απαλύνουμε, έστω, τα σημάδια. Η πλούσια θρέψη με φυτικά έλαια , η τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού με τη συστηματική απολέπιση, η ενίσχυση των στηρικτικών ιστών με βιταμίνες και πεπτίδια, ο αποχρωματισμός- όσο αυτός είναι εφικτός σε εγκατεστημένες πανάδες- των δυσχρωμιών με οξέα φρούτων και φυσικά η αντιοξειδωτική μαζί με την αντηλιακή προστασία έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική δράση ακόμη και στην ώριμη επιδερμίδα.

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

www.skingurus.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr