Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή που μπορεί να σου δυσκολεύει την καθημερινότητα.

Γράφει: Σοφία Κωστάρα

Συνεργάστηκε ο δρ Γιώργος Π. Ηλίας, MD, PhD, γενικός χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Κέντρο Κύστης Κόκκυγα με Laser Κλινική «Ρέα» (hlias.gr)

Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς και συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή (εκεί που τελειώνει η σπονδυλική στήλη). Συνήθως εμφανίζεται όταν τρίχες διεισδύσουν στο δέρμα και προκαλούν απόστημα. Η φλεγμονή δε γίνεται αμέσως αντιληπτή, αφού αναπτύσσεται αργά, χωρίς πόνο. Θα την αντιληφθείς μόνο εφόσον «ανοίξει» και αρχίσει να λερώνει το εσώρουχο με ορό σε κοκκινωπό/ροζ χρώμα. Σε προχωρημένο στάδιο, όμως, ο πόνος γίνεται ολοένα και πιο έντονος, περιορίζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Γιατί συμβαίνει
Παλιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι η κύστη στον κόκκυγα υπήρχε εκ γενετής στην περιοχή και απλά εξαιτίας φλεγμονής υποτροπίαζε. Σήμερα οι επιστήμονες αποδέχονται ως βασικό αίτιο τη συστροφή και διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα.

Τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα που μπορεί να αντιληφθείς είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στη σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς. Αν η κύστη μολυνθεί (οξεία φάση), τότε μετατρέπεται σε φλεγμονώδες απόστημα, γίνεται κόκκινη και σκληρή, ενώ εμφανίζεται και πύον το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ναυτία ή και έντονο πόνο. Όταν η κύστη είναι χρόνια, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τότε το απόστημα δημιουργεί συρίγγιο. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο κνησμό και το πύον μπορεί να φράξει το συρίγγιο χειροτερεύοντας την κατάσταση στην περιοχή. Η επίσκεψη στο γιατρό και η χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει –έστω και παροδικά– το πρόβλημα. Υπάρχει, όμως, πάντα ο κίνδυνος υποτροπών.

Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην υποτροπιάσει. Η λήψη αντιβιοτικών, χωρίς ακόλουθη επέμβαση, βοηθά να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ακόμα και για εβδομάδες ή μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και αν υπάρξει απλή διάνοιξη/παροχέτευση. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής.

Η χειρουργική επέμβαση
Πρόκειται για την πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση και μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους:

«Ανοιχτή» μέθοδος. Μετά τη διάνοιξη το τραύμα αφήνεται απλά ανοιχτό για να επουλωθεί. Η διαδικασία αυτή όμως απαιτεί πολύ χρόνο και γι’ αυτό δεν είναι πολύ καλύτερη από την κλειστή μέθοδο. Τα προβλήματα στην επούλωση δημιουργούνται λόγω της ευαισθησίας της περιοχής. Τα τραύματα ανάμεσα στους γλουτούς υφίστανται συνεχή τάση λόγω των κινήσεων που καθημερινά επιτελούμε, της καθιστικής θέσης μας αρκετές ώρες μέσα στη μέρα κ.λπ.

Ενδοσκοπική χειρουργική με laser. Είναι η μέθοδος που έχει γλιτώσει τους ασθενείς από μεγάλη ταλαιπωρία και πόνο. Το θεραπευτικό laser είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που καταργεί πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη κλασική χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος. Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, δεν υπάρχουν ράμματα ή ανοιχτές τομές. Η αναισθησία είναι τοπική ή, όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι, μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη. Σε καμία περίπτωση δε γίνεται γενική νάρκωση.

Μετά την επέμβαση
Ο χρόνος νοσηλείας είναι περίπου 2 ώρες. Ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο και επιστρέφει άμεσα σπίτι του. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος και σε 5-7 ημέρες έχει επουλωθεί σχεδόν πλήρως η περιοχή. Δε χρειάζονται καθημερινές μετεγχειρητικές αλλαγές, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης αλλά και επιπλοκών από την επούλωση, αφού δεν υπάρχει τραύμα. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, χωρίς να χάνει ούτε μία ημέρα από τη δουλειά, τις σπουδές ή τις προπονήσεις του.

www.shape.gr

Βότανα από τα μυστικά ομορφιάς. 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr