Χαλάρωση του κόλπου: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν!

Χαλάρωση του κόλπου: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν!

Χαλάρωση του κόλπου: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της;
Τι προκαλεί την χαλάρωση του κόλπου;

Κληρονομικότητα

Ακόμα και άτεκνες γυναίκες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν άλλους παράγοντες, που αυξάνουν τις πιθανότητες για απώλεια στήριξης του πυελικού εδάφους, ενίοτε εμφανίζουν πρόπτωση των πυελικών οργάνων.

Επομένως, ενδέχεται και η κληρονομικότητα να ενέχεται στους μηχανισμούς εμφάνισης του προβλήματος αυτού. Από στατιστικές μελέτες έχει μάλιστα καταμετρηθεί αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης χαλάρωσης του κόλπου κατά 3,2 φορές, αν και η μητέρα της γυναίκας αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή, ενώ οι σχετικές πιθανότητες παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,4 φορές, αν την κατάσταση αυτή την παρουσιάζει η αδελφή της.

Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι από χρόνια γνωστός παράγων, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πρόπτωσης των πυελικών οργάνων, αφού εξαιτίας της αυξάνεται η πίεση, που ασκείται επί του πυελικού εδάφους.

Άρση βάρους
Κατά την άρση βάρους οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος συσπώνται με ένταση και έτσι αυξάνεται η πίεση εντός της κοιλιάς. Η αύξηση αυτή της πίεσης της κοιλιάς ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση της πίεσης επί του πυελικού εδάφους. Έτσι η επαναλαμβανόμενη άρση βάρους, όπως συμβαίνει στα πλαίσια έντονης γυμναστικής, φαίνεται πως συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων απώλειας στήριξης του πυελικού εδάφους και εμφάνισης πρόπτωσης των πυελικών οργάνων.

Χρόνια ιατρικά προβλήματα

Χρόνια ιατρικά προβλήματα, που συνδέονται με αύξηση των πιθανοτήτων απώλειας στήριξης του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν:

Το διαβήτη. Η χρόνια αυτή πάθηση συνδέεται με την παχυσαρκία, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος παράγων αύξησης της πίεσης, που ασκείται επί του πυελικού εδάφους. Όμως ο διαβήτης συνδέεται και με την εμφάνιση νευροπάθειας (βλάβης στα νεύρα). Όταν η νευροπάθεια επηρεάσει τα νεύρα, που ευθύνονται για τη λειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους, τότε οι μύες αυτοί ενδέχεται να χάσουν τον τόνο τους, οπότε μειώνεται και η αντοχή του πυελικού εδάφους. Με τον όρο «μυϊκός τόνος» αναφερόμαστε στην ιδιότητα των μυών να βρίσκονται υπό μερική τάση (δηλαδή «σφιγμένοι», αλλά όχι με τη μέγιστη δύναμή τους), ακόμα και όταν βρίσκονται εν ηρεμία.

Ο τόνος των μυών του πυελικού εδάφους είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αντοχή της δομής αυτής.

Το άσθμα
Τη χρόνια βρογχίτιδα
Τόσο το άσθμα, όσο και η χρόνια βρογχίτις, αλλά και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα γενικότερα συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιου βήχα. Όταν βήχουμε, αυξάνεται η πίεση εντός της κοιλιάς. Η αύξηση της πίεσης αυτής συνδέεται με επιβάρυνση του πυελικού εδάφους. Αν η επιβάρυνση αυτή είναι χρόνια, αυξάνονται οι πιθανότητες οι δομή αυτή να χαλαρώσει.

Όμως και κάποιες χορηγούμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης χαλάρωσης του πυελικού εδάφους. Έτσι η χορήγηση σε χρόνια βάση κορτικοστεροειδών, όπως είναι τα διάφορα είδη κορτιζόνης, έχει καταδειχθεί, πως συνδέεται με μείωση της αντοχής του συνδετικού ιστού σε διάφορες περιοχές του σώματος, μεταξύ των οποίον και του πυελικού εδάφους.

Κάπνισμα
Οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα και λόγω της απώλειας στήριξης του πυελικού εδάφους, όπως προκύπτει από στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Η βλαβερή αυτή συνήθεια συνδέεται με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, τα οποία με τη σειρά τους εκδηλώνονται συχνά με χρόνιο βήχα, που αυξάνει την πίεση στο πυελικό έδαφος.

Το κάπνισμα όμως συνδέεται και με διαταραχές του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα φαίνεται, πως εξαιτίας του παρεμποδίζεται η δράση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες, που παράγονται κατά κύριο λόγο από τις ωοθήκες και η δράση τους είναι σημαντική για τη διατήρηση της αντοχής των ιστών του πυελικού εδάφους.

Διαφοροποιήσεις στην παραγωγή κολλαγόνου
Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη, που αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του συνδετικού ιστού γενικότερα, αλλά και του συνδετικού ιστού του πυελικού εδάφους ειδικότερα.

Ήδη από το 1996 ο Jackson και οι συνεργάτες του έδειξαν μέσα από την έρευνά τους, ότι ο συνδετικός ιστός γυναικών με πρόπτωση μήτρας περιέχει μικρότερη ποσότητα κολλαγόνου. Η σύνδεση της διαταραχής στη σύνθεση του κολλαγόνου με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης πρόπτωσης μήτρας επιβεβαιώθηκε και από νεώτερα στοιχεία. Μάλιστα φαίνεται, πως η μείωση της συγκέντρωσης κολλαγόνου στο συνδετικό ιστό συνδέεται με πρόπτωση μήτρας, όχι μόνον σε γυναίκες κάποιας ηλικίας, αλλά ακόμα και σε νέες γυναίκες,

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.mothersblog.gr

Αιθέριο Έλαιο Βετιβέριας. Στρες, αϋπνία, μυικοί πόνοι.

Άλατα Epsom. Αποτοξίνωση υγεία και ομορφιά

Αιθ. Έλαιο μοσχοκάρυδου: μυοχαλαρωτικό, αντιρευματικό, ανακουφιστικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr