Αυτή είναι η σωστή χρήση της μάσκας για προστασία από τους ιούς

Αυτή είναι η σωστή χρήση της μάσκας για προστασία από τους ιούς

Οι επίσημες οδηγίες για την αποτελεσματική χρήση της μάσκας για προστασία από τους ιούς.

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Χρησιμοποιείς τη χειρουργική μάσκα για προστασία από τους ιούς: Διάβασε εδώ τις οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας:

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ.
Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού
συστήματος
σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη
διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Οδηγίες εφαρμογής
Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος
Βεβαιωνόμαστε ότι τα χέρια μας είναι καθαρά πριν την τοποθέτηση της μάσκας
Εφαρμόζουμε τη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).
Πιέζουμε το μεταλλικό στοιχείο στη ράχη της μύτης.
Ασφαλίζουμε τα κορδόνια στο μέσο του πίσω μέρους του κεφαλιού και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά.
Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη χειρουργική μάσκα μετά την τοποθέτηση, αλλιώς πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή.
Αφαιρούμε τη μάσκα πιάνοντας μόνο τα κορδόνια. πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους.
Τα στρώματα της απλής χειρουργικής μάσκας
Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Αρκεί η χειρουργική μάσκα για την προστασία από τους ιούς; Οι ειδικοί, στην Ελλάδα αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζουν πως ένας είναι ο βασικός τρόπος προστασίας: Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών!

www.shape.gr

Rosehip Powder (σκόνη άγριας τριανταφυλλιάς)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr