Αυτή η τροφή κάνει καλό στο στήθος σου

Αυτή η τροφή κάνει καλό στο στήθος σου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού χάρη στα ωφέλιμα βακτήρια που περιέχει.

ΧΑΡΑ ΜΠΟΥΡΓΑΝΗ

Φωτογράφος: Louis Catherine
Η επιστήμη αναζητά πάντα αποδείξεις για να στηρίξει τα ευρήματά της, όμως πριν από αυτές υπάρχει μια υπόθεση που οδηγεί τους επιστήμονες σε νέες μελέτες και δεδομένα. Μία τέτοια υπόθεση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση Medical Hypotheses και σύμφωνα με αυτήν, αναμένουμε να αποδειχτεί αν τελικά το γιαούρτι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Lancaster και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Morecambe Bay NHS Trust ανέφεραν: «Υπάρχει μια απλή, φθηνή πιθανή προληπτική θεραπεία και αφορά την κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού από γυναίκες σε καθημερινή βάση». Η υπόθεση στηρίζεται στο ότι το γιαούρτι περιέχει καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων που μοιάζουν με εκείνα που περιέχει το μητρικό γάλα. «Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αποστειρωμένο και ότι ο θηλασμός αλλάζει τη μικροχλωρίδα του στήθους. Οι καλλιέργειες βακτηρίων βρίσκονται στο μητρικό γάλα και είναι πιθανό να βρίσκονται και σε γαλακτοφόρους πόρους κατά τη διάρκεια της λοχείας αλλά και μετά για κάποιο διάστημα».

Σύμφωνα με τον συλλογισμό τους, λοιπόν, τα βακτήρια αυτά δρουν προστατευτικά γιατί κάθε χρόνος θηλασμού ισοδυναμεί με προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά 4.3%. Την ίδια στιγμή, διάφορες άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού προστατεύει το στήθος καθώς μειώνει την εμφάνιση φλεγμονής χάρη στα καλά βακτήρια.

Ένα από τα θέματα που προκύπτουν, βέβαια, είναι τι θεωρείται φυσικό γιαούρτι. Στη μελέτη, οι επιστήμονες αναφέρονται γενικά στο γιαούρτι και στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

elle.gr

Επιλόβιο για προστάτη-βλεννώδη κολίτιδα-ευερέθιστο έντερο κ.α.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr